X
statuia lui mihai viteazul cisnadie 1

VIDEO Statuia lui Mihai Viteazul, dezvelită la Cisnădie

La șapte luni de la lansarea concursului de soluții pentru amplasarea, în centrul orașului, a unei statui reprezentându-l pe Mihai Viteazul, reprezentanții Primăriei Cisnădie au dezvelit prima statuie de acest fel din județul Sibiu.

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul a fost realizată ca urmare a unui concurs de soluții lansat de Primăria orașului Cisnădie în luna martie a acestui an. În urma concursului de soluții, oferta desemnată câștigătoare a fost cea a unui profesor al Facultății de arte plastice din Capitală. Aproximativ 200.000 de euro a costat realizarea respectivei statui, care a fost dezvelită oficial în cursul zilei de marți, 13 noiembrie. Statuia a fost amplasată în fața Primăriei din Cisnădie, în zona pietonală a Pieței Revoluției.

statuie mihai viteazul cisnadie 3
“Decizia amplasării acestei statui în fața Primăriei e motivată prin legătura cu sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. Să nu uităm că Mihai Viteazu a fost primul unificator al celor trei provincii românești. În anul în care sărbătorim Centenarul, am dorit să aducem în centrul orașului un simbol al unității românilor, pe cel care e considerat de mulți istorici cel mai important domnitor din istoria României. Un alt aspect de care am ținut cont este acela că la Șelimbăr, localitatea situată în vecinătatea Cisnădiei, Mihai Viteazu a obținut o mare victorie. Așadar, iată doar trei motive pentru care am decis să amplasăm această statuie în Piața Revoluției. Sper că în scurt timp aceasta va deveni un simbol al orașului“, declară primarul orașului, Gheorghe Huja.

Statuia lui Mihai Viteazul călare este a noua de acest fel în România. Până acum, au fost amplasate statui cu domnitorul care, în 1600, a condus cele trei principate medievale care acum formează România în București (două), Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea, Giurgiu și Năvodari.
Statuia de la Cisnădie a fost selecționată din rândul celor cinci proiecte înscrise în cadrul concursului de soluții, concurs al cărei juriu a fost condus de Ioana Cristian, arhitectul-șef al orașului Cisnădie. Din juriu au mai făcut parte – potrivit anunțului din martie – arhitectul Mircea Țibuleac, criticul de artă Marius David, profesorul de istorie Cornel Mihai Maria, viceprimarul Dănuț Mihai Filip și directorii executivi din cadrul Primăriei Cisnădie, Cornel Iulian Barbu și Nicolae Valer Rădoiu.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

10 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cisnadian

  Mi se pare o blasfemie adusa acestui burg săsesc. In fața celei mai bine conservate biserici fortificate din Transilvania sta o statuie ce nu are de a face cu trecutul orasului. Poate in fata casei de cultura ar mai fi mers amplasată. Nu va trece mult timp si o sa vedem cum intra cineva cu masina in ea.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Rzv

  Ce kitsch frumos, conform personalitatii istorice si actualului primar. Asta lipsea la Cisnadie, un monument, in rest au si tren local pe perna de aer si autostrada locala de circulatie rapida.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  rosu

  Problema in viitor va fi: ce face cu statuia daca, din intamplare ;-), candva ajunge la primarie unul care stie istorie? In pune pe Rudolf al II-lea langa el?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact