Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Jurnal de ardelean: Prost sa fii, noroc ca furi

Nu m-am gândit niciodată serios să plec din România. Fie că era pita rea, gazu` scump, hainele rupte, frigideru` gol, mămăliga aburindă ori berea gratis, fie că dădeam din groapă în groapă, chiar dacă nu eram chiar prost, fie că mă furau toţi şi aflam de la televizor, fie că ţara era plină de Hoţi, Curve şi Curvari (cum îşi alintau mai demult unii şcoala în care „învăţau” – H. C. C., a se citi „Horia, Cloşca şi Crişan”), io nu m-am gândit niciodată serios să plec din patria mumă. Pe toate le-am îndurat cu stoicism, ca ardeleanu`, şi le-am trecut pe toate. Tânăr, încăpăţânat şi înarmat cu răbdări până-n dinţi, stam drept în faţa loviturilor sorţii, directe şi indirecte – vasăzică din ălea pe faţă, furtişaguri la nivel local din buzunarele mele, ori hoţii naţionale; ca la olimpiada de hoţi cu acte-n regulă: faza locală, judeţeană şi naţională – aşadar, cum ziceam, drept stăteam io, înfăşurat în manta-mi, ca poetu`, de nu mă puteau doborî moraliceşte nici furtişagurile din banii publici, nici pleiada de corupţi care ne conduc şi nici chiar tanti Tanţa de la ghişeu` de la Finanţe, cu toată hârţogăria ei. Până-ntr-o zi. Cum zic, într-o zi, acum doi ani jumate, în care aflu că Vanghelie devine preşedinte la PSD Bucureşti. Mamă, unde-am ajuns, îmi zic. Adică io, naivu` ăsta de provincie, care credea că România, ţară de dor şi jele, se mai poate lecui şi de jele, şi de dor, şi de alte metehne ancestrale, cum ar fi mita, milogeala, hoţia şi prostia omenească. Aiurea.
După ani şi ani, după ce mi-am mai revenit din electroşocu` vanghelian, apare Eba. Din spuma mării, de la Constanţa, numa` Băsescu şi dracu` ştiu de unde exact. Un fel de amibă de apă, flască şi unicelulară care, alături de una Udrea şi alta Ridzi, nu poate trăi dacă nu digeră bani mulţi (publici), respiră numa-n companii selecte şi se deplasează prin târâre şi pupare etc. etc. Mai era prin ţară unu` Becali, miliardar, simţitor la ortodoxie şi bani totodată, un adevărat şi simpatic bâlbâit mitic, cu trăirile lui mistico-eroice, care se juca şi el de-a politica. Bine-i dacă mai şi râdem, îmi zic. Unde eşti tu, Caragiale, să scrii despre Becali, Eba şi Vadim? iar îmi zic. Cine-o zis că se-ngroaşă gluma, ăla n-o fost prost. Acum am tot râs până-ntr-o zi. Cum zic, într-o zi în care văd că sus-numiţii ajung europarlamentari, să mă reprezinte pe mine, care nu-s nici oligofren, nici isteric, nici debil, nici târâtoare, nici unicelular. Aşa veni şi-al doilea electroşoc, pe nesimţite şi pe ne-simţite. Degeaba mă simt furat, ce-i votat, votat rămâne. Am văzut, de curând, un film despre viitor, cu oameni proşti. Toţi oamenii din viitor erau proşti. Preşedintele SUA era un debil cu muşchii umflaţi şi IQ de Eba. Intr-acolo ne-ndreptăm şi io nu ştiu cum să fac să fug de prostie. In ce ţară, pe ce planetă nu ştiu. Văd că există nişte duduiţe prin ministere care nici măcar nu ştiu să fure. Nu ştiu pentru că nu pot, nu pot pentru că nu le duce capu` şi nu le duce capu` pentru că n-o avut niciodată nevoie de el. Vă rog mult, nu mă mai insultaţi cu hoţi proşti. In 20 de ani de marş forţat prin democraţie, cred că ăsta-i singuru` drept pe care mi l-am câştigat: ăia care mă fură, măcar aritmetică să ştie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2204

Comentarii

8 comentarii

catalin neghina

Acum 14 ani

brava, poete!
Raspunde

undeva

Acum 14 ani

he he bine zis...si amar suferim...
Raspunde

una

Acum 14 ani

Lui catalin, brava e in regula, andrisantul ar fi jurnalistul mihai. Demersul tau "liric" ar fi mai eficient dk te-ai raporta la o scara cartaresciana mai mica, adica sa sari cu un flasc prozaism de la planeta la mediul natural ....al amibei. Felicitari pentru jurnal!
Raspunde

mihai curtean

Acum 14 ani

nu am pretentia sa fiu numit jurnalist (sincer, ma consider cel mult publicist). vor urma mai multe articole de opinie in seria "jurnal de ardelean". no. salutari, catalin!
Raspunde

ion ion

Acum 14 ani

mie mi-e bine. pana cand o sa-mi fie un pic mai bine decat acum. atunci se va chema ca am murit.
Raspunde

The Dude

Acum 14 ani

In sfarsit ceva interesant de citit...
Raspunde

Vladimir Barbu

Acum 14 ani

Foarte bine punctate tarele poporului roman, reprezentat in lume, din pacate, de EBa, Gigi Becali si Vadim Tudor ! Poate viitorul va suna mai bine, desi ...
Raspunde

Simplu cititor

Acum 14 ani

Ce e scris din suflet, cu sulflet, drept la suflet mere! La mai multe scrisuri!..Si sus capul! Mai poti gasi inca lucruri sa te bucure..hai sa auzim si despre ele..bucura-ne in continuare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus