Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Comunele din jurul Sibiului vor să se unească pe modelul Alianței Vestului

Comunele din jurul Sibiului vor să se unească pe modelul Alianței Vestului

Blocați în proiectul Zonei Metropolitane, șase comune din jurul Sibiului vor să se unească într-o asociație de dezvoltare intercomunitară. Ideea a pornit de la Șelimbăr, iar inițiativa a găsit repede alți cinci adepți. ”Este o idee care urmează a fi implementată în luna ianuarie. Am avut discuții cu primarii din aceste localități și cred că am ajuns la o înțelegere în sensul constituirii unei asociații de dezvoltare rurală”, spune primarul Șelimbărului, Marius Grecu. Alături de Șelimbăr au mai venit primarii din Poplaca (Vasile Budin), Sadu (Valentin Ivan), Șura Mare (Cornel Liviu Marin), Roșia (Ioan David) și Șura Mică (Valentin Riștea), însă lista rămâne deschisă. ”Invitația rămâne deschisă și pentru alte localități din jurul Sibiului care vor să se alăture demersului nostru. Vrem să venim în sprijinul municipiului pentru rezolvarea problemei transportului în comun”, a mai spus Marius Grecu.

Una din problemele care pot fi rezolvată prin această unire este cea legată de transportul în comun. ”De exemplu, noi, administrația din Șelimbăr, suntem blocați în această problemă. Singura variantă pe care o aveam era Zona Metropolitană, însă vedem că nu se întâmplă nimic. Și asta nu depinde de noi. Credem că prin unirea acestor șase localități putem deveni mai puternici, credem că putem rezolva probleme care țin de noi, nu de alții”, a declarat primarul Marius Grecu.

Pe modelul Alianței Vestului

Primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au lansat săptămâna trecută la Timişoara, Alianţa Vestului (AVE), parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune. Obiective comune pe care le-au asumat cei patru primari  sunt accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania, susţinerea Autostrăzii Timişoara – Belgrad, dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru oraşe, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, a unei reţele de transport public intraregional şi interregional, creşterea mobilităţii ecologice prin proiecte de tramvai, troliebuz, metrou metropolitan, sprijinirea parteneriatului public privat prin proiecte de infrastructură.

Edilii au susținut că iniţiativa nu are niciun fel de legătură cu vreun proiect de separatism teritorial şi nu doreşte să pună sub semnul întrebării statul naţional unitar român.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Mihai

Acum 5 ani

faceti loc, vestul o sa "paleasca" la asa alianta!
Raspunde

Owi

Acum 5 ani

Ducerea in derizoriu a oricărei acțiuni e o ocupație a persoanelor frustrate , cu grave complexe de inferioritate, invidioase pe faptul ca o alta persoana ar putea avea succes! Ești unul din zecile de ipochimeni de acest gen de pe acest forum.
Raspunde

PamPam

Acum 5 ani

Nu ar cam fi timpul sa incepem sa adunam semnaturi pentru un referendum de demitere a primarilor din Sibiu si Cisnadie ? In 2018 Sibiul nu are nici macar un mall, nici macar un stadion de fotbal, bradul de craciun e o gluma proasta, nu are viziune de dezvoltare regionala si refuza orice incercare de a iesi din politica asta de separare absoluta. Ma gandesc (pe modelul Clujului sau Timisoarei) cat de mult ar scadea traficul si poluarea in oras daca am avea o regie metropolitana de transport sa deservesca localitatile mai sus mentionate, mai ales ca marea majoritate a oamenilor din aceste localitati la Sibiu vin la munca iar Sibiul ia bani frumos de pe ei......ASTA NU E PROGRESS !Sa nu mai zic de centura de sud si de tramvai, iluminat led, autobuze electrice.....vai de steaua noastra cu asa conducatori...bine ca ramanem cu bani la buget de la an la an ......nici sa ii cheltuiasca nu sunt in stare.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus