Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Povestea lui Moș Crăciun de Sibiu. „Mereu corectez oamenii și le spun - eu sunt vărul lui Moș Crăciun!”

Povestea lui Moș Crăciun de Sibiu. „Mereu corectez oamenii și le spun - eu sunt vărul lui Moș Crăciun!”

Un domn tare simpatic, pe la 60 de ani, cu barbă naturală și burtică pe măsură, se recomandă ca fiind vărul lui Moș Crăciun. Trimis de acesta ca reprezentant al său în Sibiu, moșul sibian face totul ca la carte în fiecare iarnă – îi vizitează pe micuți, le face cadouri, iar banii strânși din vizitele la firme și grădinițe îi donează pentru cauze nobile.

De 17 ani, un sibian își lasă barbă încă din august și se pregătește pentru cea mai frumoasă perioadă din an. El este cel pe care copiii îl așteaptă cu entuziasm, iar adulții îl primesc în casele lor cu bucurie, pentru că îi ajută să își amintească și ei de copilărie. La 63 de ani are cea mai frumoasă activitate în perioada sărbătorilor de iarnă – este unul din Moșii Sibiului.

Moșul își amintește de propria copilărie cu mare drag și spune că micuții se bucură acum de Crăciun așa cum se bucura și el la vremea lui, chiar dacă lucrurile s-au mai schimbat de atunci.

„Atunci era mult mai greu pentru că era alt regim, erau alte condiții... eu m-am născut într-o familie modestă, nu erau atâtea dulciuri atunci. Atunci primeam pentru prima dată portocale. Stăteau săracii părinții mei la coadă, cum stătea toată lumea pe vremea aceea. Chiar și eu când am ajuns părinte același regim l-am prins și copiii mei la fel primeau portocale. Îl așteptau pe Moșul. Chit că este un mit, o poveste, copiii fără Moșul nu ar avea o copilărie frumoasă. Indiferent de greutăți, cu toții se bucură enorm atunci când vine Crăciunul”, spune acesta.
Totul a venit ca o întâmplare pentru domnul simpatic despre care vorbim și care a preferat să își păstreze anonimatul. O să aflați puțin mai încolo și de ce.
„Întâmplător, managerul de la o firmă, fiind vecin cu mine, avea nevoie de un moș și m-a întrebat pe mine dacă aș fi dispus să îl ajut cu această misiune, așa că am acceptat. Eu am fost alpinist, tatăl meu a fost antrenorul meu la Salvamont, iar eu aveam barbă, așa cum au îndeosebi alpiniștii. Și pentru că cel care m-a contactat căuta un moș cât mai original, se pare că eu mă încadram. Cu plăcere am acceptat această provocare și mi-am asumat rolul de moș. Chiar și în cartierul în care locuiesc porecla mi-e Moș Crăciun, dar eu mereu îi corectez pe vecini și le spun că sunt vărul lui”, spune moșul râzând.
„Nu e o meserie, ci o bucurie”

Moșul sibian spune că treptat oamenii cu suflet mare din Sibiu, care și-au dorit să facă gesturi frumoase de sărbători, au început să îi propună parteneriate prin care să ajute oamenii nevoiași să aibă un Crăciun ca restul.

„Încetul cu încetul au început să mă cheme la grădinițe la serbări, la firme la fel, apoi am fost contactat de un ONG care mi-a propus să facem acte caritabile. Așa am început să donez banii strânși, să ducem cadouri la orfelinate și la familii nevoiașe. Tocmai de aceea nu pot să spun că este o afacere ceea ce fac și este benevol. E un joc plăcut”
Asupra anonimatului s-au pus cu toții de acord. Moșul spune că la fel ca în cazul adevăratului Moș Crăciun, scopul este să facă un bine, nu să iasă în față și să fie lăudați pentru ceea ce fac.
„Tot ce facem, facem sub anonimat. Nu ne interesează să fim lăudați pentru acțiunile acestea caritabile, pentru că cei care donează fac acest lucru cu plăcere și eu la fel mă bucur și chiar aștept cu mare drag sărbătorile să îmbrac din nou costumul de moș”, spune acesta.
20181211_160232

Barba crește încă din vară, iar burtica e la locul ei

Ceea ce îl ajută pe acest Moș Crăciun să fie convingător este aspectul său. Pune mare preț nu doar pe costumație, dar și pe elementele care îl fac pe „adevăratul” moș să fie cel mai așteptat vestitor al Crăciunului – barba și burtica sănătoasă.

„Harul acesta pe care l-am primit mă ajută să-i conving pe copii să creadă. Iar faptul că fac acest lucru de 17 ani mă ajută enorm. Cu toții mă știu deja, mă văd în fiecare an. Desigur și aspectul contează foarte mult. Barba încep să mi-o las de prin luna august, iar burtica săraca e și ea naturală”, spune moșul râzând. „Încerc mereu să țin câte o cură, mai slăbesc câteva kilograme, dar apoi le pun la loc”
După ce trec sărbătorile de iarnă însă moșul nostru își tunde barba și redevine un om simplu, cu activități și pasiuni ca oricare altul.
„Moșul când nu e moș muncește ca toți ceilalți. O zi din viața mea când nu sunt sărbătorile arată în felul următor: muncă, întâlniri cu prietenii și micile plăceri pe care mi le mai permit – colecționez ceasuri de buzunar foarte vechi. Am o colecție destul de impresionantă. De asemenea, colecționez machete de mașinuțe. Am rămas tot un copil pe interior. Am o cabană în munți, pe Valea Lotrului, unde mai merg. Sunt un om simplu, iubesc natura, acolo mă simt în largul meu. Am avut și suferințe, am luptat împotriva regimului comunist, am participat la Revoluție...”, spune acesta.
Cei care doresc să îl contacteze pe Moș Crăciunul Sibiului, fie pentru a face o bucurie cuiva drag, fie pentru a-i veni în ajutor în proiectele de binefacere, pot să facă acest lucru la numărul de telefon 0787675497.

20181211_160247

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus