X

Nu bradul din Piața Mare e problema. Ci sibienii

Traian Deleanu

E puțin mai trist Crăciunul acesta. Puțin mai întunecat decât cel de anul trecut. Și n-are legătură cu bradul din Piața Mare, devenit subiect de dispută prin tot locul în care sibianul își poate da public cu părerea.

Ci are legătură cu dezinteresul crunt pe care majoritatea sibienilor l-a așternut maiestuos peste administrarea acestui oraș. Semnul cel mai clar e bugetarea participativă, visul umed al tuturor celor care ridică implicarea civică la nivel de obligație. Acea inițiativă pentru care Primăria Sibiu a pus pe masă un milion și jumătate de euro: câte 150.000 de euro pentru implementarea a zece proiecte, alese dintre cele propuse de sibieni și votate de aceștia. Nu e vorba de proiecte mărețe, ci de idei faine – cel puțin unele dintre acestea – care, odată implementate de către Primărie la cererea publicului, ar schimba cu siguranță în bine mici părți ale Sibiului.

Doar că, vai, ”cererea publicului” a fost una extrem de timidă, ca să folosesc un eufemism. Căci pentru a se implica în ”bugetarea participativă”, și-au făcut un cont pe site-ul creat în acest sens puțin peste 3.000 de sibieni. Iar după câteva luni de campanie, cu depuneri de proiecte, preselecție, selecție a proiectelor finaliste și, în cele din urmă, vot final, pentru a decide către ce proiecte vor fi alocate cele 1,5 milioane de euro au mai votat nici o mie de sibieni. Adică nici cei care și-au făcut cont pentru ”a se implica în viața orașului acestuia” nu s-au mai obosit să dea un click.

Sibiul e un oraș din care curg like-urile pe rețelele de socializare când vine vorba de ieșit în stradă. E orașul care se laudă cu o mișcare civică menită să inspire o țară întreagă prin proteste zilnice de câte 15 minute, e orașul în care vei găsi rapid pe cineva care să se umfle în pene ”că la protestele din februarie 2017 un sfert din locuitori a ieșit în stradă”.
Dar cu umflatul în pene vom rămâne. Un click, mă, un click, de atâta era nevoie să votezi unul din cele 22 de proiecte finaliste. Dar, pentru așa ceva, nu a fost vreme și interes. Citeam discursul unei doamne care se plângea că durează zece minute să te înscrii cu un cont pentru a te putea implica în bugetarea participativă. Dar să fi durat și o jumătate de oră, credeți că era prea mult?

E fain să urli cu ”caps lock” smulgându-ți virtual părul din cap pentru independența Justiției. E la modă să înșiri apocaliptice previziuni pentru epoca post-Kovesi, să îți postezi selfie-uri de la proteste și să ”dai share” la tot felul de aprecieri grave despre mersul țării și al Europei. Doar că, îmbătați de importanța misiunii lor, ăia 25.000 – 30.000 sau 40.000 de sibieni care or fi participat la proteste au privit în altă parte când a venit vorba să se implice în mersul orașului lor. Și, să vezi poznă, nici nu ar fi trebuit să iasă din casă. Ar fi trebuit doar să citească, să se documenteze cât de cât asupra procedurilor și să dea un click.

Povestea cu bugetarea participativă se va scurge lent pe lângă sibieni, fără ca cineva să aibă vreo remușcare. Când e vorba de o vină colectivă, nici naiba nu are mustrări de conștiință. Luați la întrebări, indivizii prinși că urlă despre ”halul în care a ajuns orașul acesta” vor găsi suficiente motive pentru a-și justifica neimplicarea în proiectul bugetării participative: de la ”durează zece minute să îți faci un cont”, la ”n-am știut”, ”ce naiba face presa de nu a scris mai mult” sau chiar ”Primăria e de vină că…” nu știu ce. Dar nu, chiar nu există scuză pentru neimplicarea în bugetarea participativă.

Rămâne amara concluzie că de mersul administrativ al acestui oraș cu aproape 170.000 de locuitori se interesează o mie de oameni.

În treacăt fie spus, o mare dezamăgire a produs și USR-ul, partidul ăsta tânăr și zvelt, care a lansat inclusiv comunicate despre cum vor ai săi membri bugetare participativă la Sibiu și cum au propus ei proiecte și cum vor face și vor drege, că doar pentru modificarea Constituției au strâns de pe străzile orașului zeci de mii de semnături. Or, acum, la final, Primăria se vede pusă în situația de a aloca 150.000 de euro unor proiecte votate de 50 – 60 de oameni.

E puțin mai trist Crăciunul acesta la Sibiu. N-am putut, ca și comunitate, să ne însușim câteva reguli și să ne implicăm în a mai reduce din excedentul bugetar pe care adesea ne place să îl înfierăm. Evident, majoritatea celor din oraș nu va observa acest lucru. Căci, pe Facebook, subiectul de discuție e bradul din Piața Mare.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

27 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sibian100%

  Foarte bun articol.Poate de acum incolo mai multi cetateni vor stii despre aceste initiative.Totusi aș fi asteptat de la numeroasele partide si ONGuri mai mulya implicare.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Liviu D.

  Felicitări pentru articol. Realitatea tristă dar adevărata. Și cred că e la nivel de țară nu doar la nivelul “fostului” frumos oraș Sibiu. Pentru că nu mai e cea a fost.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Zumz

  Problema cea mare este ca dupa ce iti faceai cont, il autentificai, platforma nu te lasa sa votezi. Iti spunea ca nu esti din locatia corecta, desi tu erai in Sibiu, pe retea wireless. Deci click-ul ala are niste probleme in spate.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Gura casca

  Traiane lumea ta poate s-a prăbușit odată cu proiectul ăsta , dar pana la urma cine dracu a auzit de Bugetare participativă. Adică dacă e așa important ar fi trebuit promovat.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  S

  Oau, ne lasa sa decidem în legătură cu 1,5 milioane euro…adică mărunțiș!
  Cum ar fi ca primăria să aibă bun simț in alegerea proiectelor, asta asteptam. Adică sa votam când toată lumea vorbește de lucrurile care trebuie făcute: stadion, sala polivalentă, bypass intre Poplăcii și Turnișor, parcări, mai multe parcuri…și cică lumea e dezinteresată. Si sa ia aminte la datul cu părerea pe site-uri, și aia e o chestie perfect valida, nu numai bugetarea participativa pt mărunțișuri.
  Să-și facă treaba pt care sunt plătiți și aleși.toata lumea știe care sunt problemele mari ale Sibiului, sa nu se facă acum că lumea r dezinteresată pt că doar 1000 au votat pt piste de biciclete și ce mai era acolo. Lumea e furioasă, nu dezinteresată.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Un sibian inca

  Realitatea cruntă a unei populații mioritice. De ce să mă implic eu dacă cel de lângă mine nu face nimic. Mai bine stau pe burtă și dacă cineva se implică și poate greseste am de ce să râd și să bârfesc la o tuica ardeleneasca…

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Paula

  Pana la urma unde e tragedia? Banii se dau, cine a dorit a votat ( am votat apropo) si restul? Restul beneficiază de proiectele votate de 50-60 de oameni pentru ca lor nu le pasa de nici un proiect. E ca la vot: nu ai votat? Ghinion, au votat alții iar tu trebuie sa accepți!

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  biciclist

  Nu s-au creat condițiile pentru o dezbatere, pentru campanie. Platforma online nu oferă nimic în acest sens: secțiune de comentarii, forum, îndrumare. Stradal, n-a existat nici un panou de informare/campanie(? eu n-am văzut). Multe proiecte propuse au fost declarate neeligibile pe motiv că primăria deja are proiecte asemănătoare (pe care însă nu ni le prezintă într-un mod facil).
  E doar prima ediție. Umătoarele vor fi mult mai bune.

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  vio

  Problema a fost site-ul creat special pentru asa ceva. Foarte prost! Pe langa faptul ca dura f. mult pentru completarea acelui formular, nepermis de mult pentru o treaba simpla, site-ul nu oferea posibilitatea sa comentezi sa-ti spui parerea despre un anumit proiect etc. A fost ca sub comunisti, asta e si voteaza cand iti spunem noi. Dupa cateva luni si cei care au vrut sa participle au spus PA.
  Ca sa nu mai vorbim de proiectele selectate. Nu prea erau de votat

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Alin

  Îți înțeleg frustrarea omule dar deși lucrez la calculator, zilnic sunt pe Facebook, nu am văzut nimic despre aceasta bugetate participativa. Ca mine sunt sigur ca sunt multi. Asa ca lasă tonul mai jos pentru ca nu te ajuta. Faci parte din aceeași categorie de oameni pe care o descrii mai sus doar ca difera tema.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Daniel

  Nu era numai “un click”, ci de o intreaga experienta. M-am chinuit vreo 20 de minute sa votez si nu am reusit. Asa ca hai sa nu dam vina pe oameni, sunt sigur ca multi au intampinat probleme. Trebuia sa fie ceva simplu

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Dezamagire Totala

  NU AM VAZUT ABSOLUT NIMIC legat de treaba asta si sunt 8 ore / zi la calculator. ABSOLUT NIMIC!!!
  Despre ce tot vorbesti aici @autor articol?!

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Claudia

  Primaria i-a desconsiderat pe cei cu proiecte neeligibile.Meritau o explicatie pentru stampila pusa.Poate ca la anul nu voi mai veni cu o alta propunere,deci un votant in minus….

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Silivu

  Am aflat si de alte proiecte depuse si care mi s-au parut cu adevarat interesante si care chiar ar fi facut o diferenta. Dar, primaria le-a considerat neeligibile fara sa dea vreo explicatie celor care le-au depus. Ca de obicei, primaria s-a multumit cu proiecte gen . Ce sa fi votat? Sapun in scoli? Benzi de cauciuc pe benzile de biciclete (adica o capcana in plus pentru biciclisti)? Majoritatea proiectelor alese de primarie ar fi trebuit sa fie implementate deja ca niste obiective normale intr-un oras. Pentru bugetare participativa ar fi trebuit sa fie alese proiecte mult mai interesante si care sa se vada si sa se simta ca s-a facut ceva.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Un Sibian simplu

  Nici macar nu stiu despre ce platfoma vorbesti. Bine ca scrieti articole de genul. Dar nu am vazut articole de promovare… E usor sa aratam cu degetul.

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Pricopie

  E vina noastra pentru ca orasul a luat-o pe o panta descendenta. Nici opozitie nu avem, doar pe la colturi si prin comentarii ne mai manifestam nemultumirea pentru administratia locala. Stam si ne uitam la “fostul” frumos oraș Sibiu. Pentru că nu mai e cea a fost. Clujul sau timisoara sunt cu 20 de ani inaintea noastra, dupa cum recunostea si Adi Bibu, un membru PDL din administartia locala-judeteana.
  USR e o gluma de opozitie, vor sa ajunga si ei la putere sa-si vada de interese.

 19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Eu am votat. Și se va face.

  Este prima ediție. Bula de cetățeni implicați civic este de 3000 de persoane și acestea nu tot timpul up-datate. Nu există tradiție. Peste 5 ani putem să fim dezamăgiți dar pentru început este bine mai ales că e un concept nou. Primaria, partidele și presa nu au promovat destul proiectul. La anu’ va fi mai bine.

 20. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Andreea M

  Promovare zero pentru acest proiect! Nu e vina cetățenilor ca administrația face treaba de jumătate! Sunt convinsă ca dacă ar fi fost promovat corespunzător atât de primărie cât și de cei care au depus proiecte, s-ar fi implicat mult mai mulți oameni! In definitiv, chiar cred ca oamenii răspund mai ușor la chestiuni care ii privesc direct și care le-ar îmbunătăți viața decât la politica! Cred ca pe viitor ar trebui sa se facă treaba pana la capăt!

 21. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Contribuabil

  Da. Tipic pt presa sibiana, aservita primariei. Autorul se supara pe sat.
  In schimb autorul si colegii dansului nu au nici o problema ca asfaltarile in Sibiu se fac in fiecare an pe aceleasi strazi si in lunile noiembrie si decembrie.
  Bugetarea participativa inteleasa de primaria Sibiu e de fapt o delegare a atributiilor, in lipsa unor minime competente administrative printre angajatii primariei Sibiu. Ceva de genul unei firme care iti vinde ca fiind buna, o masina proasta, cu probleme, dar te lasa sa iti alegi pachtele optionale.
  As intelege supararea autorului dupa ce as vedea si cateva articole prin care sa fie investigat si felul in care se cheltuie restul banilor sibienilor. Nu am vazut un articol legat de angajatii primariei Sibiu si nu ma refer la cei alesi, ci la cei angajati, ale caror criterii de evaluare nu le cunosc cei care contribuie cu banii din impozite la bugetul orasului.
  Am fost la protestele mentionate de autor, dar as participa si la proteste legate de proasta administrare a banilor nostri. Daca bugetul ar fi mai bine administrat, poate ar ramane mai multi bani si pentru proiecte din astfel de programe.

 22. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ...

  Am votat proiectele, in prima faza, si proiectul, la final, asa cum am considerat eu. Si a fost usor.
  Votul este, deja, istorie, punerea in practica e viitor.
  Prezentul e doar un articol care puncteaza anumite probleme.
  Neimplicarea intr-un proiect pozitiv, constructiv, raportat la implicarea in proiecte negative (Jos cu unul sau cu altul etc.) nu este decat o consecinta a (non)valorilor promovate de mijloacele de manipulare in masa (TV, internet etc.).
  Stirile “care conteaza” si toate celelalte nu mai au nicio legatura cu profesionalismul jurnalistic.
  Asta se cere ? Asta se difuzeaza ? Asta se consuma ?
  Trist.

 23. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Zigma

  E greu sa stai in casa sa citesti…e mai usor pe strada sa strigi…. Chiar daca nu cunosti exact ce si ptr ce strigi…
  Toti vor sa se faca ceva in Sibiu, dar sa ju faca ei….altii, nu ei… Sibiul traieste, inca, de pe urma capitalei culturale din 2007…dar nu va mai trai mult….din pacate….

 24. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cetateanu' Turmentat

  Intrebare: sunt obligat sa dau “Like” unui proiect pe care nu-l consider util sau care nu consider ca merita sa castige? Multe dintre proiectele prezentate imi par fantasme pe care o administratie incapabila sa rezolve niste probleme marunte nu le-ar putea realiza. Ne laudam ca am cumparat 10 autobuze turcesti… halal. Cat despre brad… vedeti poave intra vreun Black Friday la brazi sa schimbam sarma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact