X
tudor giurgiu TIFF

Filmul Moromeții 2 vine în avanpremieră la Sibiu. Interviu cu Tudor Giurgiu

Moromeții 2 este, de departe, cea mai așteptată proiecție de film românesc a acestui an. Despre satul românesc, interesul publicului pentru această proiecție și legăturile acestei producții cu Sibiul a vorbit producătorul filmului, Tudor Giurgiu, în interviul de mai jos.

Rep.: Sibiu este unul din orașele în care se organizează o proiecție de gală a mult-așteptatei pelicule Moromeții 2. Ce ne puteți spune despre evenimentul din 7 noiembrie?

T.G.: Există pentru Moromeții 2 un interes cu care nu m-am mai confruntat în carieră și asta spune multe despre impactul primei părți asupra publicului, este o mare curiozitate în a vedea cum lumea satului se schimbă, cum se întâmplă modificările de substanță care s-au întâmplat și în lumea lui Moromete, dar și evoluția lui Niculae, odată cu venirea comunismului. Asta filmul surprinde extraordinar și mi se pare că e printre puținele filme românești care vorbesc despre anii ‘45-‘50 cu detașare. Mă bucură mult că avem o avanpremieră și în Sibiu, oraș unde am copilărit și unde organizăm cu succes în fiecare an o ediție TIFF inedită, cu multe surprize și filme în premieră.

Rep.: Înainte de ultima ediție TIFF Sibiu te declarai într-un interviu dezamăgit de faptul că nu ați reușit să prindeți în program proiecții și la Centrul Cultural „Ion Besoiu”. Avanpremiera din 7 noiembrie are loc chiar aici. Ați avut asta în plan de la început?

T.G.: Da, absolut. Am avut în plan asta încă de la TIFF Sibiu. Nu ne puteam imagina alt loc în care să fie proiectat filmul pentru prima oară în Sibiu. Centrul Cultural „Ion Besoiu” reprezintă un mare pas înainte pentru infrastructura de spectacol și cinematografică din Sibiu. Transformarea prin care a trecut fosta Casă de Cultură a Sindicatelor este una uriașă și a oferit Sibiului un spațiu civilizat, renovat unde se pot organiza evenimente de ținută. Mă bucur că au fost alături de noi pentru a organiza împreună proiecțiile de gală Moromeții 2 și sunt convins că sălile nou- digitalizate vor fi gazde perfecte și pentru TIFF 2019.

Rep.: De ce la Sibiu înainte de Cluj?

T.G.: Pentru că ne-am dorit să ajungem întâi în țară în orașele unde nu există multiplexuri. Pentru că ne simțim excelent la Sibiu, pentru că vrem să ne întâlnim și cu factori de decizie din alte orașe de pe raza județului, așa încât să ducem filmul și acolo. Și, nu în ultimul rând, din respect față de memoria marelui actor care a fost Ion Besoiu. În orice caz, chiar dacă avanpremiera este pe 7 noiembrie, filmul va putea fi văzut din 16 noiembrie, data oficială a intrării în cinema, tot la Centrul Cultural „Ion Besoiu”

Rep.: Cum a fost primit până acum filmul și ce așteptări aveți de la avanpremiera din 7 noiembrie?

T.G.: Primele proiecții au fost pe 29 octombrie, la Oradea și Piatra Neamț, simultan. Au fost săli pline, s-a aplaudat în picioare, filmul a fost extraordinar de iubit și apreciat de spectatori. Acest fenomen a continuat și în celelalte orașe în care am continuat aceste proiecții de gală – Hunedoara, Deva, Zalău, Oravița, Reșița, Târgu-Jiu, Craiova. Este extraordinar interesul oamenilor pentru film, toate aceste proiecții au fost sold-out. Desigur, avem mari emoții pentru marea premieră de gală din 5 noiembrie, de la Sala Palatului, în București, dar și pentru întâlnirea cu publicul sibian.

Rep.: Cu cine ne vom întâlni pe 7 noiembrie la premiera de la Centrul Cultural „Ion Besoiu”?

T.G.: Vor fi două proiecții, la 18:00 și 20:30. La ele vor fi prezenți regizorul Stere Gulea, directorul de imagine Vivi Vasile Drăgan (sibian și el) și subsemnatul. Încă mai lucrăm la prezența unor actori din distribuție, e o perioadă intensă cu multe premiere în teatru și turnee. Sunt convins că sibienii vor fi încîntați să intre în dialog cu cei care au creat unul dintre cele mai iubite filme din istoria cinematografiei românești și apoi această continuare, după mai bine de 30 de ani.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Interviu
  • Contact