Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Cardiacii din Sibiu așteaptă cinci luni pentru a se trata. Lipșeste un aparat vital

Cardiacii din Sibiu așteaptă cinci luni pentru a se trata. Lipșeste un aparat vital

Un pacient cu afecţiunile cardiovasculare ajunge să aștepte la Sibiu și cinci luni pentru a putea fi tratat. Asta în cazul în care nu este vorba despre o urgență și nu ajunge să fie transferat la Tîrgu Mureș. Spitalului Județean Sibiu îi lipsește un angiograf. Acest aparat ar putea salva sute de vieți. În acest moment, spitalul dispune de un angiograf, însă este accesibil doar pacienților deveniți subiecți în cadrul Centrului de Cercetare invazovă si non-invazivă în domeniul patologiei cardiace și vasculare la adult.

Angiograful este un aparatul „minune” de ultimă generaţie cu care medicii pot salva viețile cardiacilor. Medicii cardiologi de la Spitalul Județean spun că au nevoie urgentă de acest aparat. În urmă cu o săptămână, când Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost în vizită la Spitalul Județean din Sibiu a declarat că Ministerul va aloca bani pentru achiziționarea unui angiograf. „Este posibil să ajungă în funcţie de cât de repede se mişcă spitalul şi-şi face procedurile. În momentul în care procedurile vor fi gata, vor face solicitarea la minister şi îl voi finanţa”, declara Sorina Pintea.

Liste lungi de așteptare

Până la achiziționarea acestuia, însă, medicii încearcă să salveze viețile cum pot. Unii pacienți sunt trimiși la Tîrgu Mureș, iar ceilalți sunt transformați în subiecți de cercetare în cadrul centrului. Însă, acest lucru poate dura și cinci luni, iar timpul, în cazul cardiacilor este cel mai mare dușman.

„E nevoie de încă un angiograf. Avem pacienți foarte mulți care stau mult timp pe liste de așteptare, accesibilitatea e limitată pe un angiograf care rulează într-un proiect de cercetare cu subiecți. Nu toți pacienții pot să fie transformați în subiecți și, atunci ,clar că spitalul trebuie să aibă un aparat care să fie accesibil oricui, mai ales că suntem cardiologi intervenționiști care „călărim” acest aparat. Timpul este limitat și lista foarte lungă de pacienți. Motiv pentru care am dori și e necesar să existe încă un agiograf, care să nu lucreze în regim de cercetare, ci pentru orice pacient”, spune Ionuț Bitea, medic specialist cardiolog la Spitalul Județean Sibiu.

În momentul de față, spune medicul, ar exista și personal medical instruit, pregătit să lucreze pe angiograf. Însă, încă lipsește aparatul. „S-ar lucra la două aparate în același timp. Dacă eu, de exemplu, lucrez la un pacient a cărui caz se complică sau e complicat, în același timp, îmi vine un pacient cu infarct miocardic acut, care trebuie rezolvat rapid, eu nu pot să dau jos pacientul de pe masă, eu trebuie să fac altă sală cu colegul meu intervenționist care și el să lucreze în sală, practic să lucrăm în tandem. Lista este foarte lungă. Zilele acestea am explorat pacienți programați de acum patru-cinci luni ceea ce este foarte mult”, mai spune Ionuț Bitea.

Urgențele sunt trimise la Tîrgu Mureș

Și Gabriela Eminovici, șef de secție Cardiologie I, găsește impedioasă achiziția acestui aparat. În opiniea ei, acest lucru ar fi „un pas spre normalitate, nu un lux”. Mai ales că, în ultimii ani, incidența bolilor vasculare a crescut.

„A crescut foarte mult incidența acestei boli în ultimul timp, practic pot să spun că pe an ce trece, pacienții care ni se adresează cu această boală s-au dublat. Deci, în ultimii 10 ani, să zic, asistăm la o creștere practic de cel puțin 10 ori a adresabilității lor și în serviciul de urgență. De aceea, suntem supuși unui regim de lucru foarte intens, foarte solicitant. Ne confruntăm cu avalanșe de urgențe”, declară Gabriela Eminovici.

Până acum, urgențele erau trimise la Târgu Mureș. Există un protocol de colaborare, iar pacienții erau trimiși cu elicopterul pentru că timpul este vital în astfel de cazuri. O mică întârziere poate fi mortală. „Pacientul cu infarct miocardic acut este trombolizat la noi, i se administrează o substanță care are menirea de a dezobstura parțial sau uneori chiar în totalitate vasul obstruat, această substanță este destul de scumpă, undeva în jur de 5000 de RON, acest pacient trombolizat este trimis la Târgu Mureș cu elicopterul. Dacă acest pacient ar fi rezolvat aici și nu ar fi trombolizat aici și trimis la Târgu Mureș cu elicopterul desigur că costurile ar fi mult mai mici. Deci, și din acest punct de vedere material,este nevoie de un angiograf. În al doilea rând, pacienții sunt trimiși la Tîrgu Mureș, în proporție, poate chiar jumătate din cei care au nevoie de intervenții de urgență. Nu există rea voință din partea celor de la Tîrgu Mureș, chiar din potrivă, avem o colaborare foarte bună cu ei și pur și simplu și ei sunt supuși unei avalanșe de pacienși și la rândul lor trebuie să facă un triaj de persoane foarte strâns”, mai spune medicul șef de secție Cardiologie I.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus