Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Al doilea cel mai mare parc al Sibiului va costa 12,4 mil. lei. Și va avea labirint verde și teren de minigolf

Al doilea cel mai mare parc al Sibiului va costa 12,4 mil. lei. Și va avea labirint verde și teren de minigolf

Parcul pe care Primăria Sibiu intenționează să îl amenajeze pe un teren de aproximativ 62.000 de mp, din cartierul Tilișca, ar urma să necesite investiții de aproximativ 12,4 milioane de lei. Printre dotările inedite ale viitorului parc realizat din fonduri europene se numără un teren de minigolf, dar și un labirint verde.

Din cele 12,4 milioane de lei (fără TVA) necesare implementării proiectului de amenajare unui parc pe fosta groapă de deșeuri din capătul străzii Preot Bacca, pentru construcțiile și montajul viitorului parc sunt necesari 9,2 milioane de lei. Sumele sunt prezentate în studiul de fezabilitate întocmit la comanda Primăriei Sibiu de către Hentza Busines, studiu care urmează să fie supus dezbaterii Consiliului local Sibiu la finele acestei săptămâni. O dată adoptat, SF-ul va fi utilizat în finalizarea unui proiect pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (prin care Sibiul poate beneficia de peste 33,5 milioane de euro).

Un parc “cu de toate“

Potrivit rezumatului SF-ului întocmit de reprezentanții Primăriei, pentru viitorul parc din cartierul Tilișca terenul va fi astfel modelat încât să fie amenajat un loc generos de joacă, pentru grupa de vârstă 8 – 15 ani. “Mobilierul dedicat nu se limitează la obișnuitele leagăne și balansoare tipice, ci vor fi reprezentate de ansambluri complexe de joacă de tipul labirinturilor, ansambluri de cățărare, echipamente multifuncționale, cu rol important în dezvoltarea abilităților copiilor“, se arată într-un raport întocmit de Direcția Strategie, programe și prognoze din cadrul Primăriei Sibiu.

Parcul va mai beneficia și de o zonă de fitness, destinate gimnasticii în aer liber, dar și diferitelor exerciții specifice celor care își “cultivă trupul“. În zona centrală a parcului este prevăzut un teren de minigolf, iar la bază (înspre Câmpșor), un teren de sport, de 694 de mp, pentru fotbal, baschet sau volei.

Cei care vor dori pur și simplu să se plimbe prin parc vor putea alege fie aleile ecologice (din dale de piatră naturală sau alte materiale similare – lungime propusă de 502 m), fie aleile “de promenadă“, care vor avea o suprastructură din tartan sau un material similar (lungime de 623 m). “Opțiunea pentru aceste materiale are drept scop principal înlesnirea activității preferate în cadrul unui spațiu de agrement și recreere, anume plimbarea – fie ea pe jos, pe role, pe bicicletă sau în cărucioare, în cazul persoanelor cu dizabilități“, precizează reprezentanții Primăriei Sibiu. În plus, parcul ar urma să aibă și o pistă de biciclete cu o lungime de 623 de metri.

O arteziană ca în centru. Și o mini-tiroliană

Studiul de fezabilitate elaborat pentru viitorul parc Tilișca prevede și o fântână arteziană. “Se va amenaja în centrul zonei de promenadă. Amenajarea se va face la nivelul solului și va permite trecerea persoanelor prin punctele de ieșire a apei, similar cu zona amenajată în Piața Mare din Sibiu“, se mai arată în raportul amintit.

Parcul ar urma să îi atragă pe cei mici la mișcare și cu ajutorul unei “mini-tiroliene“. Cu toate acestea, parcul ar urma să aibă și o rețea de WiFi. Evident, printre dotările prevăzute pentru parc sunt și bănci, coșuri de gunoi, cișmele, rastel pentru biciclete, cișmele și un sistem de iluminat “inteligent“. Parcul ar urma să beneficieze de supraveghere video, dar și de pază.

Terenul pe care ar urma să fie amenajat viitorul parc a fost folosit de DPC pentru depozitarea deșeurilor din construcții. Sursa foto: Google Earth Terenul pe care ar urma să fie amenajat viitorul parc a fost folosit de DPC pentru depozitarea deșeurilor din construcții. Sursa foto: Google Earth

În completarea spațiilor verzi generoase pe care le prevede viitorul parc (inclusiv în zona de amenajare în trepte a taluzului dinspre Câmpșor), SF-ul prevede inclusiv un labirint verde. În fine, proiectul prevede și amenajarea porțiunii din strada Preot Bacca ce va fi folosită pentru accesul către parc (în acest moment, acea porțiune nu este modernizată).

După aprobarea acestui SF, reprezentanții Primăriei Sibiu urmează să finalizeze proiectul de solicitare de fonduri europene nerambursabile și să îl depună la organismele intermediare responsabile. După analiza proiectului, dacă acesta este corect întocmit, urmează semnarea contractului de finanțare și demararea celorlalte etape necesare (lansare licitații pentru proiectare, întocmirea proiectului, atribuirea execuției și implementarea efectivă a lucrărilor). Dacă parcul va fi realizat, acesta va fi al doilea cel mai mare parc al orașului (6,2 ha), după Sub Arini (aprox. 20 de ha).

Sursa foto: Raport întocmit de Primăria Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

///

Acum 5 ani

Sa traim sa-l vedem si sa ne recreem pe acolo.
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

doar un teren de multisport in 62.000 mp ??? de ce nu mai multe terenuri de minifotbal, cu folosire GRATUITA ? NU ca cele de langa stadion care se inchiriaza cu o taxa prohibitiva, ca la privat, in conditiile in care sunt facute din taxele platite de sibieni.
Raspunde

lol

Acum 5 ani

De ce nu amenajeaza in Campsor? Ornitologii sustin ca acolo sunt numeroase specii de pasari...inca mai sunt....
Raspunde

nu conteaza numele

Acum 5 ani

Asta da zi frumoasa! Am ras cu lacrimi, e cel mai tare banc inventat de primarie, cred, in ultima suta de ani
Raspunde

nu vad rostul

Acum 5 ani

Nu inteleg de ce primaria insista cu acea locatie in conditiile in care parcul Sub Arini este la doi pasi. Este situata la marginea orasului, in camp. Un loc nefrecventabil. S-a facut oare un sondaj, studiu in randul sibienilor din care a rezultat ca acestia doresc un parc in acea locatie? Mai bine investiti si amenajati in portiunea din parcul Sub Arini dintre strazile Avrig si Valea Aurie care arata deplorabil!
Raspunde

marius

Acum 5 ani

Curios e faptul ca nimeni nu se gandeste sa amenajeze, in principiu la aceiasi parametri, zona de parc cuprinsa intre Valae Aurie si str. Argesului.
Raspunde

mai utila

Acum 5 ani

S-a gandit cineva din primarie si la modernizarea (asfaltarea) portiunii de carosabil dintre strazile Preot Bacca si Prelungirea Sacel, creand astfel o noua legatura intre cartierele Valea Aurie si Strand, descongestionand C-lea Poplacii?
Raspunde

Babu

Acum 5 ani

O prostie de locatie. Cartier de case in principal, cu persoane varstnice. Pe o fosta groapa de gunoi si mai ales accesul se face pe stradute inguste, ocupate de masinile locatarilor. Paraul din Valea Aurie era mult mai potrivit clar de tot.
Raspunde

Maria

Acum 5 ani

Nu stiu cate persoane cunoasteti dumneavoastra in zona, dar acea zona este dezvoltata foarte mult cu persoane tinere si sunt foarte multi copii pe aceea zona care nu au un loc de joaca, un mic parculet, orice. Nu trebuie sa luati in calcul doar str. Preot Baca, in zona sunt foarte multe case si blocuri noi construite, in care se afla PERSOANE TINERE. Acum ce sa zic, multa ura si invidie in lume. Fiecare are intentia sa atraga focul la oala lui " Paraul din V.Aurie"
Raspunde

bon

Acum 5 ani

De ce Primăria nu se gândeşte să amenajeze toată zona Parcului Sub Arini, cuprinsă între străzile Pictor Teodor Aman şi Aleea Călăreţilor, începând de la podul de lângă fosta "Boşta Rece" şi până la gardul Grădinii Zoologice. E atâta spaţiu liber cu multiple oportunităţi, aproape de mai toate cartierele. Nu zic că acolo unde se gândeşte acum Primăria nu e bine, dar e doar în apropierea cartierului Strand şi Valea Aurie. Şi ce se mai aude cu amenajarea lacului lui Binder?
Raspunde

S

Acum 5 ani

@babu, marius, nu vad rostul etc. Ce să mai fie amenajat in sub arini, e foarte bine cum e. Inclusiv după barajul de înainte de aleea călăreților. Te simți în natură, nu trebuie mai multe betoane sau mai știu eu ce. Sunt alei și poteci destule. Iar de parcuri e nevoie, chiar dacă e aproape sub arini. De ce ați vrea sa rămână maidan acolo langa cartierul tilisca?!
Raspunde

Cetateanu' Turmentat

Acum 5 ani

Parcuri in zone unde nici naiba nu se duce, asta ne trebuie dna Asterix Fodor. Sa spalam niste bani zic.
Raspunde

Maria

Acum 5 ani

Ce nu inteleg eu la ROMANI, in general. Daca nu se face ceva toata lumea "De ce nu se face", daca se pun in proiect ideei "AAAAA, de ce se face acolo, de ce nu facem alt ceva cu banii, de ce de ce de ce". Bai oameni buni, din aceasta cauza stagneaza absolut toot, pentru ca suntem vesnic NEMULTUMITI. Eu propun sa lasam sa se desfasoare toooate proiectele, si cu timpul, probabil se va dezvolta si SIBIUL. Numa zic, in alte proiecte de dezvoltare au fost facute petitii online, sa intrebe SIBIENII daca sunt de acord cu ceva? Va zic eu, NU . De exemplu pe mine nu ma ajuta in moood special, nici acel parc si nici zona Malul Cibinului pentru ca nu frecventez. Dar asta nu inseamna ca, daca eu nu merg prin acele zone si sunt inchis si merg doar in "x" loc nu inseamna ca, restul orasului nu trebuie dezvoltat. Cu timpul zona aceea unde se va face parcul, se va dezvolta foarte mult. Teren este fooarte mult pentru constructii. Cu timpul ma gandesc sa plec pe alte meleaguti pentru ca, NU vreau sa-mi cresc copii in IPOCRIZIA MINTII ROMANESTI, DE FUDULI,LAUDE SI COMENTAT SUNTEM BUNI LA TOATE.
Raspunde

Aurel

Acum 4 ani

Este o zonă bună, astept si un bazin de înot . Se poate extinde spre rîul CIBIN .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus