X
rustic i love sibiu

Micile afaceri. Obiecte personalizate în stil rustic. Totul a pornit de la o sticlă îmbrăcată în sfoară și mesajul „I love Sibiu”.

La 43 de ani, Loredana Frățilă a găsit curajul necesar pentru a-și transforma hobby-ul într-o mică afacere care îi aduce, mai presus de bani, bucurie. Creează obiecte decorative și sticle personalizate, iar totul a pornit de la apropierea pe care o simte pentru Sibiu, orașul ei adoptiv. A descoperit că nu există suveniruri prea multe reprezentative pentru Sibiu, în afară de magneți, așa că a decis să facă ceva în acest sens.

Loredana este profesor de română-engleză. Mereu i-a plăcut să lucreze cu copiii și, mai mult decât atât, i-a plăcut nespus să facă diferite obiecte cu ei. Soțul ei a fost cel care i-a apreciat creațiile și i-a spus să facă mai mult decât un simplu atelier cu cei mici.  La Sibiu s-a stabilit definitiv în urmă cu un an. Atunci când, plimbându-se prin frumosul oraș în care s-a mutat cu soțul și copilul și cu un bebe pe drum, a descoperit că Sibiul nu este prea bine reprezentat în ceea ce privește suvenirurile, și-a propus să creeze ea ceva.

„La început făceam mărțișoare, fac și goblene, acestea din urmă fiind o mică pasiune a mea…lucrând cu copiii la diferite proiecte am descoperit că am mână pentru aceste lucruri și rapiditate. Soțul meu a fost cel care m-a încurajat foarte mult, fiind impresionat de obiectele pe care le cream. Îmi spunea mereu că toate creațiile mele ar merge date și pe piață, nu doar făcute pentru prieteni. Văzând în târguri și la evenimente tot felul de obiecte care nu aveau nimic specific Sibiului, toate fiind cu România pe ele, ca în toată țara de-altfel, m-am supărat. Așa că am făcut o sticluță cu „I love Sibiu”, povestește Loredana.

rustic i love sibiu

De aici, lucrurile au mers tot mai bine. Din vorbă în vorbă, creațiile Loredanei au început să fie tot mai căutate.

„Nu ne-am făcut niciun fel de publicitate până acum. Cu toate acestea, oamenii au început să afle de afacerea mea. De la un prieten la altul, la rude și tot așa, am început să primesc tot mai multe comenzi. Chiar am avut o solicitare foarte frumoasă, o femeie plecată din țară își dorea să îi trimită soțului ei un cadou special. Așa că i-am făcut o sticlă personalizată iar soțul meu i-a dus-o acestuia direct la ușă, supriză. Omul a fost atât de încântat încât a promis că o va aștepta pe soția sa să se întoarcă, să poată desface vinul împreună”

Cel mai mare proiect de până acum a fost pentru concursul de montaniarzi de la Râul Sadului, unde Loredana a creat 44 de sticle personalizate, pentru câștigători.

„A fost o aventură. Nu vrei să știi ce era prin casă, plin de sticle și materiale. A fost un proiect frumos, cel mai mare al meu de până acum. Oricând voi lua parte din nou la un astfel de proiect, cu bucurie”

bottle art micile afaceri (1)

O afacere low cost, apărută din plăcerea de a crea

Să dea startul afacerii nu a costat-o prea mult. Folosește obiecte reciclate în mare parte, cumpără „ingredientele” cu mare atenție la preț dar și la calitate și spune că oricine poate avea o mică afacere, dacă își dorește asta.

„Costurile au fost și sunt în continuare foarte mici. Cred că am cheltuit câteva sute de lei la început, soțul meu s-a ocupat de acte și aprobări care au venit foarte repede, apoi am cumpărat materiale – sfoară, prelandez și mici elemente pe care le folosesc să personalizez comenzile – inimioare, flori artificiale, fotografiile pe care le atașez la cererea clienților. Nu este dificil deloc să faci ceea ce îți place ca business. Trebuie doar să îți dorești asta și să te dedici”

Nici prețurile nu sunt prea mari. Oamenii îi spun că se subestimează, dar ea preferă să le ofere la prețuri accesibile, pentru ca toată lumea să se bucure de munca ei.

„15-25 de lei, cam aici sunt prețurile. O sticlă goală, îmbrăcată în sfoară și cu un mesaj special sau o fotografie, costă 15 lei, iar cea cu vin este 25. Mi se spune că cer prea puțin, dar eu mă bucur că pot să fac asta”

bottle art micile afaceri (3)

Din păcate însă, Loredana spune că producătorii locali nu prea au șansa să iasă din anonimat și în spațiul sibian, ci doar pe internet. A încercat în mai multe rânduri să prindă un loc la un târg de creație sau la un eveniment mai mare, dar, spune ea, costurile sunt mult prea mari.

„E incredibil. 7000 de lei mi s-a cerut chirie pentru o căsuță la un târg mare din Sibiu. Asta anul trecut. Anul acesta costă 8000 de lei. E mult prea mult pentru cineva care câștigă foarte puțin dintr-o afacere care este la început. Iar în ceea ce privește târgurile de creație, locurile sunt limitate și mi s-a spus chiar că sunt liste de așteptare. N-ai nicio șansă așa să te lansezi”

Recent, Loredana Frățilă a lansat și o pagină de Facebook. Aștepta să o lanseze într-un moment oportun, iar acesta s-a arătat odată cu noua ei idee: sticlele dedicate Centenarului. Artista poate fi contactată pe facebook, AICI.

bottle art micile afaceri (2)

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  jonyjon

  Frumos, dar, draga Loredana, niciodata tricolorul nu se aseaza cu culoarea rosu in sus. Ordinea corecta, de sus in jos este: albastru, galben, rosu.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Da, aveti dreptate! Am observat dupa ce au fost facute pozele si, credeti-ma, ele au fost ajustate si au plecat catre cei care le-au dorit cu steagul corect asezat… nu am reusit sa fac alte poze! Este rusinos, dar trebuie sa recunosc: in cazul acesta graba a stricat treaba! Va multumesc pentru observatie! Cu respect, Loredana !

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Silivu

  “A descoperit că nu există suveniruri prea multe reprezentative pentru Sibiu”. O sticla imbracata in sfoara e foarte reprezentativa, ce sa spun…

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cunoscator

  Emblema cu Romania Centenar, de exemplu, nu poate sa o foloseasca oricine si oricum, va trebuie abrobare de la Ministerul Culturii. Vad acolo si alte imagini luate de pe net…faceti ceva mai personal. Legat de pretul casutelor la targuri, exact asta e motivul pentru care nu veti vedea artizani adevarati cu produse, din ce in ce mai putine lucruri de bun gust se vand la acele casute, daca acum 7-8 ani ponderea artizanatului era de 50 – 60 % din targ, acum mai e in jur de 30- 35%, in rest mancare si bautura scumpa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact