Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Salariile și facilitățile șoferilor Tursib: Replică pentru sindicaliști

Salariile și facilitățile șoferilor Tursib: Replică pentru sindicaliști

Cei mai mulți șoferi de autobuze din Sibiu primesc salarii de peste 2.500 de  lei, iar la Tursib se menține un trend ascendent al angajărilor - este replica societății de transport public local la afirmațiile recente ale liderului Sindicatului Dumbrava.

Directorul Tursib, Dan Căprariu, a transmis pe adresa redacției Turnul Sfatului o replică la declarațiile pe care le-a făcut săptămâna trecută președintele Sindicatului Dumbrava, Alin Poabar, în articolul Conflict la Tursib înainte de marea lansare. „Nu urcă nimeni la volanul unui autobuz de 200.000 de euro cu un salariu de 2.400 de lei”publicat pe data de 1 noiembrie. Căprariu crede că Poabar „dezinformează publicul sibian” din mai multe motive. Redăm mai jos replica directorului societății.

„1.Nivelul salarial al conducatorilor de autobuz existent la momentul actual: salariul de incadrare este de 2.350 lei, respectiv 2.450 lei pentru autobuzele articulate la care se adauga sporul de vechime (intre 0-25%), sporul de conditii grele (25%, pentru orele de traseu), sporul pentru munca suplimentara (100%), sporul pentru zilele lucrate sambata si duminica si de sarbatori legale (100%) si tichete de masa. Salariatii TURSIB beneficiaza si de alte facilitati (bonusuri,ajutoare) in baza Contractului Colectiv de Munca la nivel de unitate. Daca se discuta o situatie concreta a salariilor nete care cuprind inclusiv plata orelor suplimentare, la nivelul lunii septembrie situatia se prezinta astfel:

- 12% din conducatorii auto s-au incadrat sub 2.500lei - 39% din conducatorii auto s-au incadrat intre 2.500lei-3.000lei - 31% din conducatorii auto s-au incadrat intre 3.000lei-3.500lei - 10% din conducatorii auto s-au incadrat intre 3.500lei-4.000lei - 8% din conducatorii auto s-au incadrat peste 4.000lei

Orele suplimentare constituie o problema care se mentine datorita deficitului de conducatori de autobuz fata de necesarul normal (170 persoane), dar angajarile inregistreaza un trend ascendent ca urmare a majorarilor efectuate incepand cu 01.09.2018, dupa rectificarea bugetara aprobata de catre Consiliul de Administratie si Consiliul Local. Afirmatiile domnului Poabar aduc atingere imaginii Tursib, credibilitatii acestuia pe piata muncii in calitate de angajator, in conditiile in care suntem intr-un proces amplu de modificari salariale pentru atragerea personalului de bord. Inainte de a vorbi de un management defectuos, trebuie sa tinem cont de fenomenul mobilității forței de muncă în Municipiul Sibiu datorită dezvoltării economice a acestuia. Forța de muncă calificată (conducători auto) înregistrează un regres în plan local și național. Activitatea directorilor si a membrilor Consiliului de Administratie se evalueaza dupa criterii de performanta financiare si operationale de catre Adunarea Generala a Actionarilor/Consiliul Local al Municipiului Sibiu.

2. La nivelul societatii a existat deschidere pentru dialog permanent cu salariatii. Mecanismul pus la dispoziție de către legiuitor este negocierea colectivă consacrată în art.41, alin.5 din Constituţia României care reprezintă cel mai flexibil instrument juridic de stabilire a drepturilor și obligațiilor salariale. In cadrul SC TURSIB SA se negociaza anual un contract colectiv de munca. Acesta este modificat si adaptat pe parcursul anului, ca urmare a solicitarilor salariatilor si avand in vedere situatia financiara a societatii.

3. Dezinformare există și în ceea ce privește limitarea activității sindicale și refuzul societății de a suporta cheltuielile efectuate de către conducerea sindicatului din fondurile societății, deoarece potrivit prevederilor art.35 din Legea dialogului social, membrii aleși în organele executive de conducere ale sindicatului care lucrează nemijlocit în unitate în calitate de angajați au dreptul la reducerea programului lunar de lucru cu un număr de zile destinate activității sindicale, negociate prin contractual colectiv de muncă, fără obligația angajatorului de a plăti drepturile salariale pentru aceste zile. Precizam ca, prin Contractul colectiv de munca negociat, Tursib acorda 5 zile/luna platite de societate liderilor de sindicat dedicate activitatii sindicale. Delegatiile efectuate de reprezentantii sindicatului in folosul societatii au fost si sunt decontate conform prevederilor Contractul colectiv de munca la nivel de Tursib (transport si cazare).

Toate mecanismele legale trebuie utilizate de către organizația sindicală cu bună credință pentru promovarea intereselor salariaților, imbunatatirea conditiilor de munca, un climat normal de lucru cu scopul de a creste calitatea serviciilor oferite, fapt dorit si sustinut de partenerii sociali, întreprinderea locală de transport urban si Consiliul Local al Municipiului Sibiu.”

Amintim că liderul sindicaliștilor Tursib, Alin Poabar, s-a arătat nemulțumit de decizia Consiliului local Sibiu de a prelungi mandatul actualului preșeinte al Consiliului de Adminsitrație al Tursib, Ovidiu Mircea. Potrivit acestuia, CA ar fi refuzat în ultimii ani să dialogheze cu sindicaliștii, invocând lipsa păcii sociale, și că din cauza deciziilor CA mulți șoferi de autobuze ar fi plecat din societatea de transport. În replică, Ovidiu Mircea a sugerat că Poabar face confuzia între atribuțiile pe care le are conducerea executivă a Tursib și cele care le revin membrilor Consiliului de Administrație, negând lipsa dialogului social.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Treboniu Lemurian

Acum 5 ani

Ce ne intereseaza pe noi, sibienii avuti, astfel de probleme financiare? Nu le convine, sa plece de unde au venit!!! Sibiul e doar pentru cei care au o anume situatie!
Raspunde

2cents

Acum 5 ani

Chiar ca esti un lemurian. Si in loc sa mistocaresti un nume puteai sa folosesti alt nume care incepe tot cu "T" dar ti se potriveste mai bine: Troll
Raspunde

periscop

Acum 5 ani

Să fie comunicate și salariile celor din conducerea Tursib. Cei care nu lucrează în week-end și care au programul de la 8 la 16.
Raspunde

Noiceidejos

Acum 5 ani

Oare la ce duce atitudinea asta neconcilianta??…Nu generează conflicte?..prea multe păreri și schimburi de replici.Nu cred ca pe mine ca si călător ma intereseaza treburile interne…decît punctualitatea si confort.Cei care scriu nu se gîndesc că aduc o imagine ” urîtă” societății?…Oare au citit Codul De Conduită Etica si Profesională?…Oare stiu ce sunt alea principii,respectarea secretului profesional,confidențialitate,integritate morala,loialitate,sarcini de servici…cred ca nu.Codul…definește idealurile,valorile,principiile morale ale angajaților…tuturor angajatilor.Ce ar fi ca fiecare angajat sa apara cu ceva…sigur au…si sa astepte un răspuns de la ȘEFU.. Ma intreb…Oare “grupul ” a susținut material vre un membru in pregatirea Profesională????….Drumuri bune
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus