X

Centenarul adumbrit de realitate

Gavril Dejeu

Ne pregătim să sărbătorim Marea Unire, moment de deosebită semnificație istorică. Pentru acei români care privesc cu ochii realității, evenimentul se prezintă sub o dublă ipostază. Arcul centenar se sprijină pe doi piloni: cel de pornire și cel de împlinire.

Vom pune în lumina ce se cuvine evenimentul și semnificația lui istorică precum și oamenii, românii care l-au înfăptuit. O piatră de hotar în procesul devenirii și consolidării României. Un vis secular care devenea o realitate. O perspectivă deschisă reunirii tuturor românilor în hotarele unei Românii Mari, cu un orizont de mare încredere în valorificarea optimă a libertății, a resurselor și capacităților materiale și umane ale țării, spre a o situa în rândul țărilor și popoarelor avansate ale Europei și ale lumii.

Era rodul muncii, al entuziasmului, curajului și dăruirii românilor din toate ținuturile, din toate păturile sociale, dar cu deosebire ale marilor patrioți de dincolo și dincoace de Carpați, care prin luptă dârză și tenace, au pregătit pas cu pas condițiile politice, sociale și morale ale desăvârșirii acestui vis secular. Merită, fiecare dintre ei să fie înscriși pe firmamentul istoriei, să le fie cinstită și onorată memoria, oameni care au avut un crez, o aspirație, o dorință arzătoare și o răspundere pentru țară și viitorul ei, încurajați și sprijiniți cu entuziasm și dăruire de marea masă a românilor de pretutindeni dar mai cu seamă a celor  din Ardeal, Basarabia și Bucovina.

Din nefericire, visul a durat chiar mai puțin decât o clipită istorică. N-a fost să fie. Curcubeul s-a frânt tocmai când se înălța pe înaltul cerului. Șantajul, amenințările, ultimatumurile ciunteau din nou țara, o aruncau în vâltorile războiului, o supuneau cruntei dominații de esență dictatorial-comunistă.

1989 n-a fost, așa cum s-a sperat sau cum unii au crezut, anul mântuirii. Românii, la nivel de masă au ieșit din infern sleiți de vlagă, total dezorientați, văduviți moral, patriotic și național, incapabili să gestioneze fetișizata libertate. Dimpotrivă, libertinajul haotic stimulat de la nivel politico-statal, a aruncat țara pradă pornirilor hulpave dinlăuntru ca și dinafară.

Curba peste secol coboară în punctul de impact al realității de azi. Vom înălța, pe bună cinstire, slavă celor ce au așezat baza de pornire. Îi vom asocia cu înaintașii, figuri strălucite ale trecutului istoric. După care vom dănțui și benchetui în neștire, fără să ne întrebăm cum arată acum visul proiectat peste timp de făptuitorii Marii Uniri.

Și, pe „bună” dreptate. Da, românul sau mai bine zis unii români o duc mai bine azi decât ieri : unii ajunși pe căpătuială, vile, mașini, concedii exotice etc., alții, nu puțini, trăind fără cine știe ce efort din mila politică a statului, care-i plătește din împrumuturi pe seama celor ce vor veni după noi. Nu e loc de reflecții cât-de-cât responsabile asupra modului cum ne prezentăm ca stat, ca țară, ca parteneri europeni. Sărbătorim centenarul într-o țară a cărei economie a fost distrusă. Părăsim țara aflată în suferință în loc să punem umărul la redresarea ei. Nu ne sinchisim că dincolo de răpirile teritoriale pe față, ne-am înstrăinat cu mâna noastră peste 40% din cel mai valoros pământ, cheia de boltă a identității și suveranității statale. Trecem cu nepăsare pe lângă procesul de degradare a sănătății publice, a  învățământului creator de valori, a cercetării, bază fundamentală a oricărui progres. Ne bălăcim în mlaștina imoralității patente la nivelul funcțiilor superioare ale statului. Să mi se  arate ce stat, ce popor tolerează în fruntea sa infractori, oameni certați cu legea. Ce stat pune botniță justiției pentru ca cei dovediți sau bănuiți de fărădelegi să se eschiveze rigorilor ei. Făuritorii Marii Uniri, în cea mai mare parte ardeleni, oameni de înaltă ținută morală și civică, s-ar răsuci în mormânt la gestul unor politicieni ardeleni de azi care susțin, în parlament sau în alte foruri ale statului, măsuri politice menite să distrugă țara.

Știu, mulți vor critica aceste afirmații, aceste aprecieri relative la fapte altfel cunoscute dar, vor susține ei, inoportun a fi subliniate tocmai cu prilejul centenarului. În ce mă privește socot că dimpotrivă, centenarul nu este întreg dacă ascundem sub preș realitatea de azi care, cum spuneam, este pilonul său de împlinire peste arcul celor 100 de ani. Regret din tot sufletul că nu pot jubila cu acest prilej și că dimpotrivă, încerc un sentiment de tristețe și amărăciune când văd că românii de azi s-au îndepărtat de idealurile unității și Unirii, când văd că sprijină impostura în locul valorilor și eforturilor chemate să ne afirme cu demnitate și onoare în fața lumii.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact