X
copii goga 1 decembrie ziua nationala mitropolie (10)

VIDEO | 700 de copii au cântat împreună „Treceți batalioane române Carpații”…

Cei mai mici învățăcei ai Colegiului Național „Octavian Goga”, respectiv elevii din clasele primare, au creat unul din cele mai emoționante și simpatice momente dedicate Centenarului, la Sibiu. Micuții le-au cântat românilor, cu tricolorul în mănuțe și îmbrăcați în port popular. Concertul a avut loc în Catedrala Mitropolitană.

700 de voci de înger au făcut catedrala astăzi să răsune. „Deșteaptă-te, române”, „Treceți batalioane române Carpații” au fost doar câteva dintre melodiile care au adus onoare românilor de pretutindeni și care i-au făcut mândri pe părinții și bunicii veniți să-și asculte odraslele.

„Așa cum clopotele Catedralei adună toți românii să simtă creștinește și românește, ne-am gândit ca și sub clopotele cântecelor noastre să adunăm toți românii în ziua de azi să simtă românește, să fim toți uniți și într-un singur glas să strigăm cu toții <<Trăiască România!>>, țară pe care o iubim atât de mult. Copiii au învățat că azi trăiesc istorie. Este o lecție de istorie pentru că nu vor mai apuca o altă sută de ani de la Centenar și de la Marea Unire. Ei, la rândul lor, le vor povesti copiilor și nepoților că au participat la Centenarul Marii Uniri, așa cum alții au povestit de Marea Unire de la 1 decembrie 1918”, a spus Marcela Bratu, profesor pentru învățământul primar, la Colegiul Național Octavian Goga.

copii goga 1 decembrie ziua nationala mitropolie (14)

La concert a fost prezent și Înaltpreasfinția Sa Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Vizibil impresionat de momentul găzduit de Catedrala Mitropolitană, acesta le-a mulțumit îngerașilor îmbrăcați în port popular pentru surpriza făcută.

copii goga 1 decembrie ziua nationala mitropolie (1)

„Ne-ați creat astăzi o emoție puternică, cea mai mare surpriză și cea mai mare bucurie, ca ciclul primar din cadrul colegiului Goga, care învață într-o clădire a Arhiepiscopiei Sibiului, să veniți în biserica mamă, a tuturor bisericilor din Sibiu, într-o zi aleasă. […] Iată că îmbrăcând astăzi costumul acesta popular, care e mai sfânt decât toate hainele frumoase pe care le aveți în garderobe, sfânt pentru că a fost al moșilor și strămoșilor noștri și a fost stropit cu sânge și a apărat cu jerfte mari, ați făcut o recapitulare a tuturor imnelor patriotice și ne-ați încălzit inimile atât de mult, iar proclamarea pe care ați făcut-o la sfârșit a fost chiar impresionantă – Trăiască Moldova, Ardealul și Țara Românească. Noi ce vă spunem acum? Să trăiți voi, pentru că voi trăiți pentru noi. Voi sunteți ghidonul țării noastre, al națiunii noastre și al bisericii noastre”, a spus Mitropolitul.

Elevii au fost pregătiți de învățătorii de la fiecare clasă, fiind acompaniați la concert de profesorul de muzică Dan Filip.

copii goga 1 decembrie ziua nationala mitropolie (7) copii goga 1 decembrie ziua nationala mitropolie (8) copii goga 1 decembrie ziua nationala mitropolie (12) copii goga 1 decembrie ziua nationala mitropolie (9) copii goga 1 decembrie ziua nationala mitropolie (11) copii goga 1 decembrie ziua nationala mitropolie (6) copii goga 1 decembrie ziua nationala mitropolie (5) copii goga 1 decembrie ziua nationala mitropolie (4) copii goga 1 decembrie ziua nationala mitropolie (3) copii goga 1 decembrie ziua nationala mitropolie (2) copii goga 1 decembrie ziua nationala mitropolie (13)

Articol publicat în cadrul unei campanii susținută de partenerii Transgaz Wenglor Sibiu și Marquardt.

Turnul Sfatului vă propune o serie de articole care readuc în prim-plan nu doar marile momente ale Sibiului din perioada 1918 – 1919, ci și detaliile care compuneau viața de zi cu zi a cetățenilor orașului. Cu atât mai mult cu cât o parte din acele ”detalii” nu mai există azi.

Alte articole scrise în această campanie găsiți AICI.

Alte articole scrise în această campanie:

Ultima rugăminte a președintelui Ungariei, înaintea Unirii: ”Înainte de a vă rupe de vechea voastră patrie, faceți încercarea…”

Cum arătau manualele Sibiului de acum 100 de ani, redactate de profesorii de la clasă

Bancuri cu femei, unguri și țărani. Ce glume spuneau sibienii acum 100 de ani

Cu ce arme voiesc să ne convingă!

Alegerile în România Mare. Cine sunt primii parlamentari de Sibiu și cum au fentat femeile

Timpul liber al sibienilor de acum 100 de ani: vara la scăldat, iarna la schiat

Apel cătră națiunea română

Transilvania, partea săracă a Austro-Ungariei. Economia Sibiului înainte de Unire

Viața dispărută a sibienilor de acum 100 de ani. ”În zadar urcă leafa cu 500 la sută”

Sibiencele de acum 100 de ani: se spălau pe cap o dată pe săptămână și își acopereau gleznele

 

Viața dispărută a sibienilor de acum 100 de ani. ”În zadar urcă leafa cu 500 la sută”

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

7 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Zacusca De Caramizi

  Parca tot mai aiurea suna cantecu’ asta, dupa tot ce se intampla. Asta nu-i Romania, e Teleormanistan si nu stiu daca vrea careva sa faca parte din asta….

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   ...

   Daca nu mai poti scapa de obsesia Teleormanului si de imaginea nulitatilor pesediste, si nici macar in zilele astea nu mai poti vedea o speranta pentru tara, eu zic ca esti terminat. Ia-ti o vacanta

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  George

  Va folositi de copii. Astea sunt fel de fel de manifestăr de carton facute pentru parinti si popi. Patriotism de de carton,fals, folosit si comunistii pentru generatii si generatii de copii. Statul roman si biserica ortodoxa fac acelasi lucru si acum. Asta nu e patriotism. E o pacaleala. Un sistem educațional bun, o societate corectă fara coruptie, cu modele si valori de viata adevarate le trebuie acestor copii …asta trebuie invatati in primul rand, in asta consta patriotismul …. sa respecte tara, simbolurile ei, asta fiindca sunt ei in primul rand educati, respectati si pretuiti. Altfel suna bine azi, canta imnul, cantece “patriotice” si degeaba.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   ...

   Nu cred ca a zis nimeni ca asta e patriotism. Probabil si serbarile scolare sunt tot o manipulare a copiilor, nu? Sau orele de istorie si educatie fizica etc. Daca stii ce ii lipseste sistemului romanesc de invatamanat (care nu e nici de departe perfect) de ce nu te invrednicesti sa faci propuneri spre minister.
   “Degeaba” – da o sa fie degeaba pentru cativa dintre ei si pentru tine dar pentru majoritatea va fi o experienta noua, traita impreuna cu o comunitate altfel decat ceva “virtuala”. In ziua de azi majoritatea copiilor (si destui adulti) se lupta cu dependenta de internet si mobil. Nu e chiar degeaba dar trerbuie sa ai putina bunavointa ca sa vezi asta. Istoria tarii in care traiesti se invata si cu astfel de evenimente.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un sas

  Frumos…Dar ma intreb daca participarea era benevol cati copii ar fi participat…Am ajuns de unde am plecat mai trebuie sa ducem copii toamna la adunat recolta sau pe parinti la construirea de sosele sau canale …stiu ce vorbesc am lucrat la palatul lui CEAUSESU….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact