Meniurile care sunt puse la dispoziția pacienților Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu se încadrează în bugete cuprinse între 7,8 lei și 11,7 lei/meniu/zi. În acești bani, în funcție de alimentele pe care diferiți pacienți le pot consuma, sunt stabilite micul dejun, prânzul și cina. La cererea reporterului Turnul Sfatului, reprezentanții unității medicale au transmis meniurile diferențiate disponibile pe o zi petrecută în spital.
O fotografie cu un castron din tablă în care se află o jumătate de polonez și o lingură de margarină s-a plimbat zilele acestea pe facebook. Poza a fost făcută în Spitalul Județean Sibiu, de o tânără care se afla în vizită la un pacient.
„Pe lângă acel polonez au mai fost trei biscuiți care nu apar în imagine. Și din câte am înțeles, dimineața se aduce o jumătate de pâine care este pentru toată ziua. Sunt convinsă că nu doar în Sibiu este această situație, dar poate ușor ușor schimbăm câte ceva”, a declarat tânăra pentru Turnul Sfatului.Reporterul TS a solicitat în acest sens spitalului meniul disponibil pentru pacienți într-o zi întreagă, precum și informații în legătură cu sumele disponibile pentru fiecare masă.
„Hrana pacienților este acordată diferențiat, în funcție de regimurile alimentare stabilite de dieteticieni și aprobate de medicii nutriționiști. Există mai multe tipuri de meniuri cel mai scump fiind de 11,70 lei/zi fără TVA (pentru lăuze, diabetici, pacienții oncologici) iar cel mai ieftin de 7,80 lei fără TVA. În cadrul SCJU Sibiu, există aceste meniuri diferențiate, dar majoritatea meniurilor sunt de 7,80 lei/zi fără TVA. La aceste sume se adaugă o prestație pentru prepararea hranei cifrată la 2,20 lei fără TVA. Precizăm că, în conformitate cu legislația actuală valoarea maximă a alocației pentru pacienții adulți este de numai 10 lei cu TVA inclus”, a declarat Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean Sibiu.Felurile de mâncare oferite pe parcursul unei zile în spital sunt diferențiate, în funcție de alimentele pe care fiecare pacient are voie să le mănânce. În ceea ce privește meniul, acesta constă în mic dejun, prânz și cină existând însă secții (oncologie, diabet, lăuze) unde se acordă și două suplimente pe zi, astfel că numărul meselor pentru pacienții internați în cadrul acestora ajunge la 5.
Atașăm mai jos meniul zilei de sâmbătă, 3 noiembrie.
Ar da altă mâncare, dar n-au de unde...
Reprezentanții spitalului au mai spus și că au făcut mai multe demersuri pentru a trece la un serviciu de catering, însă fără succes, iar bugetul disponibil la momentul actual este prea mic pentru a permite o schimbare prea mare în meniuri.
„SCJU Sibiu a făcut demersuri multiple pentru transformarea serviciului de preparare a hranei în serviciu de catering dar, datorită valorii foarte mici a alocației zilnice stabilită prin lege, la licitațiile organizate nu s-a înscris nimeni. Prin urmare, soluția aleasă a fost serviciul externalizat de preparare hranei în cadrul spitalului de către singura firmă care s-a înscris la licitația organizată, existând un acord cadru pe trei ani”, a mai declarat Decebal Todăriță.Nu e un caz singular
La o simplă căutare pe facebook, am găsit alte câteva spitale în care situația este asemănătoare. Am ales doar câteva cazuri:
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Spitalul Județean Sibiu , Urgență Sibiu , Spitalului Clinic Județean , Turnul Sfatului , Decebal Todăriță
Vizualizari: 16241
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
AndreiM
Acum 1 oră
Dragoș Ratiu
Acum 1 oră
O sibianca
Acum 2 ore
Cetatean
Acum 2 ore
Hermann Stadt