Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Ministerul Sănătății, despre renunțarea la ora de vară

Ministerul Sănătății, despre renunțarea la ora de vară

România trebuie să decidă până în aprilie 2019 dacă vrea sau nu să renunțe la ora oficială de vară și să anunțe despre acest lucru Comisia Europeană. 

Introdusă în secolul trecut cu scoul de a economisi energie, în special în vremuri de război şi în timpul crizei petroliere din anii 1970, trecerea la ora de vară a fost criticată de-a lungul anilor. Recent, unele studii au sugerat că economiile de energie sunt în prezent minore, iar cetăţenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătăţii.

Până la o decizie oficială a României în acest subiect, Ministerul Sănătății a oferit o opinie prin intermediul secretarului de stat, Dan Dumitrescu.

„Este cunoscut faptul că schimbarea orei oficiale, prin trecerea la ora oficială de vară presupune un effort de adaptare a organismului uman cu reducerea performanței în muncă și apariția unor probleme legate de perioada de odihnă prin somn.

Oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora oficială de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât în mod obișnuit.

Sunt afectați în special cei cu vulnerabilități psihoemoționale, depresii, afecțiuni cardiovasculare. În condițiile pierderii unei ore de somn crește nivelul de stres, apar dificultăți de concentrare și învățare la serviciu și la școală.

Având în vedere cele prezentate mai sus, considerăm că propunerea de renunțare la ora oficială de vară este binevenită”, a răspuns Dumitrescu la o interpelare în Parlament.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus