Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

Cresc amenzile pentru parcări neregulamentare în Sibiu

Cresc amenzile pentru parcări neregulamentare în Sibiu

Șoferii care vor parca neregulamentar sau nu-și vor achita locul de parcare în centrul istoric, în preajma Pieții Cibin, în Piața Mare, precum și în parcarea „Cazarma 90” vor plăti amenzi mai mari. Primăria intenționează să actualizeze cuantumul sancțiunilor odată cu noile tarife pentru parcare care au intrat în vigoare de la 1 noiembrie.

Primăria Sibiu a publicat pentru dezbateri publice un proiect de hotărâre privind „modificarea unor hotărâri ale Consiliului Locale are reglementează contravenții și sancțiuni contravenționale referitoare la parcarea autovehiculelor în municipiul Sibiu și accesul acestora în zona pietonală din Centrul istoric”. Autoritatea publică locală precizează că atât persoanele fizice, cât și cele juridice pot depune în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect.

Astfel, se propune modificarea a patru hotărâri ale Consiliului local Sibiu. Prima se referă la contravențiile aplicate șoferilor care parchează neregulamentar în întreg orașul. Este vorba despre hotărârea nr. 210 aprobată încă în anul 2001, în care se va menționa despre interzicerea „parcării autovehiculelor în parcările cu plată administrate de Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public și Privat al Municipiului Sibiu, fără achitarea tarifului de parcare corespunzător sau fără afișarea pe bordul mașinii în interior a tichetului de parcare corespunzător”. Încălcarea acestei prevederi se va pedepsi cu o amendă de la 200 la 300 de lei în cazul persoanelor fizice și de la 300 la 500 de lei în cazul persoanelor juridice. În prezent, parcarea fără achitarea tarifului sau fără afișarea biletului de parcare se sancționează cu 100-200 de lei(persoane fizice) și 250-350 de lei (persoane juridice).

O altă hotărâre care se propune a fi modificată este una din 2014, privind parcarea autovehiculelor în zona Pieței Cibin din mun. Sibiu. Astfel, în prezent șoferii care parchează în parcări cu sau fără plată de scurtă durată fără a respecta intervalul maxim de staționare de 2 ore; cei care își prelungesc repetat timpul de parcare sau cei care își lasă mașinile în locurile destinate aprovizionării Pieței Cibin, sunt amendați cu 100-200 de lei (persoane fizice) și 250-350 de lei (persoane juridice). Dacă propunerea aflată în dezbatere publică va fi aprobată, atunci șoferii nedisciplinați vor plăti 200-300 de lei (persoane fizice) sau 300-500 de lei (persoane juridice).

Se mai propune majorarea amenzilor și în Centrul Istoric al Municipiului Sibiu. În această zonă, constituie contravenție accesul în zona pietonală din centrul istoric al autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone, cu excepția celor autorizate de Primărie; accesul în zona pietonală a motocicletelor, motoretelor, motoscuterelor, ATV-urilor; nerespectarea de către posesori de carduri de acces a programului de acces în zona pietonală; accesul fără card de acces, precum și pierderea sau deteriorarea cardului. Pentru astfel de fapte astăzi se aplică amenzi minime de 100 și maxime de 300 de lei. Primăria propune ca acestea să fie mai mari și să se diferențieze: persoane fizice să plătească 200-300 de lei, iar cele juridice – 300-500 de lei. Același lucru se va întâmpla în cazul accesului și parcării în Piața Mică.

În final, se propune modificarea și a Regulamentului de acces în parcarea „Cazarma 90”. Accesul în parcare a mașinilor mari, de peste 3,5 tone, parcarea automobilelor mai mult de 24 de ore sau accesul în parcare fără tichet de acces cu cod de bare sunt încălcări care se sancționează astăzi cu amenzi de 100-300 de lei. Și în acest caz Primăria propune ca persoanele fizice să plătească 200-300 de lei, iar cele juridice – 300-500 de lei.

Argumentul Primăriei

În raportul elaborat de Serviciul public de administrare a domeniului public și privat, aprobat de primarul Astrid Fodor, se menționează următoarele: „Având în vedere pe de o parte, adoptarea prin HCL 337/2018 a noilor tarife de parcare în municipiul Sibiu și cele pentru accesul autovehiculelor în zona pietonală din Centrul istoric, iar pe de altă parte faptul că sancțiunile contravenționale, respectiv cuantumul amenzii ce se aplică ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale, nu au mai fost actualizate de o perioadă lungă de timp”.

Când vor intra în vigoare noile amenzi

Majorarea amenzilor, prin modificarea celor patru hotărâri ale consiliului local se propune a intra în vigoare începând cu data de 1 decembrie 2018.

Amintim că de la 1 noiembrie 2018 în Sibiu au intrat în vigoare noile tarife pentru parcare, dar și noi modalități de plată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Odin

Acum 5 ani

Practic argumentul Primăriei este: „Pentru că putem!”. Ce anume primi de acești bani? Parcări nu prea mai ai unde să faci. Transportul în comun este plătit, subvenționat, creditat, etc. și tot nu merge. La capitolul drumuri de abia reușim să le peticim pe alea existente darămite altele noi. Poate sunt lucruri pe care eu nu le observ. Deci?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus