Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Interviu cu europarlamentarul Cătălin Ivan: PSD și-a îndeplinit menirea istorică. Nu va mai avea nicio relevanță

Interviu cu europarlamentarul Cătălin Ivan: PSD și-a îndeplinit menirea istorică. Nu va mai avea nicio relevanță

Europarlamentarul Cătălin Ivan s-a aflat la finalul săptămânii trecute la Sibiu, cu ocazia unei vizite organizatorice în vedea dezvoltării în orașul nostru a noii platforme ADN-Alternativa pentru Demnitatea Națională. În acest moment ADN Sibiu este condusă de Alex Șimon, fost membru USR. Turnul Sfatului a stat de vorbă cu europarlamentarul Cătălin Ivan despre cum este văzut Sibiul la Bruxelles, despre ce presupune noua platformă ADN și modul în care este organizată, despre PSD Sibiu și multe altele.

 

Ce are în comun PSD-ul cu USR-ul? Să nu-mi spuneți ADN-ul!

Nu au nimic în comun.

Și cu toate acestea, eu văd la aceeași masă un fost om din PSD cu un fost lider USR Sibiu, punând la cale noul ADN.

Eu sunt un om din PSD care a încercat să reformeze PSD-ul și să schimbe din interior partidul, după principii moderne, europene. Mi-am dat seama că nu se mai poate, PSD este imposibil de reformat și după cum spun foarte mulți, și-a cam îndeplinit menirea istorică și probabil până în 2024 nu va mai avea nicio relevanță pe scena politică. Iar domnul Șimon a crezut într-o idee nouă, generoasă, care se numea atunci USR, a fost dezamăgit și a ieșit cu fruntea sus. Pe noi nu ne unește experiența politică ci dorința de schimba clasa politică, de a crea o schimbare reală în societatea românească și de a veni cu un proiect nou. Pe noi ne unește acest crez al ADN-ului.

Care este crezul ADN?

ADN este o formațiune politică, un anti-partid. Modul în care a fost gândit înlătură toate hibele partidelor tradiționale, este creat în așa fel încât să nu poată susține sau dezvolta tot ce este defect în partidele tradiționale: nepotism, corupție, decizii luate în sufragerie și în spatele ușilor închise. În ADN așa ceva este imposibil pentru că noi vom funcționa pe o platformă digitală revoluționară, unică la nivel mondial. O vom prezenta pe 29 noiembrie la Barcelona, la convenția europeană a blockchain-ului. Crezul ADN este acela de a construi o formațiune politică nouă, adaptată vremurilor în care trăim, care să răspundă nevoilor societății de astăzi.

Sună bine ce spuneți dvs., dar la Sibiu experiența politică ne-a învățat că ADN-ul orașului este împărțit undeva între FDGR și PNL. Cum vă plasați în spectrul acesta din punct de vedere ideologic?

ADN este în primul rând o alternativă. E o alternativă la tot ce înseamnă clasa politică actuală, tot ce înseamnă partide clasice de până acum. Aceste partide au fost gândite acum două secole și încă funcționează după principiile de atunci, în condițiile în care societatea a evoluat foarte mult. La fel și soluțiile publice. ADN este alternativă la absolut tot ce înseamnă partid clasic și am spus clar de la lansare că nu vom face alianță cu niciun partid care a fost la guvernare, nici măcar o zi. Din start nu ne raportăm la partidele vechi și nu căutăm aliați, ci venim cu un concept nou prin care vrem să reconstruim încrederea oamenilor. O clasă politică nouă, pe principii noi, va putea să-i reprezinte în mod real și ei vor putea să participe la luare deciziilor. Din punct de vedere ideologic, astăzi, la nivel mondial și european, mai puțin în România, discuțiile nu se mai poartă stânga-dreapta, ci pe două curente foarte importante. Un curent este cel progresist, care susține globalizarea, care susține niște valori universale, generale, ușor neclare. Și un curent conservator care militează pentru perpetuarea valorilor și identităților naționale, a principiilor fundamentale ale fiecărui stat în parte. Niciunul dintre cele două curente nefiind un curent antieuropean. Noi suntem proeuropeni și susținem un curent care să țină cont de identitățile naționale. Adică acel crez primordial al UE, ”Unitate în diversitate”.

catalin ivan (3)

De acord cu dvs. numai că realitățile, curentele din țara noastră sunt cu totul și cu totul altele... Cât de deschiși sunt oamenii la astfel de propuneri?

Rolul unei formațiuni politice este de a-și asuma o anumită poziție și de a milita pentru anumite valori, de a educa populația întru anumite valori, de arăta un drum. Noi arătăm un drum, un drum al competenței, al transparenței, al corectitudinii, care nu lasă umbre în relația dintre cel care votează și cel care este votat. Totul în ADN va fi transparent, la lumina zilei. Tehnologia pe care o folosim în premieră mondială nu ne lasă nici pe noi să facem altceva decât ce spunem că vom face, astfel încât să reconstruim această relație de încredere. Din partea ADN-ului tot timpul vor ieși în față și vor vorbi cele mai competente voci. Avem un mecanism intern creat prin care de fiecare dată în numele ADN-ului va vorbi vocea cea mai competentă pe un anumit subiect. Nu vor exista accidente gen Viorica Dăncilă și alții. Guvernul acesta de incompetenți este cel mai prost guvern din istoria României și o spun nu de afară, o spun pentru că am fost acolo și îi știu pe toți. Acești oameni sunt unul câte unul niște accidente și împreună formează un dezastru pentru România, mai ales acum, în pragul președinției UE.

Ați fost acolo, ați fost între ei, de ce nu ați spun nimic atunci, ci acum, din afară?

Aici sunt perfect liniștit și am conștiința împăcată, eu spun public de mai bine de patru ani aceleași lucruri. Căutați și vedeți declarațiile mele din 2014. Am semnalat aceleași probleme până nu s-a mai putut și a trebuit să-mi aleg alt drum. Am renunțat la toate funcțiile politice pe care le aveam pentru că nu mai puteam gira conducerea Ponta-Dragnea. Eu nu pot fi acuzat că n-am zis nimic. Să spunem că acum e PSD-ul la guvernare și a promovat niște incompetenți. Dar toate partidele, vechi sau noi, mari sau mici, au aceleași mecanisme interne de a selecta și promova oameni. Niciun partid din România acum nu o să poată să scoată cei mai competenți oameni în față pentru că lupta internă de putere nu va permite asta. Dacă vorbim de meritocrație aceasta nu există în niciun partid din România.

Bun, dar și în ADN tot cu oameni veți lucra, cine sunt ei la Sibiu, spre exemplu? Apoi, oameni precum Gabriela Firea, care părăsesc PSD-ul cum ați făcut-o și dvs., au un loc în ADN?

Nu că nu are un loc în ADN, noi nu închidem ușa nimănui, numai că doamna Firea dacă vrea să vină în ADN trebuie să vină la muncă. În sensul că în ADN am inventat conceptul de voce  internă, care are două valori: greutate – pe măsură ce muncești vocea ta capătă mai multă greutate; și relevanță – cu cât ești mai competent pe anumite zone vocea ta este mai importantă pe zona respectivă. Doamna Firea, dar și oricine din Sibiu este interesat, dacă vine în ADN nu poate să fure, nu poate să ia contracte cu statul, nu poate să-și pună oameni în funcții, cum a făcut pe la București. Mai mult decât atât, cine vine trebuie să vină la muncă, s-o ia de la zero, cot la cot cu ceilalți membri din partid, să dovedească că vocea ei are greutate și relevanță.

Ce-i drept, voce are...

E ca-n gluma aceea. Ce te recomandă? Vocea și talentul meu! În ADN fix asta o să recomande pe toată lumea.

Știți că la Sibiu sunteți a treia formațiune politică nouă anunțată în ultimele luni. Nu e cam mult? De unde vine fragmentarea aceasta?

Aici nu avem nicio emoție. Până acum au apărut tot felul de partide noi. Noi suntem anti-partid, suntem singura formațiune politică din România în care nu e valabil nimic din ceea ce este valabil în partidele clasice. Motivul e foarte simplu: Dacă am fi construit un PSD mai mic sau un PNL mai mic și mai nou care ar fi fost diferența fundamentală între noi și ceilalți. Diferența este totală.

Referitor la PSD, cum ați caracteriza activitatea liderului PSD Sibiu, Bogdan Trif, la conducerea ministerului turismului?

Pe acest domn Trif nu-l cunosc personal, nu suntem prieteni, nici nu știu cum arată, deși mă consider un om informat, ceea ce mie-mi spune multe despre activitatea dumnealui. Și ca să personalizăm, eu atât pot spune despre activitatea lui la ministerul turismului: pare să se încadreze în performanța generală a acestui guvern. Eu nu știu în guvernul Dăncilă un ministru care să fie la locului lui. Și îi cunosc pe mulți, unii dintre ei chiar mi-au fost prieteni. Eu știu foarte multe acțiuni la nivel european unde România a fost invitată iar acest domn Trif nu a apărut. Pe domnul Trif îl țin minte de acum câțiva ani când știu că alergam prin Ardeal să reformez PSD-ul din interior și m-am intersectat de acest domn Trif, care țin minte că ajunsese în PSD pe filieră PD. El a ajuns la conducerea organizației cumva pe înțelegerea lui Dragnea cu vechii PD-iști. Pe toată zona Ardealului – aceasta este o afirmație pe care am mai făcut-o în trecut, o puteți găsi – toate organizațiile PSD din Ardeal sunt date de Liviu Dragnea foștilor colegi din PD, sunt trecute astfel sub influența PD-ului, astfel încât PNL-ul să nu poate face, la nivel național, opoziție reală PSD-ului. După cum puteți lesne constata...

Ce se vorbește în prezent la Bruxelles despre Summitul de la Sibiu din 2019? Dar despre președinția UE?

Summitul de la Sibiu va fi un succes și va rămâne în istoria Uniunii Europene ca un summit de maximă importanță. El nu este organizat de România, autoritățile române sunt implicate la un nivel minim...

Aici v-aș contrazice, că dacă nu se asfaltează prin Sibiu de un an de zile și se cosmetizează...

Asta ține a fi sau a nu fi gazdă bună, că nu poți să te faci de râs. Dar summitul în sine este organizat de UE, de instituțiile europene, se vor lua decizii foarte importante care vor rămâne în istorie, deci Sibiul va rămâne pentru totdeauna în istoria Europei. E un moment de cotitură și se vor decide linii importante în viitorul Europei. În ceea ce privește președinția UE, mai mult ca sigur va fi un dezastru.

Ce se poate întâmpla rău? Sunt mai mult detalii de protocol.

Depinde unde ne uităm. Dacă privim spre Uniunea Europeană, nu se poate întâmpla nimic rău, acolo sunt profesioniști, oameni din instituții – atât străini cât și români, care se vor asigura că lucrurile merg în direcția cea bună, că aceste șase luni liniar vor trece fără emoții. Eu spun că e dezastru din punct de vedere al imaginii României, deja imaginea este afectată extrem de rău. Să iasă primul ministru al Finlandei și să spună că ei sunt pregătiți să ne înlocuiască, e o palmă dureroasă dată țării. Nu guvernului României, că Viorica Dăncilă n-a înțeles despre ce e vorba. Eu, ca român, m-am simțit umilit. Fiecare minut petrecut acolo de Dăncilă, care va conduce o ședință la nivel european în numele României, va fi o umilință maximă. Noi îi știm cât de incompetenți sunt, dar îi va vedea o lume întreagă, nu doar o Europă întreagă. Ai noștri vor fi în văzut tuturor și nu va fi vorba de Dragnea sau Dăncilă, va fi vorba de România.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

bors

Acum 5 ani

conspiratii autentice!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Anonymus

Acum 5 ani

alta nulitate de care nici nu cred ca a auzit vreun votant fie el PSD sau de alt partid care dupa ce si-a facut plinul atatia ani la parlamentul european spera sa poata prinde inca un mandat de loc caldut bine platit... mars de aici, du-te in lumea ta si lasa-ne in pace cu vrajelile acestea electorale si ia pe tine si pe Alex Simon, alt frustat si oportunist care nu vrea decat o functie si influenta politica sa devina si el un baron local daca se poate. Daca si voi mai sunteti politicieni atunci clasa politica din romania este doar o gramada de rahat in toaleta din curte a unei scoli din romania, culmea exista chiar multe...
Raspunde

2cents

Acum 5 ani

Si eu sunt frustrat de toata scena politica actuala si pana intr-un punct iti impartasesc scepticismul. Insa daca speranta moare, nu ne mai ramane nimic. Sunt cu ochii pe noua formatiune, pana o sa confirme/infirme ceea ce zic ca vor sa faca. Astept si vorbe dar mai ales fapte pana sa ajung sa ii arunc in aceeasi gramada impreuna cu ceilalti politicieni.
Raspunde

ggkent

Acum 5 ani

ADN.. AND... OR...IF ? ca nu mai inteleg nimc. Nu sunteti deloc consecventi
Raspunde

Alexandru Șimon

Acum 5 ani

Drept la replică, Stimate Anonymus, Prima întrebare, pe care mi-am pus-o, după ce am citit comentul tău "halucinant", a fost: Cine este acest individ "anonim", ascuns în spatele unui pseudonim la fel de neînsemnat ca și el, care are nesimțirea să mă numească "frustrat și oportunist", deși nu mă cunoaște?? Stimabile, dacă mă cunoșteai, te semnai cu propriul nume, dacă mă cunoșteai, știai foarte bine că întotdeauna accept o critică, mai ales dacă este una constructivă, dar de aici și până la a afirma că cineva este frustrat și oportunist, fără dovezi și fără să motiveze afirmațiile făcute, doar ascunzându-se în spatele unui pseudonim, mie-mi demonstrează că acel om este un individ de cea mai joasă speță, care nu a făcut și care nu a realizat nimic în viața lui, a stat ascuns în spatele unor pseudonime, în calitate de postac, iar pentru acest lucru a primit și el câte ceva, cu care să-și întrețină viața mizeră și fără de sens. Tu mă numești pe mine frustrat!? Eu nu am de ce să fiu frustrat, prietene, spre deosebire de tine, eu am muncit o viață și am c-am tot ce-mi trebuie! Uită-te, te rog în oglindă și ai să vezi prototipul definiției de"frustrat"! Tu mă numești pe mine oportunist!? Dacă eram oportunist, rămâneam in acel USR, din care eu am plecat cu capul sus, iar dacă mă cunosteai, știai foarte bine că am plecat in semn de protest, la tot ce se întâmplă în acel partid, renunțănd la candidatură pentru Camera Deputațiloriar dacă voiam o funcție, stăteam bine mersi di vânam in acel partid! Așa că, dacă vrei să fi credibil și respectat, ieși cu numele real, iar dacă jignești pe cineva, încearcă să aduci dovezi, nu numai vorbe aruncate în vant! Iar în incheiere, ca să te citez pe tine "marș....de aici și ia-ți și frustrările cu tine!!" Cu stimă Alex Șimon
Raspunde

Mihai

Acum 5 ani

Al supraelitist al tarii. El si cu inca doi sau trei detin adevarul absolut al politicii romanesti... Ahahaaha...
Raspunde

2cents

Acum 5 ani

Politica romaneasca "este admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire". Ce avem noi sub aceasta eticheta este doar interes de grup si personal fara scrupule. Organizatiile politice sunt opace si "negocierile" au o parte oficiala si una secreta. Cu asa organizatii la putere nu vom avea niciodata oamenii cei mai capabili la carma tarii si se va fura in continuare "legal". Sper ca formatiunea asta noua sa se tina de cuvant si sa ne arate ca se poate si altfel.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus