Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Amnistie și grațiere. Cine, ce, când, unde, cum, de ce

Cine

PSD pregătește de mai bine de doi ani amnistia și grațierea. Au încercat prin celebra ordonanță 13, care a dus până la urmă la căderea Guvernului Grindeanu, în urma protestelor din stradă. S-a încercat forțarea și prin Guvernul Tudose, însă în cele din urmă a căzut premierul. Acum este din nou subiectul pus pe ordinea de zi, iar cel care trebuie să ducă fapta la bun sfârșit este Guvernul Dăncilă.

Ce

Amnistie - Act al puterii de stat prin care se înlătură răspunderea penală pentru o infracțiune săvârșită. (DEX 2009)

Grațiere - A acorda unui condamnat iertarea, parțială sau totală, în executarea pedepsei, printr-un act emis de șeful statului. (DEX 2009)

Conform art. 1 din Legea nr. 546/2002: “Grațierea este măsura de clemență ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanță ori în comutarea acesteia în una mai ușoară”. Grațierea are efecte și asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiționat, în sensul că partea din termenul de încercare care reprezintă durata pedepsei pronunțate de instanță se reduce în mod corespunzător, iar dacă suspendarea condiționată este revocată sau anulată, se execută numai partea de pedeapsă rămasă negrațiată.

În România, grațierea poate fi acordată individual, prin decret al Președintelui României sau colectiv, de către Parlament, prin lege organică pentru aceleași considerente ca și amnistia (art. 160 din Noul Cod Penal).

Când

Social-democrații vor cât mai repede cu putință. Momentul sărbătorilor de iarnă este considerat foarte bun pentru că se insistă pe clemență, iertare, bunăvoință. „PSD este un partid care se poate gândi la un act de asemenea clemenţă fără niciun fel de problemă, pentru că acte de asemenea clemenţă s-au mai dat în Polonia, Ungaria, Cehia. De ce ar fi nevoie? Să ne gândim la seria de abuzuri comise în justiție şi la seria de oameni condamnați nevinovați pe baza protocoalelor încheiate între SRI și unitățile de parchet din România”, a declarat Oprişan, la finalul şedinţei PSD de săptămâna trecută. Dacă nici de Crăciun, atunci când? De Sfântul Ion?

De ce e nevoie să te agăți de o sărbătoare religioasă importantă? Simplu, pentru că este singurul argument care mai stă în picioare.

Unde

Pregătirea s-a făcut în cabinetul numărul 1 al PSD. De aici, mesajul a fost răspândit în partid, iar decizia urmează să fie validată de Consiliul Executiv Național al partidului. De aici, pleacă la Ministerul Justiției și apoi la Guvern.

Cum

Sunt două variante: Fie prin ordonanță de urgență, fie prin proiect de lege trecut prin parlament. Majoritatea parlamentară e firavă,, în plus lucrurile merg mult prea încet pentru pofta liderilor PSD, așa că singura variantă funcțională este ordonanța de urgență. Ministerul Justiției trebuie să o propună, iar o ședință de Guvern o va valida. Din acest motiv, liderii USR i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să fie prezent la toate ședințele de guvern, pentru a stopa o astfel de inițiativă. Constituţia îi permite preşedintelui României să participe la şedinţele de guvern în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, asigurarea ordinii publice sau apărarea ţării. Daca ajunge la şedinţă, preşedintele şi nu premierul este cel care o prezidează, astfel încât un astfel de proiect ar putea fi oprit.

Iohannis a participat la o ședință a guvernului Grindeanu, atunci când se spunea că va apărea o ordonanță de urgență cu acest subiect. Atunci a vorbit Iohannis despre cei doi elefanți din încăpere: amnistia și grațierea. ” Cunoaşteti povestea aia cu <este un elefant, dar nu se vede>. Sunt doi elefanţi în cameră: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă. Subliniez şi sper să fiu în asentimentul domnului prim-ministru care s-a angajat ca aceste două chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de guvern ci, imediat ce documentele vor fi clarificate. Să fie puse în transparenţă”, a spus atunci Iohannis.

De ce

Din punct de vedere politic, electoral, grațierea și amnistia sunt niște prostii. Conform unui sondaj de opinie comandat de organizația Geeks for Democracy arată că românii se opun cu vehemență amnistiei/grațierii. 91% dintre români, o majoritate covârșitoare așadar, se opun amnistiei și grațierii pentru corupție, arată sondajul realizat de ISSPOL. Mai mult, o eventuală lege sau ordonanță de urgență nu este populară nici măcar în rândul celor care au votat PSD-ALDE la alegerile parlamentare din 2016. În plus, 63% dintre români cred că pedepsele pentru corupție sunt prea mici. De ce ar dori PSD – ALDE să facă un act împotriva propriului electorat? Răspunsul nu poate fi decât unul singur: pentru ei.

Primul mare profitor va fi Liviu Dragnea, președintele PSD, președintele Camerei Deputaților și premierul care conduce din umbră România. În urma lui sunt încolonați câteva sute de politicieni – parlamentari, toți foștii lideri PSD în viață, în afara lui Mircea Geoană, primari, consilieri locali și județeni. De lege va profita chiar și Ion Iliescu, cu ale lui dosare “Revoluția” și “Mineriada”.

Pentru niciun alt proiect politic nu a insistat PSD atât de mult, cât pentru eliberarea și iertarea infractorilor. Regionalizarea și descentralizarea, de exemplu, două subiecte aprig discutate în ultimele campanii electorale au lipsit cu desăvârșire din zona de interes a guvernanților.  Ce pot câștiga Liviu Dragnea, Darius Vâlcov, Sebastian Ghiță, Ilie Sârbu, Dan Ioan Popescu, Ecaterina Andronescu, Corneliu Iacubov, Mihai Tănăsescu, Eugen Bejinariu, Mădălin Voicu, Nicolae Păun, Nicolae Bădălău, Robert Negoiță, Olguța Vasilescu, Paul Stănescu, Cristian Rizea, Tudor Pendiuc, Cătălin Rădulescu, Constatin Nicolescu, Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Marian Vanghelie, Gheorghe Nichita, Adrian Severin, Mircea Cosma, Vlad Cosma, Andreea Cosma, Cătălin Voicu, Serban Mihăilescu, Dan Nica, Lucian Șova și mulți alții din asta?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

periscop

Acum 5 ani

Tare mi-e teamă că la anul vom viețui în ... Penalistan.
Raspunde

Interlopistan

Acum 5 ani

Interlopii de Teleorman si in general de sud-est, cu mintile lor de golani de gara, in costume dar nespalati pe dinti sau pe sub costume, vor distruge si ramasita asta de tara in care inca ne incapatanam sa mai stam, care mai suntem, din varii motive.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus