Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
7°C

„Misa de la miezul nopții de Crăciun” – Corul Bach susține două concerte, la început de decembrie

„Misa de la miezul nopții de Crăciun” – Corul Bach susține două concerte, la început de decembrie

Iubitorii muzicii clasice sunt așteptați la începutul lunii decembrie la deja tradiționalul concert susținut de Corul Bach înaintea sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, organizatorii îi invită pe sibieni într-o locație nouă - biserica reformată de pe strada Mitropoliei nr. 9.

Întrucât biserica dispune de un număr mai redus de locuri decât locația originală (Biserica Evanghelică), concertul va fi susţinut de două ori, pentru a facilita accesul cât mai multor persoane interesate. Așadar, doritorii sunt așteptați pe 9 decembrie, la ora 16:00 sau la ora 18:00.

Repertoriul din anul acesta include şi două lucrări din spaţiul germanofil, respectiv J. S. Bach – Lobet den Herrn alle Heiden (Lăudaţi pe Domnul, toate neamurile) şi D. Buxtehude – Das neugeborne Kindelein (Copilaşul nou născut), având însă ca piesă centrală lucrarea compozitorului francez Marc-Antoine Charpentier – Messe de minuit pour Noël (Misa de la miezul nopţii de Crăciun), care va fi interpretată în limba latină.

Marc-Antoine Charpentier (1643-1704) a fost unul dintre cei mai remarcabili muzicieni francezi de la sfârşitul secolului al XVII-lea. În domeniul muzicii sacre, Charpentier a compus treizeci şi cinci de oratorii, unsprezece mise, peste două sute de moteturi şi bine-cunoscutul „Te Deum”. Un loc aparte în creaţia sa l-a ocupat muzica de Crăciun, el compunând colinde instrumentale, oratorii latine pe teme de Crăciun, pastorale franceze precum şi o misă.

46523750_915494578640156_1843477058106163200_o

„Misa de la miezul nopții de Crăciun” datează aproximativ din anul 1690, pe când Charpentier ocupa funcţia de maître de musique la biserica iezuită St. Louis din Paris. Toate numerele misei, cu excepția unor fragmente de compoziţie liberă, se bazează pe melodii din colinde populare franceze, alături de aranjamente instrumentale destul de complexe, practica aceasta fiind deja acceptată şi utilizată în muzica vocală a vremii. Cu toate acestea, ideea lui Charpentier de a baza o misă întreagă pe aceste cântece a fost complet originală. El a făcut o fuziune perfectă între caracterul popular al acestor melodii şi exprimarea mai solemnă cerută de misă în anumite părţi ale textului. În total este vorba despre unsprezece noëls, dintre care majoritatea au un caracter dansant, reflectând originile seculare ale colindelor. În plus faţă de melodiile colindelor pe care le-a adaptat pentru a se potrivi diferitelor părţi din textul misei, Charpentier a compus şi părţi noi, cum ar fi secţiunea lentă 'Et in terra pax' la începutul Gloria şi 'Et incarnatus est' în Credo. Este o dovadă a măiestriei compozitorului faptul că aceste expresii diferite sunt atât de perfect şi convingător îmbinate.

Ansamblul coral va fi întregit de trei soliste: sopranele Melinda Samson şi Gabriela Schlandt, şi mezzosoprana Elisa Gunesch, fiind acompaniat de o orchestră de cameră compusă din muzicieni din Sibiu şi Cluj-Napoca, sub conducerea dirijorului Corului Bach, Jürg Leutert.

Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. Invitaţiile se pot ridica începând din 01.12.2018 de la casa de bilete a Bisericii Evanghelice (Ferula) din Piața Huet 1, iar în seara concertelor la Biserica Reformata din str. Mitropoliei nr. 9.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus