Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

769 de sibieni au dat 3,8 milioane de lei ca să-și cumpere vechime pentru pensie

769 de sibieni au dat 3,8 milioane de lei ca să-și cumpere vechime pentru pensie

Până la sfârșitul lunii la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu (CJPS) au fost încheiate 769 de contracte de asigurări sociale. În total, sibienii au fost plătită pentru asta 3.868.583 de lei, se arată într-o informare a CJPS. Dintre cei aproape 800 de persone, 60% au vârsta peste 50 de ani, iar 40% au vârsta sub 50 de ani. ”Principalul motiv pentru care persoanele au încheiat contract de asigurare socială  prevăzut de Legea nr. 186/2016, este realizarea stagiului minim de cotizare prevăzut de lege pentru obţinerea pensiei limită de vârstă, care este de 15 ani, sau realizarea stagiului complet de cotizare pentru a se încadra la obţinerea pensiei anticipate sau anticipate parţial”, se arată în documentul semnat de directorul Dorel Aldea.

Se termină la 31 decembrie

În temeiul Legii 186/2016, poate încheia contract de asigurare socială, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Contractul de asigurare socială prevăzut de Legea nr. 186/2016 se încheie numai pentru perioade anterioare (pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului). Un astfel de contract numai până la data de 31 decembrie 2018

38.500 de români și-au cumpărat vechime

Aproape 38.500 de oameni s-au asigurat retroactiv la sistemul public al asigurărilor sociale, în aproape doi ani de la intrarea în vigoare a legii care le permite să îşi cumpere vechime la pensie pentru perioade de timp din ultimii cinci ani în care nu fost asiguraţi. În medie, românii au cumpărat aproape doi ani vechime la pensie, au 55 de ani şi au cotizat la pensie cu aproape 6.000 de lei, au declarat oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice, citați de Economica.net.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus