Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Se plânge ciob de oală spartă. În gâlceava Trif – Cîmpean fiecare vine cu jumătăți de adevăr

Se plânge ciob de oală spartă. În gâlceava Trif – Cîmpean fiecare vine cu jumătăți de adevăr

Disputa dintre președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și ministrul Turismului, Bogdan Trif, generată de lansarea programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană continuă. Ministrul aduce dovezi că Daniela Cîmpean nu spune adevărul, în timp ce nici informațiile comunicate de el nu corespund realității.

Reacția lui Bogdan Trif vine ca urmare a faptului că la lansarea Sibiu RGE 2019, ministrul Turismului nu a fost invitat, președinta Daniela Cîmpean justificând această omisiune prin faptul că evenimentul a avut o “latură internațională“, fiind invitați în special ambasadorii acreditați la București. În plus, Daniela Cîmpean a mai anunțat în plenul Consiliului Județean Sibiu, că instituția pe care o conduce nu are niciun parteneriat semnat cu Ministerul Turismului pentru promovarea Sibiu RGE 2017. Ci doar un parteneriat cu caracter general, în care Ministerul nu și-ar fi respectat promisiunea de a prezenta lista evenimentelor în cadrul cărora va promova Sibiul. “Cu Ministerul Turismului nu există niciun parteneriat pentru Sibiu RGE 2019. Este un parteneriat pe promovare turistică, reciprocă, nu strict pe Sibiu RGE 2019. Și vă spun că, în cadrul aceluiași parteneriat, nouă ni s-a cerut din partea ministerului un plan de acțiuni în cadrul cărora să putem să promovăm sigla Ministerului Turismului. Am cerut și noi, pe baze de reciprocitate, un astfel de plan din partea ministerului, să ne spună care sunt acțiunile prin care ne vor promova. Până acum, însă, nu am văzut niciun astfel de plan de promovare“, a declarat, ultima ședință a CJ Sibiu, președinta Daniela Cîmpean.

Două luni pentru o anexă

Într-un comunicat de presă, ministrul Tursimului, Bogdan Trif, dă publicității un act adițional semnat de el și de președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, la începutul acestui an. Actul adițional a fost anexat protocolului de colaborare dintre Minister și CJ Sibiu, protocol care datează din 30 octombrie 2017. “Partenerul (adică CJ Sibiu în acest caz – n.r.), acordă Ministerului, gratuit, dreptul de a utiliza siglele Programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019, varianta în limba română și varianta în limba engleză, potrivit elementelor figurative prevăzute în anexa nr. 1 la prezentul act adițional, care devine Anexa 4, la protocolul de colaborare, pentru a le reproduce pe: materialele de promovare, spoturi publicitare și orice alte materiale de presă scrisă și audio-vizuale, realizate de Minister cu ocazia evenimentelor organizate de acesta“, se arată în actul adițional amintit.

Prima pagină a actului adițional semnat între CJ Sibiu și Ministerul Turismului Prima pagină a actului adițional semnat între CJ Sibiu și Ministerul Turismului

Act adițional care, potrivit documentelor trimise de Minister, a avut de așteptat două luni până să fie semnat de către președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, și retrimis în original la Minister (în 13 februarie 2018 a intrat în CJ Sibiu spre semnare și abia în 16 aprilie 2018, actul adițional a ajuns la Minister). Iar trimiterea acestui act adițional în original către București s-a întâmplat abia după ce ministrul Turismului a trimis o adresă către Sibiu în acest sens. “Actul adițional care a fost semnat de către conducerea Ministerului Turismului a fost trimis scanat prin e-mail în data de 09.02.2018 și, ulterior, trimis prin Poșta Militară în data de 12.02.2018. Menționăm că nici până la această dată Ministerul Turismului nu a intrat în posesia documentului. Pentru a putea să punem în aplicare scopul și obiectul încheierii acestui act adițional vă rugăm să ne transmiteți în regim de urgență anexa la protocol semnată“, se arată într-o adresă semnată de ministrul Trif în 5 aprilie anul acesta. În acest context, Bogdan Trif se năpustește cu declarații asupra Danielei Cîmpean. “Să minți că Ministerul Turismului nu este un partener în acest proiect demonstrează că tupeul doamnei Cîmpean chiar nu are limite. Sunt Ministrul Turismului și știu foarte bine activitatea instituției pe care o conduc și vă spun clar că există un act oficial semnat atât de minister cât și de CJ Sibiu pentru un parteneriat în legătură cu promovarea Sibiului-REG 2019“, declară Trif, potrivit unui comunicat de presă.

Adresa prin care Ministerul cere originalul semnat al actului adițional Adresa prin care Ministerul cere originalul semnat al actului adițional

Trif nu ratează nici ocazia de a puncta faptul că Sibiul nu a fost prezent nici la Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, eveniment organizat de Romexpo și alte asociații din turism. “Sunt profund dezamăgit de atitudinea președintei de la CJ Sibiu și în ceea ce privește absența standului județului de la cel mai mare târg de turism din România, care a avut loc săptămâna trecută. La deschiderea târgului chiar m-am oprit la mai multe dintre standurile consiliilor județene și am tot sperat că și Sibiul este reprezentat de autoritățile județene, însă din nou am constatat că nimeni din conducerea Sibiului nu dă importanță potențialului turistic al acestui județ“, continuă Trif cu acuzațiile.

Chestiunea fondurilor europene

În același comunicat de presă, Bogdan Trif aduce în discuție și chestiunea fondurilor europene care ar sta la baza programului Sibiu RGE 2017. “Așa au decis mai marii Sibiului să organizeze un eveniment în cadrul proiectului pe bani europeni Sibiu-Regiune Gastronomică 2019. S-au invitat între ei într-un loc select din București, s-au înfruptat din cele ai rafinate bucate și au plecat la Sibiu. Ce au avut de câștigat sibienii? Răspuns: nimic“, este scris în comunicatul emis de Trif. Comunicat în care Trif aduce în discuție și o sumă importantă, exprimată în euro. “Doamna Cîmpean de la PNL ar trebui să știe că banii europeni nu sunt bani «din meditații» și trebuie justificați. 8,6 milioane euro sunt banii sibienilor, iar acest proiect are ca principal scop promovarea turistică a Sibiului la nivel european. Să ai tupeul să lansezi un astfel de proiect în alt oraș, și nu în Sibiu, mi se pare umilitor la adresa sibienilor. (...) Observ cu îngrijorare ca PNL Sibiu a moștenit obiceiurile fostului PDL și pare să cheltuie banii în alte scopuri și nu în beneficiul Sibiului. În plus, atrag atenția acestor politicieni amatori că Sibiul nu este scena campaniilor electorale camuflate prin proiecte pe bani europeni“, declară Trif, potrivit comunicatului transmis presei.

Intenționat sau nu, ministrul Turismului lansează informații care nu au legătură cu realitatea. Titlul de Regiune Gastronomică Europeană este acordat de către o organizație non-profit denumită International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT). Acest institut înființat în 2012 are birourile în Sant Pol de Mar (localitate aflată în Spania, la 50 de km de Barcelona) și se prezintă ca având acoperire internațională (inclusiv pe alte continente decât cel european). Institutul, creat în special pe bazele unei rețele de specialiști și organisme care s-au implicat în proiecte de genul Capitalelor culturale europene) are printre membrii și Asociația Județeană de Turism Sibiu (din care fac parte și CJ Sibiu, dar și primăriile Sibiu și Mediaș, precum și alte instituții publice și private din județ). AJT Sibiu plătește o cotizație anuală Institutului, cotizație în valoare de 5.000 de euro. Iar Institutul a decis, anul trecut, să acorde județului Sibiu titlul de Regiune Gastronomică Europeană. Cele 8,6 milioane de euro la care face referire Trif nu sunt bani alocați din fonduri europene Sibiului, așa cum lasă ministrul să se înțeleagă, ci reprezintă suma pe care județul Sibiu, alături de municipiile Sibiu și Mediaș și ceilalți parteneri din consorțiu, s-au angajat să o aloce programului Sibiu RGE 2019. Angajamentul se regăsește în dosarul de candidatură a Sibiului pentru obținerea titlului în discuție.

Singura legătură cu fondurile europene anunțată public până acum are legătură cu un proiect redactat de IGCAT anul trecut și depus spre finanțare nerambursabilă din fonduri europene. Proiectul denumit INTEREG a fost declarat eligibil de către autoritățile UE, care au alocat celor de la IGCAT o finanțare de 1,8 milioane de euro pentru promovarea fostelor sau viitoarelor regiuni gastronomice europene. Din acești bani, reprezentații IGCAT au anunțat că vor aloca Sibiului 159.287 de euro. În primăvara acestui an, președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a anunțat că acești bani nerambursabili vor fi alocați pentru modificarea Strategiei de dezvoltare a Sibiului, ”astfel încât titlul pe care îl purtăm în 2019 să producă creștere economică pe termen lung”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

9

Acum 5 ani

Deleanu e cu sar'mana pe la Campean. Dle ziarist, stim si noi sa citim, avem si noi creier, manipularea asta ieftina nu mai tine! Campean, duduie, du-te acasa ca n-ai ce cauta la C J. Pe langa faptul ca esti incompetenta, te-ai apucat si de mintit.
Raspunde

2 x Ji

Acum 5 ani

Vai mama noastra de neam de prosti eterni !
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

titlul e foarte bun!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

Ham ... Ham ...

Acum 5 ani

Acest Bogdanel încearcă să se bage in seamă ... că să-i facă pe plac lu' Liviu. Inca un os de lins de la Daddy :)))
Raspunde

Ion ionescu

Acum 5 ani

Psd si Pnl, aceeasi mizerie.
Raspunde

kokos

Acum 5 ani

Deci votam USR!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus