Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Educație, lege sau bani. Singura soluție

Nu poți civiliza un popor, după părerea mea, decât prin trei metode: educație, lege sau bani. Sau câte puțin din toate trei, doar că la noi e greu să faci ceva printr-un ”sistem rețetă”, în care să pui câte puțin din mai multe ingrediente. Dacă nu pricepe, educă-l. Dacă nu-l poți educa, arată-i legea. Dacă nici asta nu-l sperie, ia-i banii!

Felul în care se parchează în centrul orașului și cum a manageriat administrația locală această problemă îmi demonstrează exact acest lucru. Nu a funcționat cu legea. De educație nu prea are rost să vorbim. Acum încearcă ultima alternativă: banii.

După momentul 2007, când a fost remodelată circulația rutieră în centrul istoric al Sibiului, problema parcărilor, în principiu lipsa lor, a generat multe discuții. A fost șocant pentru mulți să plătească. Chiar și puțin. Ideea de a scoate bani din buzunar pentru a parca mașina a părut de-a dreptul grotescă. Atunci când locurile s-au umplut, a intervenit o nouă problemă. Ce se întâmplă cu surplusul? Au fost destui care în lipsa educației au găsit locuri de parcare pe trotuare, pe treceri pentru pietoni, în dreptul porților, la colțul străzilor. Așa s-a găsit soluția prin ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. Adică prin lege. În mare, a funcționat, pentru că într-o perioadă, de frica unei amenzi usturătoare, mulți au preferat să facă 100 de metri în plus, decât să riște. A urmat un proces și operațiunea s-a stopat. După reluarea ei sub noua formă nu a mai avut același ritm. Și a trebuit să se facă ceva.

Decizia de acum a Primăriei Sibiu de a mări tarifele pentru parcarea în centrul orașului o consider foarte bună. De altfel este ultima pe care administrația locală o mai avea la dispoziție, pentru a opri haosul din centru. Nu se pot face parcări peste noapte, sperăm doar să se scrie măcar acum proiecte. Cei care vor din tot dinadinsul să vină cu mașina în centrul orașului, trebuie să plătească. 2,5 lei pe oră nu e exagerat de mult, poate fi considerată o taxă pe lux. În plus, prin plata prin SMS nu se mai poate folosi nici scuza ”n-am găsit bilet”.

Sper ca pasul doi al administrației locale să fie parcări în zone adiacente centrului istoric, la fel de scumpe, dacă e să mă întrebați. Asta, pentru a pregăti pasul trei, scoaterea mașinilor din Piața Mică și din Piața Huet. Iar apoi să se organizeze un altfel de oraș. Unul în care să existe un transport în comun modern și în care să existe soluții pentru biciclete.

Peste tot în Europa, să intri cu mașina în inima orașului costă. Indiferent că e vorba de localnici sau turiști. Singura diferență e că acolo există alternative pentru cei care vor să-și lase mașina la o distanță ce poate fi străbătută confortabil pe jos. Deocamdată Sibiul nu oferă asta, însă poate cu timpul...

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Konig von Siebenburgen

Acum 5 ani

Din punctul de vedere al administrației ne-am reîntors în vremea lui Condurat. Actuala administrație e total incompetenta. Nu ar putea administra un amărât de sat. Bani sunt dar nu există viziune. Clujul si Oradea sunt in alta ligă. Noi am stagnat teribil si ne hrănim după 11 ani din inerția capitalei culturale. E adevarat, nu avem nivelul academic al Clujului, dar am putea macar sa gândim o viziune durabilă pentru a duce orașelul asta la alt nivel. Sașii din primărie s-au dovedit mai incompetenți decat un român neaoș din zonele pe care le credem inferioare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus