Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-1°C

Ce se întâmplă, doctore, cu noul spital? Mitropolitul Ardealului, aluzii fine: “abia aștept să îl sfințim“

Ce se întâmplă, doctore, cu noul spital? Mitropolitul Ardealului, aluzii fine: “abia aștept să îl sfințim“

Mitropolitul Ardealului și-a încheiat întâlnirea de final de an cu conducerea județului Sibiu cu o fină aluzie pe seama proiectului noului spital județean. Proiect căruia, la doi ani de la re-lansare, îi lipsește una din cele mai importante componente. Proiect care, de fapt, este vânturat în fața poporului de mai bine de 11 ani.

O agendă a anului 2019, în care trebuie notate câte trei fapte bune îndeplinite peste zi, a fost unul din cadourile pe care, la fel ca înaintea fiecărui Crăciun, mitropolitul Ardealului le-a adus consilierilor județeni, la ședința de joi după-amiaza. “Pentru la anul, vă sugerez să măriți numărul de spații pentru fapte bune, deoarece să știți că aleșii județeni chiar fac mai mult de trei fapte bune pe zi“, i-a spus președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, mitropolitului, la finalul discuțiilor protocolare.

Înaltul ierarh a răspuns că va aduce câte două agende “de fapte bune“ fiecărui consilier județean și și-a pregătit plecarea cu o fină aluzie pe seama celui mai important proiect la care s-au angajat autoritățile locale. “Abia aștept să mergem să sfințim noul spital“, a încheiat ÎPS Laurențiu Streza. Din sala în care se aflau 28 de consilieri județeni, doi vicepreședinți, președinta CJ și reprezentanții aparatului funcționăresc al județului s-au auzit câteva murmure răzlețe. “Și noi“, i-a răspuns mai apoii președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, dând tonul la aplauzele de despărțire.

“Vrem spitale, nu catedrale“

În cuvântarea adresată consilierilor județeni înainte de “fina aluzie“, mitropolitul a atins și subiectul uneia dintre marile dispute ale societății românești în anul Centenarului: investițiile publice în Catedrala Mântuirii Neamului versus investițiile în noi unități spitalicești. “S-a făcut catedrala și o să vedeți că toți cei care au contestat-o vor ajunge să se laude că avem și noi o catedrală națională, care a fost ridicată în anul Centenar. Că e nevoie de spitale? Clar! E nevoie și de doctori! Și idealul acesta, al unui nou spital municipal (în realitate, e vorba de județean – n.r.), trebuie să fie sprijinit de toți. Eu nu cred că nu o să putem cu toții, împreună, să lăsăm ceva în urma noastră, ceva care nu va rămâne după noi ca o amintire, ci ca o faptă bună. Și nu trebuie să vă fac eu pledoaria necesității unui spital, dar și noi vedem suferința și dăm asistență omului în suferință până la moarte. Un spital nou... ce frumos ar fi. Măcar să îl începem, că de terminat l-om termina“, a cuvântat ÎPS Laurențiu Streza în cadrul ultimei ședințe a CJ Sibiu din acest an.

“Spital de nebuni, nu de urgență“

“Spital de nebuni, nu de urgență“ este titlul unui articol publicat de Turnul Sfatului în urmă cu nouă ani, ca urmare a poticnelilor care au pus capac construirii unui nou spital județean. Proiect lansat, pentru prima dată, în jurul anului 2007, când Guvernul aloca aproape jumătate de milion de lei pentru întocmirea documentațiilor necesare ridicării unui nou spital județean la Sibiu. Unul care, la planurile de atunci, ar fi trebuit să aibă 462 de paturi. O rușinoasă abrambureală cu terenul pe care urma să fie ridicat acest spital, urmată de criza economică ce a cuprins și țara noastră, a făcut ca proiectul unui nou spital județean să fie îngropat.

Au trecut doi din cei trei ani “sperați“

Proiectul a fost relansat, oficial, la finalul lui 2016. În urma demersurilor actualei conduceri a județului, cu sprijinul celui care a fost Ilie Mitea și care conducea Agenția Domeniilor Statului și cu implicarea celui care era ministru al Sănătății în acea vreme, Vlad Voiculescu, Guvernul României a adoptat pe 8 decembrie 2016 o hotărâre prin care județul Sibiu primea 20 de ha de teren. Sunt “celebrele“ 20 de ha de teren de pe Calea Șurii Mici (chiar la ieșirea din Sibiu, pe “Drumul Hoților“), pe care conducerea CJ Sibiu le-a prezentat drept loc de ridicare a viitorului spital județean. “Sper ca în termen de trei ani, lucrările să fie demarate“, spunea Daniela Câmpean, în noiembrie 2016, atunci când alături de primarul Sibiului, Astrid Fodor , anunța relansarea proiectului noului spital județean, unul care să includă și Spitalul de pediatrie, aflat în subordinea Consiliului local Sibiu.

Acum, după doi din cei trei amintiți de Daniela Cîmpean, lansarea lucrărilor pentru un nou are un termen la fel de incert ca oricând.

Ce s-a făcut cu Ministerul?

La începutul lunii decembrie a acestui an, la Sibiu a venit în vizită actualul ministru al Sănătății, Sorina Pintea. În fața ei, colegii de partid, social-democrații sibieni, au adus iarăși în discuție faptul că terenul de pe Calea Șurii Mici nu este potrivit (invocând distanța față de depozitul de deșeuri din Cristian, care e de aproape cinci km în linie dreaptă) și i-au prezentat terenul de pe Calea Poplăcii. Teren aflat încă în administrarea Ministerului Apărării și pe care Sibiul îl cere, fără succes încă, de mai bine de 12 ani.

Apoi, ministrul s-a deplasat și la terenul de pe Calea Șurii Mici, de unde a invitat conducerea CJ Sibiu la ea la cabinet, în săptămâna următoare, pentru a discuta despre acest proiect. Proiect despre care spunea că nu știe decât din presă, căci “nu există nimic la Minister“.

Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, nu s-a mai dus la București. A preferat să trimită o adresă în atenția Sorinei Pintea, la care a anexat opt documente, considerate relevante pentru relația cu Ministerul Sănătății pe tema noului spital. Adică o copie după hotărârea de Guvern privind transferul celor 20 de ha, dar și o copie după un protocol încheiat cu Ministerul Sănătății în prima zi lucrătoare din 2017 (adică 3 ianuarie), când ministru era Vlad Voiculescu. În aceeași zi, în baza respectivului protocol, CJ Sibiu a solicitat Ministerul Sănătății studiile de prefezabilitate, fezabilitate, precum și proiectul tehnic aferent unui nou spital. Aceste documente au fost întocmite la cererea autorităților centrale în 2012, documentele fiind unele cu caracter general, nu aplicate situației de la Sibiu.

Copiile acestor documente au fost transmise o zi mai târziu, pe 4 ianuarie 2017, după care între CJ Sibiu și Ministerul Sănătății nu a mai existat niciun schimb de adrese pe acest subiect. Până pe 28 noiembrie 2017, când președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, îi cere ministrului Sănătății de la acea dată, Florian Bodog, să “identifice etapele de urmat și documentațiile necesare în vederea realizării obiectivului propus“, adică a unui nou spital județean. Ministrul îi răspunde pe 11 decembrie. Potrivit acestui răspuns, în prima etapă ar trebui întocmite nota conceptuală și tema de proiectare. Apoi, într-o a doua etapă, ar urma întocmite studiile de prefezabilitate și cel de fezabilitate, în timp ce pentru a ultimele două etape sunt amintite drept necesare proiectul tehnic și autorizarea lucrărilor. Cu alte cuvinte, nimic diferit față de orice altă investiție într-un oricare alt obiectiv major. “La parcurgerea etapelor menționate, dacă sunt necesare informații suplimentare pe care putem să le furnizăm, vă rugăm să apelați la sprijinul nostru“, semnează, la finalul adresei sale, ministrul Florian Dorel Bodog.

Sorina Pintea, actualul ministru al Sănătății, pe terenul unde e propusă construirea unui nou spital Sorina Pintea, actualul ministru al Sănătății, pe terenul unde e propusă construirea unui nou spital

În fine, printre documentele transmise actualei șefe a Ministerului Sănătății, mai este inclusă corespondența din primăvara acestui an între CJ Sibiu și Direcția de Sănătate Publică Sibiu. “Vă rugăm să ne transmiteți, conform legislației specifice activității dumneavoastră, modul de reglementare din punct de vedere constructiv și de punere în funcțiune a acestui obiectiv de investiții“, cer reprezentanții CJ Sibiu în 27 aprilie 2018. În 14 mai 2018, Gabriel Budescu, directorul DSP Sibiu, răspunde că CJ Sibiu va trebui să plătească 200 de lei pentru asistența de specialitate în faza de elaborare a Planului urbanistic zonal (plus un supliment de 50 de lei dacă se solicită eliberarea notificării în regim de urgență). Mai amintește de necesitatea unui studiu de impact pentru asigurarea unei zone de protecție sanitară, dar și de consultanța pe care DSP o poate asigura, la cerere, în etapa de realizare a studiului fezabilitate. Care studiu va trebui mai apoi avizat sanitar de același DSP. În fine, răspunsul lui Budescu mai amintește de asistența de specialitate de sănătate publică ce poate fi asigurată de DSP în realizarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție și, de penultimul aviz, cel epidemiologic, care trebuie eliberat la terminarea lucrărilor de execuție. “La punerea în funcțiune a obiectivului, conducerea entității va solicita DSP Sibiu eliberarea autorizației sanitare de funcționare în baza referatului de evaluare, care ulterior va fi vizată anual“, își încheie Gabriel Budescu răspunsul.

De unde bani?

În niciunul din documentele schimbate între CJ Sibiu și Ministerul Sănătății nu se face referire, în mod explicit, la sursa de finanțare a acestui proiect. Care – într-un amendament depus în Parlament pentru modificarea bugetului de stat pe anul în curs – era estimat la 130 de milioane de euro (valoare care va fi mai precis estimată în urma realizării studiului de fezabilitate). ”Primăria Sibiu nu a reușit să identifice fonduri nerambursabile europene pentru astfel de proiecte”, arăta primarul Astrid Fodor, în conferința de presă de acum doi ani, în care era anunțat parteneriatul dintre orașul Sibiu și Consiliul Județean pentru re-lansarea proiectului noului spital județean. ”Vom vedea și ce șanse sunt de a obține finanțări de la Ministerul Sănătății. Dar eu sunt convinsă că va trebui să luăm și un credit. Gradul de îndatorare al municipiului Sibiu permite acest lucru”, mai arăta Astrid Fodor. Doar că, deși gradul de îndatorare al Sibiului ar permite un nou credit cu o valoare considerabilă, în cazul Consiliului Județean un nou credit substanțial care să acopere cota-parte județeană este dificil de accesat în condițiile actualului buget (împovărat de recentele creșteri salariale).

În plus, în actuala configurație politică, singura variantă realistă pare a fi obținerea de finanțare nerambursabilă europeană. Deocamdată, linii de finanțare din fondurile UE pentru un proiect precum cel al Sibiului nu există. Dar cu fostul premier Mihai Tudose – care a fost informat despre acest proiect în vizita făcută la Sibiu în noiembrie 2017 – autoritățile județene au discutat varianta redirecționării unei părți din fondurile europene alocate pentru construirea spitalelor regionale de urgență (la Iași, Craiova și Cluj- Napoca). Proiectele pentru aceste spitale regionale sunt încă într-o fază atât de incipientă, încât este improbabil faptul ca în actualul exercițiu bugetar european, 2014 – 2020, fondurile alocate pentru cele trei spitale să fie accesate într-un procent semnificativ.

Doar că pentru redistribuirea acestor fonduri europene este nevoie de sprijin guvernamental, locul din care trebuie să emane decizia de redistribuire. Sprijin care s-ar fi putut materializa și în prevederilor generale din protocolul încheiat cu Ministerul Sănătății de către CJ Sibiu. Acest protocol a fost semnat pentru o perioadă de trei ani, perioadă care se prelungește automat cu câte un an, în cazul în care nu se ia vreo altă decizie. “Ministerul Sănătății desemnează o persoană de contact pentru relația permanentă cu județul Sibiu. Stabilirea sau schimbarea reprezentantului urmează a fi comunicată celorlalte părți în scris“, se arată în protocolul din 3 ianuarie 2017.

Protocol Ministerul Sanatatii CJ Sibiu by Traian Deleanu on Scribd

Turnul Sfatului a încercat să discute cu actualul ministru al Sănătății despre stadiul protocolului, “persoana de contact“ și abordarea referitoare la proiectul de la Sibiu, dar Sorina Pintea nu a putut fi contactată.

În ce etapă e acum proiectul

Anul trecut, bugetul CJ Sibiu includea suma de 900.000 de lei pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru un viitor spital județean. Suma nu a mai fost cheltuită, iar în bugetul pe anul în curs au fost prevăzute zece milioane de lei pentru întocmirea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru viitorul spital. Suma este una multianuală și nu va fi cheltuită nici în acest an, prin urmare proiectul rămâne în continuare în prima etapă din cele enumerate Sibiului de fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog.

locatie teren spital nou clinic judetean de urgenta (3)

Totuși, până acum s-a realizat un studiu de audit medical, în baza căruia s-a stabilit că viitorul ar urma să aibă 1.054 de paturi pentru adulți și alte 315 pentru copii (mai multe detalii despre structura rezultată în urma auditului puteți citi aici).

În 14 august 2018 Consiliul Județean a semnat un contract de 500.000 de lei, fără TVA, pentru întocmirea Planului urbanistic zonal necesar viitorului spital județean. Contractul a fost semnat cu asocierea formată din SC 4B Consultanță Arhitectură SRL – SC Cocheci Birou de Arhitectură SRL – Andreea Tănase Birou Individual de Arhitectură SRL – Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu. Liderul asocierei este firma a.plan SRL, societatea administrată de Alexandru Găvozdea, președintele arhitecților sibieni care, la finele lunii mai, a fost ales președintele Ordinului Arhitecților din România. Termenul de realizare a acestui PUZ este cuprins între șase luni și un an.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Cipi

Acum 5 ani

Se pare ca din partea CJSibiu nu e nici un interés. Mi-e Jena sa spun, dar predecesorul PSD era mai activ.
Raspunde

CitizenX

Acum 5 ani

Deci nu se face nimic. Cautam terenuri la mama dracului cand se pot gasi solutii foarte bune in oras. Primaria ar putea cumpara teren pe fosta platforma Libertatea sau Independenta, terenuri care ar fi potrivite pentru un asemenea proiect. E chiar atat de sarac orasul asta incat nu ne putem permite sa cumparam un teren si sa construim un spital?
Raspunde

A

Acum 5 ani

Dar si terenul actualului spital este suficient. Trebuiesc doar centralizate sectile intr-o singura cladire ca in toate spitalele. Mai ramane spatiu si pentru un parc si pentru parcari.
Raspunde

Mihai

Acum 5 ani

Interesul CJ a fost atat de mare incat nu si-au deranjat fundurile pentru un drum la Bucuresti, au preferat sa trimita hartii. Nu e de mirare ca Ministerul a raspuns la fel de telegrafic...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus