Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

ACTUALIZARE Dosarul a fost clasat. Accidentul mortal al episcopului Guib așteaptă de 15 luni soluționarea

ACTUALIZARE Dosarul a fost clasat. Accidentul mortal al episcopului Guib așteaptă de 15 luni soluționarea

ACTUALIZARE 7 iunie 2019: Prin ordonanța de clasare din 21 martie 2019, dată în dosarul 1100/P/2017, nu s-a reținut nicio vinovăție în sarcina lui Reihardt Guib, episcopul Bisericii Evanghelice CA din România. Procurorul de caz a stabilit că accidentul nu putea fi evitat. În urma expertizelor legale întocmite în dosar, s-a descoperit că biciclistul implicat în accident era sub influența alcoolului la momentul producerii evenimentului.

Articolul inițial:

Cel mai înalt ierarh al Bisericii Evanghelice CA din România, Reihardt Guib, este parte a unui dosar penal deschis pentru ucidere din culpă, dosar care este în lucru de mai bine de 15 luni. Mai precis, din seara zilei de 29 iulie 2017, când aflat la volanul unui autoturism, episcopul a lovit mortal un biciclist. ”Pentru noi este un caz «împachetat»”, apreciază, 15 luni mai târziu, una din fiicele biciclistului decedat.

Sâmbătă, 29 iulie 2017, la aproximativ o oră după apusul soarelui. Episcopul Bisericii Evanghelice CA din România, Reihardt Guib, se întoarce de la Făgăraș, de la un eveniment privat, către casă, la volanul unui VW Phaeton, mașină aflată în proprietatea Bisericii pe care o conduce. Mai are 55 de km până la Sibiu, fiind aproape de intrarea în satul Viștea de Jos (sat aflat la 20 de km de Făgăraș). Chiar în dreptul semnului de intrare din localitate, mașina pe care episcopul o conduce lovește un biciclist. În zilele imediat următoare, presa locală consemnează evenimentul. ”În data de 29 iulie a.c., în jurul orelor 22.30, un bărbat de 54 de ani a condus un autoturism pe DN 1, dinspre Brașov spre Sibiu, iar la km 254 + 280 m, în apropierea localității Viștea de Jos, a surprins și accidentat un biciclist, în vârstă de 58 ani, care circula în același sens, pe marginea părții carosabile. În urma impactului a rezultat decesul biciclistului, acesta fiind transportat la Serviciul Județean de Medicină Legală Brașov. Conducătorul a fost testat din punct de vedere al prezenței alcoolului în aerul pur expirat, rezultatul fiind negativ. În cauză sunt efectuate cercetări sub pentru stabilirea circumstanțelor producerii evenimentului”, relatează publicația Făgărașul Tău, citând purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, Gabriela Dinu. În spațiul public nu a mai apărut nicio completare referitoare la identitatea bărbatului de 54 de ani, care a condus autoturismul. Monitorul Expres, din Brașov, publică pe 1 august o știre în care, fără să citeze surse oficiale, apreciază că șoferul nu l-ar fi observat pe biciclist. ”Se pare că şoferul de 54 de ani, care mergea în aceeaşi direcţie, nu l-a observat pe biciclist şi nu a mai putut evita impactul”.

Accidentul a avut loc la intrarea în Viștea de Jos FOTO Google Street View Accidentul a avut loc la intrarea în Viștea de Jos FOTO Google Street View

”Cred că ar fi meritat să primim niște răspunsuri”

Biciclistul care a decedat în urma accidentului se numea Aurel Macovei, de meserie fiind sudor. De loc din zona Moldovei, unde a și fost înhumat, bărbatul locuia în Viștea de Jos de aproximativ un an, locuind în casa fetei sale mai mici unde s-a mutat din Făgăraș. Oamenii din sat și-l amintesc pe bărbat drept un om mai retras, cu relativ puțini prieteni.

Fiica cea mare a lui Aurel Macovei, Elena, tocmai plecase de trei zile din țară, la muncă în străinătate. A trebuit să se întoarcă pentru a participa la înhumarea tatălui său și spune că nici acum nu știe exact cum s-au întâmplat lucrurile. ”Pe mine nu prea mă interesează cât de importantă era persoana care a condus mașina. Pentru că și tatăl meu era o persoană importantă pentru noi. Și noi am pierdut pe cineva foarte important și cred că am fi meritat să primim niște răspunsuri. Eu nu știu cum s-a petrecut accidentul, n-am prea primit informații. Tot ceea ce știu este dintr-un articol de ziar, unde am citit despre faptul că «un biciclist a fost omorât»”, amintește Elena Macovei, pentru Turnul Sfatului.

Singurul contact al rudelor bărbatului care a decedat cu autoritățile s-a petrecut după înhumare. ”Am fost chemate, eu și sora mea, la Poliția din Făgăraș, unde am dat câte o declarație. Ni s-a spus că va dura puțin până se va deschide un proces, unde ar urma să fim chemate din nou. Până acum, însă, nimic. După accident am mai fost căutate de o firmă de asigurări, vorbeau ceva de niște daune morale. Apoi, știu că sora mea a mai vorbit cu cei de la poliția din Făgăraș, de la care a aflat că va mai dura puțin până începe procesul. Și asta este tot. Declarația aceea dată la poliție nu știu la ce a servit, cu firma de asigurări, iarăși, nu am înțeles ce a fost, căci până la urmă nu au mai fost plătite niciun fel de daune”.

Locul în care a murit Aurel Macovei este marcat de o cruce amplasată la marginea drumului Locul în care a murit Aurel Macovei este marcat de o cruce amplasată la marginea drumului

Un caz ”împachetat”

Elena Macovei își mai amintește de faptul că, înainte de înhumarea tatălui său, episcopul Bisericii Evanghelice a luat legătura cu sora sa. ”Ne-a întrebat dacă avem nevoie de un sprijin financiar pentru înmormântare. L-am refuzat, căci aveam foarte multe atunci pe cap, erau și supărările pe care le aveam atunci. Sprijinul financiar ar fi trebuit să vină din altă parte, acea parte pe care noi am pierdut-o în iulie”, regretă Elena Macovei.

Fata cea mare a celui care a decedat în urma accidentului din iulie anul trecut se arată dezamăgită de modul în care autoritățile reacționează. ”Pentru mine e un caz «împachetat». Nu știu ce s-a întâmplat acolo, cine a fost vinovat. Nu am nici timpul, nici energia necesară pentru a umbla în stânga și în dreapta ca să aflu ce s-a întâmplat și cine e vinovat. E greu să te lupți de unul singur în sistemul acesta, mi-ar fi imposibil să mă apuc să lucrez eu pentru a afla ce s-a întâmplat. Și nu este în regulă nici să dureze aproape un an jumătate și să ni se spună că tot urmează să se deschidă procesul, care nu îmi dau seama ce rol mai are după atâta timp. Indiferent cine e implicat, noi avem dreptul să știm cum s-au petrecut lucrurile”, arată fiica celui care a decedat.

”Cercetările penale nu au fost soluționate”

Rodica Marlena Dimofte, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraș, a confirmat pentru Turnul Sfatului că dosarul rezultat în urma accidentului în care a fost implicat episcopul Bisericii Evanghelice are drept obiect infracțiunea ”ucidere din culpă”. ”Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraș se află în lucru un dosar penal, având ca obiect efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, privind accidentul produs în data de 29.07.2017, în jurul orei 22:28, pe DN1, în apropierea localității Viștea de Jos, în urma căruia un biciclist care circula pe marginea părții carosabile a fost surprins și accidentat de un autovehicul care circula în aceeași direcție de mers”, se arată în răspunsul semnat de prim-procuror. Explicațiile solicitate pe tema duratei cercetărilor nu sunt însoțite, însă, de prea multe detalii. ”Dosarul nu a fost soluționat întrucât cercetările penale nu au fost finalizate. Dosarul se află în lucru la Poliția municipiului Făgăraș – Biroul Rutier, activitatea de cercetare penală fiind supravegheată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraș”, se mai arată în răspunsul primit la solicitarea Turnul Sfatului. Până la publicarea acestui material, reprezentanții Poliției nu au răspuns întrebărilor transmise de Turnul Sfatului.

”Nu să manipulez sau să influențez ceva”

Contactat de Turnul Sfatului, episcopul Reinhardt Guib a evitat să dea detalii asupra evenimentului de acum 15 luni, invocând cercetările penale aflate în derulare. ”Îmi pare rău, dar nu pot da declarații. E un dosar în curs de soluționare, nu am ce declarație să dau. Nu vreau să fiu părtinitor, să manipulez sau să influențez ceva. Organele de cercetare își vor face datoria. E datoria Poliției și a organelor să cerceteze. Din păcate, durează”, s-a limitat la a declara, pentru Turnul Sfatului, episcopul Bisericii Evanghelice CA.

interviu Guib (2) ”Din păcate, durează”, spune episcopul Reihart Guib despre dosarul penal în care este cercetat

Turnul Sfatului a discutat, off the record, și cu oficiali sibieni implicați în dosare de cercetare penală deschise ca urmare a unor infracțiuni contra circulației pe drumurile publice. ”Lucrările la un dosar pot dura mult, chiar și dacă e vorba de o infracțiune minoră. Nu numai pentru că e birocrația ar fi mare, cât faptul că încărcătura pe procurori e foarte mare. Procurorul căruia i-a fost repartizat dosarul cu siguranță mai are și multe altele în lucru, nenumărate fiind și dosarele cu infracțiuni la regimul rutier. Plus că fiind vorba de un accident mortal, nu poate fi lucrat superficial”, apreciază oficialii pentru Turnul Sfatului. Pe tot parcursul cercetărilor derulate într-un astfel de dosar, însă, șoferilor nu li se interzice dreptul de a conduce. ”Derularea unui astfel de dosar nu afectează foarte mult șoferul implicat în accident. Căci el poate conduce în continuare, în perioada cercetărilor, pe baza unei dovezi prelungite de procuror”.

Născut la Mediaș, în noiembrie 1962, Reinhart Guib a fost ales al 36-lea episcop al Bisericii Evanghelice CA din România în noiembrie 2010, fiind învestit în această poziție la mijlocul lunii decembrie, din același an. Biserica Evanghelică CA din România mai include aproximativ 250 de parohii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Valjan si Aly baba

Acum 5 ani

Obedienta si mismasuri la o crima fie ea din culpa ...Daca era un roman imediat se ancheta si se faceau presiuni ptr ajutor ptr deces se suspenda permisul si tarat prin trinunal ...Episcopul bine mersi conduce pila mare este pusa ( o stiti si dv ) omul sta linistit iar saraci decedatului din lipsuri si fara cunostinte stau resemnati ..Dumnezeu sa l odihneasca pe raposat ! cu speranta ca dupa alegerile prezidentiale dosarul sa fie cercetat corect .... Niciodata nu i tarziu
Raspunde

Hell-Town

Acum 5 ani

http://www.turnulsfatului.ro/2018/11/27/tanar-sofer-arestat-pentru-ucidere-din-culpa-a-accidentat-mortal-un-pieton/ Pentru unii muma, pentru altii ciuma! Medieseanul asta s-a dus la puscarie deja pentru un accident din august 2017. Si la popa sasilor nici macar nu s-a solutionat dosarul... Pariu ca-i da NUP? ;-)
Raspunde

Anonymus

Acum 5 ani

este inadmisibil ca un om care a facut un accident mortal sa mai aiba voie sa circule dupa aceea linistit pe drumurile publice si poate chiar sa omoare si altii cu aceasi nepasare... mai ales ca este un om al bisericii. rusine parlamentariilor pentru legile proaste, rusine procurorilor ca tergiverseaza atata un proces banal (daca nu l-a vazut si l-a accidentat gata ce atata cercetare si povesti pe pita) mai ales ca dupa atata timp ce mai cerceteaza? urmele de franare si masuratorile se fac atunci pe loc restul sunt povesti nemuritoare. Rusine si lui ca nu a ajutat din proprie initiativa familia indurerata. Asta este Romania centenara: romani care omoara romani si smecherii care scapa intotdeauna ca au bani, influenta si pozitie sociala inalta...
Raspunde

Mihai

Acum 5 ani

Pana nu este dovedit vinovat nu i se poate suspenda dreptul de conducere.
Raspunde

Mhircia

Acum 5 ani

Două comentarii imbecile unul scris din ură de un postac PSD și unul de careva care nu a citit articolul și nu înțelege principiul din orice stat de drept unde până nu e careva condamnat, nu e vinovat.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 5 ani

preot,sef de bisi,probabil fdgrist,sas,va astepteti la o judecata corecta?
Raspunde

Vasile Von Vasile

Acum 5 ani

dancp2, alt cometariu tâmpit, vă așteptați la altceva?
Raspunde

Zexe

Acum 5 ani

Dreptate, ochii plânși vor să te vadă!
Raspunde

AGNES

Acum 5 ani

....langsam aber sicher !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bila

Acum 5 ani

Se pare ca in familia respectiva nesimțirea este la moda. Acum cunoscut o odioasă învățătoare, cică "Frau" care strica imaginea învățământului in limba germana su emană aceeași nesimțire. Vorba lui Luther al lor "Dumnezeu sa va da si sa judece"
Raspunde

Alex

Acum 1 an

La familia cui te referi?
Raspunde

Ratza

Acum 4 ani

Suntem in 5 Mai, anul de gratie 2019 ... se mai aude ceva despre dosar sau se mizeaza iar pe memoria scurta a romanilor?
Raspunde

Andreea

Acum 4 ani

Gata,tot e lasat balta si mortul e vinovat?Dumnezeu nu doarme,poate o sa fava el dreptate daca politia nu poate!
Raspunde

CX

Acum 1 an

Reihardt Guib ce mai face?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus