Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Apel la comunitate: Ajutor pentru Centrul de Îngrijire pentru copiii cu boli incurabile

Apel la comunitate: Ajutor pentru Centrul de Îngrijire pentru copiii cu boli incurabile

170 de copii cu boli terminale au fost găzduiți în Centrul de Îngrijire Paliativă Hospice pentru copii din Sibiu, de la deschiderea oficială din anul 2016. Încă de la inaugurare, centrul s-a bucurat de ajutorul Casei de Asigurări de Sănătate, contribuția nereușind să acopere însă nici măcar jumătate din necesar. Astfel că centrul este nevoit să își acopere restul cheltuielilor prin forțe proprii. Ortrun Rhein, directoarea Centrului de Îngrijire Paliativă Hospice, transmite un mesaj către comunitatea sibiană dar și către companiile naționale.

Hospice-ul pentru copii cu 10 locuri a fost inaugurat în anul 2016, fiind primul Centru de Îngrijire Paliativă pentru copii din România care oferă îngrijire pacienților și familiilor lor 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână.

Ortrun Rhein hospice copii (5)

La centru sunt aduși copii cu boli oncologice, afecțiuni respiratorii ireversibile, afecțiuni neurologice (paralizie cerebrală din naștere sau ca urmare unui traumatism, sau după o afecțiune virală) și desigur copii cu malformații congenitale. La toți speranța de viață este limitată. Cei mai mulți dintre ei sunt dependenti de oxigen, sunt hrăniți prin ajutorul unei sonde de alimentație prin nas sau prin stomac.

„Mai mult de jumătate din copiii pe care îi îngrijim aici vin din centre de plasament sau direct din spital pentru că părinții au dispărut. Să fii copil cu boală terminală și să mai fii și părăsit în momentul acela este o dramă în plus. Copii vin împreună cu familia, Hospice-ul oferind cazare și unui membru din familie și are parte de suport psihologic, spiritual și consiliere din partea medicilor. Totul este gratuit”, spune Ortrun Rhein.
Ortrun Rhein hospice copii (4)

Tocmai pentru că nu se percepe o taxă pentru tratamente sau găzduire, centrul este nevoit să se întrețină din bani proprii sau veniți de la cei care doresc să dea o mână de ajutor. De cele mai multe ori, ajutorul vine din afara țării. Asta în condițiile în care centrul oferă ajutor copiilor și familiilor din țară.

„Noi am intrat în relație cu Casa de Asigurări de Sănătate încă din 2009 cu hospice-ul pentru adulți și din 2016 cu cel pentru copii. Avem așadar finanțarea maximă pentru paliație pentru acești copii, dar această finanțare maximă pentru noi înseamnă de fapt doar 40% din costuri. 60% în fiecare lună din costurile curente trebuie să acoperim noi. O mare parte din ajutor vine din străinătate și o foarte mică parte vine din țară din păcate. Ne-am bucura dacă încetul cu încetul firmele din țară ar fi dispuse să se implice. Noi nu putem să facem ce știi ce propagandă pentru că e vorba aici de copii care luptă pentru fiecare oră sau sunt la capătul drumului, dar eu tot sper că într-o zi România își va apleca ochiul asupra acestor centre. Noi avem copii din toată țara. Colaborăm cu Spitalul de Pediatrie Cluj, Tg, Mureș, Sibiu, cu centre de Plasament din întreaga țară. Am avut copii din Sighetul Marmaței, Cehu Silvaniei, Mureș, localități din jud. Sibiu, Hunedoara etc.”
Ortrun Rhein hospice copii (11)

Mai departe de ajutorul companiilor, la fel de binevenite sunt și micile gesturi făcute de oamenii de rând.

„Noi suntem aici o comunitate. Vârstnicii croșetează și adună sponsorizări pentru centrul de copii, am un grup din căminul de bătrâni care indiferent la ce onomastică merg sau unde merg au niște cutiuțe cu ei în formă de floarea soarelui în care adună bani pentru proiectul acesta. E un lucru foarte frumos și asta îți arată că o casă o acceptă pe cealaltă. Pe noi ne pot ajuta donațiile. Pamperși pentru copii trebuie tot timpul, creme, alifii, gel de duș, lucruri de care avem nevoie mereu și nu se strică dacă le primim azi și le folosim mai încolo, când e nevoie de el. Desigur, ne interesează și partea financiară, ca să putem să acoperim salarii și așa mai departe. Sibianul de rând mai cunoaște poate pe cineva dintr-o firmă sau poate să îndrume pe cineva să facă un gest pentru noi.
Ortrun Rhein hospice copii (7)

Cei care doresc să ajute sau să facă un mic gest de sărbători, pot face acest lucru fie direct la Centrul de îngrijire paliativă Hospice copii (Str. Pedagogilor 3-5) sau să doneze într-unul din conturile de mai jos:

Cod IBAN în Lei: RO61 RNCB 0227 0360 5498 0034 BCR Sibiu

Cod IBAN în Euro: RO34 RNCB 0227 0360 5498 0035 BCR Sibiu

Cod fiscal: 16243642 din 18.03.2004

Cod SWIFT: RNCB ROBU

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

mos craciun

Acum 5 ani

Copilasi care se sting pe picioare! Parinti care nu inteleg unde este Dumnezeu... Cat de trist trebuie sa fie ca acest asezamant sa ceara sprijin? Ce fel de popor suntem, ce institutii avem? Ce zice BOR? Cat au donat parlamentarii?...din pensiile alea speciale...Vai de sufletul nostru!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus