Vineri,
19.04.2024
Partial Noros
Acum
7°C

O copie a sabiei lui Ștefan cel Mare ajunge la Sibiu. Va fi binecuvântată la Catedrală

O copie a sabiei lui Ștefan cel Mare ajunge la Sibiu. Va fi binecuvântată la Catedrală

O replică a sabiei lui Ştefan cel Mare, care este adusă din Turcia va ajunge în această după-amiază la Sibiu. De la ora 17.30, copia sabiei va fi binecuvântată la Catedrala Mitropolitană de către Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, şi de către un sobor de preoţi.

Din Sibiu, sabia va merge la Brașov, unde vineri, ziua praznicului Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, sabia va ajunge la Brașov, la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi „Nicolae Titulescu” Braşov. De Ziua Naţională a României, aceasta va fi expusă în loc de cinste în cadrul defilării militare ce se va organiza în centrul Braşovului.

Inițiativa jandarmeriei

Replica sabiei lui Ştefan cel Mare şi Sfânt este adusă în ţară în urma demersurilor efectuate de către Jandarmeria Română, Ordinului Militar Creştin Ortodox Sfânta Maria şi Casa de Comerţ Balcanică care îşi are sediul la Braşov, fiind donată de către Muzeul Topkapî din Istanbul. ”Chiar dacă acum, cu mari sacrificii, am reuşit aducerea doar a unei replici a acestei săbii celebre a domnitorului nostru Ştefan cel Mare şi Sfânt, consider că este un gest de onoare deosebit de măreţ făcut de un grup de patrioţi inimoşi, gest care generează o serie de evenimente foarte importante pentru a marca 100 de ani de unitate pentru naţiunea română”, a declarat pentru Bună Ziua Brașov, prof. dr. Liviu Pandele, preşedintele Casei de Comerţ Balcanice.

Istoria sabiei

Originalul sabiei se păstrează la muzeul Topkapi din Istanbul. Sabia i-a fost dăruită domnitorului Ștefan cel Mare de către Papa de la Roma Sixt al VI-lea, de după Bătălia de la Vaslui, în semn de recunoaștere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea creștinismului. Sabia este făcută din oțel de Toledo, cel mai bun material, care exista în Evul Mediu pentru fabricarea armelor. Mânerul sabiei sub formă de cruce este decorat cu stema Moldovei . Lungimea sabiei este de 125 cm, aceasta are o greutate de 2,5 kg. Sabia a fost confiscată în 1538 de armata turcă în timpul unei invazii în Țară Moldovei.

O astfel de opie a fost dăruită de președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, președintelui Moldovei, Igor Dodon.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

biciclist

Acum 5 ani

"cu mari sacrificii" ați adus o copie... Vorbiți cu chinezii și vă fac ei replici cât să umpleți toate bisericile din România. Și vă rămân bani și de înghețată. Spor la sfințit arme, creștinilor!
Raspunde

Laurian Odobescu

Acum 5 ani

De sabia aia se puteau face 23 de centimetri de drum comunal, se putea schimba un gemulet de la o baie de spital, se putea pune un pachet de hartie igienica la o scoala de la sat!!! Invatati-va prioritatile!!!
Raspunde

Ciprian

Acum 5 ani

Pe langa ridicolul situatiei de a face mare caz de o copie (de ce trebuia adusa din Turcia o copie?!?! nu pot sa nu remarc cum baga popii capu'n poza iar. Cred ca si Dumnezeu s-a saturat de romani. Va dati seama ca trebuie sa fie agasant ca toata ziua buna ziua sa ii "bata cineva la usa" pentru tot felul de sfintiri si binecuvantari de : scoli, autostrazi, motoare de bmw din '98, locuinte, arme(mai nou), copii nou nascuti, si alte alea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus