X
berze din cristian

Berze salvate din Sibiu. „Se hrăneau la groapa de gunoi și unele n-au reușit să migreze”

Mai multe berze care n-ar fi reușit să migreze la timp, stau acum blocate pe acoperișurile unor clădiri din Sibiu, iar Prietenii Berzelor din Cristian – un ONG cunoscut pentru salvarea acestor păsări – anunță că a recuperat chiar azi una dintre ele.

„Una dintre berzele apărute ieri pe acoperișul unui bloc din Sibiu pe strada Frunzei a fost prinsă în această dimineață cu sprijinul celor ce locuiesc în zona respectivă, când a coborât probabil în căutarea hranei. Între timp o a doua barză, de data aceasta rănită, a fost preluată din Zona Industrială Vest. Ambele berze sunt acum la centrul de reabilitare din Cristian unde sunt îngrijite de către voluntarii Prietenii Berzelor. Mulțumim frumos tuturor celor ce ne-au sesizat și s-au implicat în salvarea celor două berze (…)”, scrie pe pagina de Facebook Prietenii Berzelor/Friends of Storks – Cristian, Romania.

Fondatoarea centrului este Miruna Grițu, care precizează că pe lângă cele două berze salvate, mai sunt altele două, rămase în zona străzilor Frunzei și Ogorului din Sibiu, pe care speră să le salveze cât mai curând.

În prezent, în îngrijire la centrul din Cristian sunt aproximativ 70 de berze. „Dintre acestea 40 sunt reabilitate numai că era prea târziu ca să fie eliberate. Sunt păsări care au avut fracturi la nivelul aripilor, n-au apucat să facă exercițiile de încălzire. Au nevoie de o perioadă în care să practice zborul, să-și întărască musculatura și numai după aceea le eliberăm. Am decis să le păstrăm peste iarnă și să le eliberăm la primăvară”, ne-a spus Miruna Grițu.

De când afară a început să fie mai rece, la Cristian au tot ajuns berze. „Am recuperat o barză din Codlea, județul Brașov, cu ajutorul a doi apliniști. De curând am adus din jud. Hunedoara. Mai este una pe acoperișul unei firme din Sibiu, mai sunt pe Frunzei, pe Ogorului… Ele stau pe acoperișuri. Noi am vorbit cu oamenii care ne-au sunat să ne țină la curent”.

Miruna Grițu mai spune că în acest an a existat un stol care s-a hrănit pe toată perioada toamnei la groapa de gunoi de aici de la Sibiu. „Au fost mai multe care s-au hrănit toată vara. Doar că o parte din ele au plecat în migrație și au mai rămas 11 care se hrăneau de acolo. Hrănirea la groapa de gunoi a devenit o obișnuiță în ultimii ani, nu numai la noi, dar și în Europa – inclusiv în Spania au fost înregistrate cazuri în care berzele nu au mai migrat, că s-au hrănit la groapa de gunoi”.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

3 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact