X
protest Cisnadie cartierul arhitectilor (9)

Primul obiectiv social educațional din Cartierul Arhitecților va fi construit de Arhiepiscopia Sibiului

În Cartierul Arhitecților, aflat oficial în orașul Cisnădie, va fi construită o grădiniță în cadrul unui proiect social și educațional inițiat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu. Grădinița va fi una cu program normal Afterschool și se va ridica pe strada G.M. Cantacuzino.

În Cartierul Arhitecților locuiesc peste 1.300 de familii. În ciuda dezvoltării continue a acestuia din ultimii ani, cu excepția caselor în cartier nu s-au ridicat alte instituții sociale sau educaționale de care să beneficieze locuitorii de acolo. La începutul acestui an reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Sibiu au elaborat un proiect social pe care l-au numit Ansamblul social-educațional „Sfântul Nicolae” și care urmează în scurt timp să fie implementat. Astfel, Arhiepiscopia Sibiului care deține și ea terenuri în cartierul respectiv, intenționează să construiască în zonă o biserică, un centru social, o cantină socială, dar și o grădiniță. Grădinița va fi primul obiectiv pe care inițiatorii proiectului îl vor ridica în Cartierul Arhitecților.

„Sunt trei sau chiar patru lucruri care se vor întâmpla acolo. În primul rând, este aspectul religios – va fi o biserică, pentru că cartierul n-are biserică. În al doilea rând, este aspectul social – locul e foarte aproape de cimitir și acolo se poate face o capelă mortuară, apoi un centru social, o cantină unde se pot face nu numai mese de pomenire, dar și activități filantropice pentru toți nevoiașii. Mai este și aspectul cultural – vom face un centru unde se vor organiza diferite manifestări culturale, aniversări, conferințe cu tinerii, afterschool; dar și aspectul cultural-educațional, adică începutul acestui ansamblu îl facem prin construirea acestei grădinițe”, ne-a spus arhiepiscopul Sibiului și mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza.

Proiectul este pe punctul de a demara lucrările, toate actele – documentații tehnice, avize etc. – fiind deja obținute. Astfel, viitoarea grădiniță din Cisnădie va avea o suprafață la sol de aproape 360 mp, iar suprafața desfășurată este de 695 mp. Clădirea va dispune de parter și mansardă și va avea în total șase săli de activități educaționale/sociale– câte trei pe fiecare nivel; o sală multifuncțională, o bucătărie, o sală de mese, spații depozitare, cabinet medical etc. Potrivit proiectului, beneficiari ai viitoarei grădinițe vor fi cel puțin 100 de copii. Instituția va fi dată în exploatare în cel mult 2 ani, promit reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiu.

gradinita cisnadie

„Este un cartier nou, cu foarte mulți tineri și în acest cartier nu există absolut nimic – nici școală, nici dispensar, nici grădiniță, nimic. Pentru că oamenii și-au cumpărat loturile și și-au construit casele personale. Și cei care au vândut terenurile n-au prevăzut necesitatea acestor instituții. Noi am cumpărat terenul respectiv ca să putem să facem grădinița aceasta, dar și terenul pe care vom construi întreg ansamblul social-educațional”, ne-a mai spus mitropolitul.

Primăria din Cisnădie crede că proiectul este necesar în zonă, de aceea nu a pus bețe în roate realizării lui, mai ales că a scăpat de această sarcină. „Primăria din Cisnădie ne-a ajutat mult. N-am avut nicio problemă, cum am depus toate actele, birocrația am întâmpinat-o până am făcut proiectul în sine cu toate avizele. Plus, primăria ne-a dat și din patrimoniul ei 80 mc de material lemnos pe care să-l folosim la edificarea acestei grădinițe. Avem o foarte bună colaborare, pentru că noi facem ceva ce trebuia să facă primăria. Dar o facem din dorința noastră de a ajuta”, a adăugat ÎPS Laurențiu Streza.

La rândul său, primarul de Cisnădie, Gheorghe Huja, a subliniat importanța acestui proiect pentru cartier, la fel cum sunt necesare și alte proiecte în zonă. „Noi normal că ne bucurăm – nu avem nici școală, nici grădiniță în acel cartier. E un lucru foarte bun să se construiască o grădiniță, pe care o sprijinim și noi cu ce putem: am aprobat în consiliul local lemnul pentru grădiniță. Contribuim cu ce putem, dar investiția în mare parte o face Arhiepiscopia”, ne-a spus primarul. Potrivit lui Huja, Cartierul Arhitecților mai are nevoie „de o străpungere de drum înspre zona Șelimbăr ca să nu mai blocăm intrarea în Sibiu, și de o școală”.

Mitropolitul Ardealului a ținut să precizeze că reprezentanții bisericii mai iau în calcul și implicarea în alte proiecte asemănătoare: „Mai sunt și alte locații în cartiere noi unde trebuie să ne facem simțită prezența prin astfel de acțiuni – religioase, sociale, culturale și educaționale”.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ridichie Iglesias

  Atata timp cit nu se construieste in cartierul nou,o scoala,gradinita sau un parc nu sintem pe drumul cel bun.Nu gandim la viitor,doar la profitul zilei de azi. Autoritatile au cea mai mare vina in treaba asta,Banuiesc ca bussines-manul cisnadian e tartorul,dar el pozeaza in nevinovat!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  dancp2

  doamna cu pancarta nuavem………….
  cind ati cumparat si v-ati mutat in c.a. ati stiut ca tine de cisnadie,ca primaria/autoritatile din cisnadie trebuie sa faca gradinita,scoala,..etc
  ca arhiepiscapia face gradinita e f.b zic eu

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Șf. Antz

  Citez: “În primul rând, este aspectul religios – va fi o biserică, pentru că cartierul n-are biserică. În al doilea rând, este aspectul social – locul e foarte aproape de cimitir și acolo se poate face o capelă mortuară” – un cartier al arhitectilor “cu de toate” va rog!

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Republica Teleormăneană România

  Obiectivele sunt social educationale deci finanțate 80% de stat dar în proprietatea BOR. Grădinița, capela și mai știu eu ce sunt activități cu caracter social contra cost dar FĂRĂ profit! Clar! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact