X
simion

Benzina a scăzut sub 5 lei litrul în țară. La Sibiu rămâne scumpă

Prețul petrolului a scăzut brusc în ultimele 2 luni, dar acest lucru nu se reflectă pe toate panourile de la stațiile de alimentare din România. Benzinăriile afișează prețuri reduse, dar nu suficient pentru a-i mulțumi pe șoferi. Astfel, în unele stații PECO din țară prețul benzinei a scăzut sub 5 lei, în Sibiu acest lucru nu s-a întâmplat.

Potrivit Economica.net, staţia Petrom din Târgovişte de pe Şoseaua Găieşti afişa joi dimineața un preţ al benzinei standard de 4,96 lei pe litru. Tot în Târgovişte, o altă benzinărie Petrom, avea un preţ de 4,99 lei pe litru. O altă staţie Petrom, din oraşul Călăraşi, de pe strada Prelungirea Bucureşti afişa, tot ieri, un preţ de 4,97 lei pe litrul de benzină standard. În cea mai ieftină benzinărie Petrom din Bucureşti, preţul nu a scăzut încă sub pragul de 5 lei, dar este destul de aproape. La staţia din Şoseaua Alexandriei, un litru de benzină costa ieri 5,03 lei litrul, mai scria sursa citată.

Precizăm că de la începutul lunii noiembrie, preţurile au scăzut cu 60-70 de bani pe litru la benzină, ieftinirile fiind o consecință a scăderii cotaţiilor la produsele petroliere, luate în calcul de companiile petroliere la stabilirea preţurilor finale. Alături de aceste cotaţii, taxele şi evoluţia cursului de schimb influenţează preţul final de la pompă.

În 15 noiembrie, cotaţia Platts Med pentru benzină, de referinţă pentru zona noastră era de 580 de dolari pe tonă, în condiţiile în care, cu o lună în urmă, cotaţia era de 690 de dolari. În data de 5 decembrie, cotaţia era de 517 dolari, în uşoară creştere faţă de minimul ultimului an, de 498 de dolari, atins la 23 noiembrie.

Prețurile din Sibiu

Ieri seara și azi dimineața am mers pe la câteva stații de alimentare din Sibiu să vedem dacă ieftinirile  au ajuns și în orașul nostru. Într-adevăr, prețurile la benzină și motorină sunt mai mici decât cu o lună în urmă, însă nu au scăzut sub pragul de 5 de lei pentru un litru.

aral gazprom preturi

Aseară, la Aral era cea mai ieftină bezină – 5,09 lei, în timp ce la alte stații prețul pentru un litru nu era mai mic de 5,26 lei.

Azi dimineața cea mai ieftină benzină 95 din Sibiu era la stația Petrom depe șoseaua Alba Iulia – 5,10 lei. Tot acolo, motorina Standard costă 5,51 lei, iar cea Extra – 5,75 lei. Tot pe Șoseaua Alba Iulia, de data aceasta la Mol, benzina costa azi dimineața 5,26 lei, iar un litru de Diesel Plus ajungea la aproape 6 lei.

preturi benzinarie Mol

„E îmbucurător că s-a mai redus un pic față de 6 lei și ceva cât era litrul. Dar ar putea fi și mai jos la salariile pe care le avem”, ne-a spus Sorin Ghișoiu, un sibian care își alimenta la Mol mașina vineri dimineața (foto principală). Aceeași percepție o au mai mulți șoferi din Sibiu cu care am discutat la stațiile de alimentare. „Sincer să vă spun, nu urmăresc evoluția prețurilor. Clar că mi se par mari în comparaie cu ce e în jurul nostru”, a adăugat un alt locuitor care urca grăbit în mașină.

Alte prețuri afișate la benzina standard în Sibiu astăzi sunt: 5,16 lei (Rompetrol), 5,17 lei (Rompetrol, Mediaș) 5,26 lei (OMV)…

La nivel național, azi cele mai mici prețuri le-au afișat Petrom – la benzină (4,95 lei, la o stație  din Câmpulung) – și Rompetrol – la motorină (5,35 lei, la o stație din Constanța).

La nivel european…

… România este a treia cea mai ieftină țară din Europa după prețul benzinei, clasându-se după Bulgaria și sub Ungaria. În ceea ce privește prețul motorinei, țara naostră ocupă locul al patrulea, cu un preț mediu de 1,197 euro, mai scump dect în Bulgaria, Lituania și Spania – conform serviciului de monitorizare al pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

7 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Tibi

  Dragnea si PSD este de vina ca nu scad preturile la combustibil in orasul marelui conducator preacinstitul Johannis!!! Rusine Dragnea si PSD ca boicotati bunastarea sibienilor!!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  McD

  Daca nu va convin preturile din Romania, emigrati in Franta, acolo sunt cele mai bune preturi la combustibili..ha,ha,ha….Preturile la pompa se vor ajusta cam dupa 30-45 de zile de la modificarea preturilor la bursa. Momentan preturile sunt raportate la valoarea barilului de la mijlocul lunii octombrie, adica aprox. 80USD/baril. Poate pe la sfarsitul lunii ianuarie se va resimti scaderea la aprox. 60USD a pretului petrolului.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Porfir Radauteanu

  Este o chestie buna, doar asa putem sa pastram calitatea aerului in judetul nostru (adoptiv sau nu). Nu mi se pare normal sa mearga tot amaratul cu cazane de alte judete (stim cu totii la care ne referim) sa ne strice aerul. Sa fie litrul 10 lei daca se poate, ca noi, sibienii, o ducem BINE!

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mihai

  mai exista oameni care alimentează de la bombele alea cu miros de cioban din marginime? trebuie sa-ti urasti masina rau ca sa bagi in ea apa si ulei de transformator…

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Summer

  Daca si la pompele de la intrare in Mamaia era asta vara pretul cu 50-60 bani mai mic ca in Sibiu va dati seama la ce nivel suntem…aici e buricul tarii si nod de trafic…profita borfasii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact