Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Sibiu, în frunte. Topul județelor după gradul de independență față de București

Sibiu, în frunte. Topul județelor după gradul de independență față de București

Doar Bucureștiul și alte nouă județe din țară depășesc pragul de 50% - independență financiară, față de banii care sunt transmiși de la centru prin alocări bugetare. Județul Sibiu se află printre județele care reușesc să aibă peste 50% din buget provenit din venituri proprii, se arată într-o analiză realizată de analizeeconomice.ro.

Administraţiile locale din Capitală au gradul cel mai mare de independenţă financiară, 80% reprezintă veniturile proprii, iar primăria generală înregistra un procent de 97%. Într-un clasament oficial, urmează Ilfov, cu o pondere a veniturilor proprii în veniturile totale de 72%, Braşov – 61%, Cluj – 60%, Sibiu, Timiş şi Constanţa – 57%, Arad – 53%, Prahova şi Mureş – 50%. Practic, vorbim de judeţele dezvoltate din punct de vedere economic.

Urmează un grup de 11 judeţe cu o pondere a veniturilor proprii în veniturile totale cuprinsă între 40 şi 46%, apoi grosul judeţelor care nu au cum să se descurce cu veniturile proprii: Satu Mare, Gorj, Dâmboviţa, Harghita, Călăraşi, Buzău, Bistriţa Năsăud, Maramureş, dar şi Caraş-Severin cu un procent de 35%. Pe ultimele locuri, Vaslui – 25%, Mehedinţi şi Teleorman – 29%, Neamţ, Olt – 31%, Giurgiu, Botoşani – 325 şi Vrancea – 33%, se arată în studiu.

Conform analizei, primăriile de comune din România au un grad de independență financiară mai mare decât al consiliilor județene, acestea fiind de 36% (7,02 din 19,5 miliarde de lei). Primăriile de orașe și municipii au avut anul trecut o pondere a veniturilor proprii în totalul veniturilor de 62%, acestea fiind cele mai independente financiar administrații locale. Diferențele dintre județe dau și între tipul de administrații vor crește anul viitor, este concluzia studiului. ”Aceste diferențe ar trebui rezolvate de alocările de subvenții, doar că acestea nu au criterii clare de alocare. Anul trecut, subvențiile primite de administrațiile locale au reprezentat 9,4% din totalul veniturilor (5,88 din 62,78 miliarde de lei). Dacă ținem cont și de scăderea impozitului pe venit, putem spune că gradul de dependență al administrațiilor locale față de bugetul de stat, adică de centru, va crește în anii următori”, se mai arată în studiu.

Anul trecut, administraţiile locale (consilii judeţene şi primării) au avut cheltuieli în valoare de 61,13 miliarde de lei, în timp ce veniturile acestora s-au cifrat la 62,78 miliarde de lei. Din totalul veniturilor, 30,58 de miliarde de lei (49%) reprezintă venituri proprii. Două treimi din ele reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit şi sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.

În bugetul din acest an, bugetul Consiliului Județean Sibiu a fost mai mic față de cel precedent. Sumele defalcate din cotele defalcate din impozitul pe venit și sume defalcate din TVA, au fost mai mici cu 47,696 milioane de lei față de 2017, Sibiului repartizându-se în total 160.779.000 lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

m

Acum 5 ani

Clasamentul corect al independenței este cat din impozitele strânse într-un județ se întorc în județul respectiv. In Sibiu e tot un pic peste 50%. deci ,43% ăla care vine de la centru reprezintă peste 50% din ce da Sibiu la centru. Cu alte cuvinte, in Sibiu, daca toți banii ar rămâne aici, veniturile din impozite ar fi cam 150% din ce rămâne+ ce vine de la bugetul central. 1/3 din banii strânși în Sibiu finanțează alte județe.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus