X
Gabriel Negrea, director liceu lazar

„Se trăgea în Sibiu. Era zonă de război”. Mărturia unui profesor despre ziua de 21 decembrie 1989

O placă dedicată Revoluției din 1989 a fost dezvelită, joi, 20 decembrie, pe clădirea Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Directorul instituției, Gabriel Negrea, a mărturisit că, în acele zile, era să moară împreună cu câţiva elevi, cu care s-a adăpostit în Parcul Sub Arini din oraş.

„Se trăgea în Sibiu. Era zonă de război deja. Câţiva dintre colegii mei, Dorin Bunău, care predă în “Gheorghe Lazăr” şi în ziua de astăzi, domnul Ghiţă Pupeză, profesor de fizică, de asemenea, au dus copiii cu maşinile acasă. Eu am plecat cu un grup de copii pe jos, spre Sub Arini, să ne adăpostim. Am trăit o spaimă. Am făcut armata, dar am trăit o spaimă imensă când a trecut un elicopter, cred că la 30 de metri înălţime deasupra noastră, a mers deasupra Parcului Sub Arini şi a început să tragă cu mitraliera de bord, care e mitralieră de companie, deci de calibru mare. Asemenea spaimă nu am trăit în viaţa mea. Aşa că îmi dau seama ce au însemnat aici, în miezul evenimentelor, astfel de lucruri. Este într-adevăr un lucru modest pe care l-am făcut, dar ţin încă o dată să mulţumesc celor care au fost în mijlocul evenimentelor şi care au făcut posibilă ziua de astăzi”, a spus profesorul Gabriel Negrea la dezvelirea plăcii comemorative, citat de Agerpres.

Prezent la eveniment, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Valentin Delcă, i-a îndemnat pe liceenii care au asistat la dezvelirea plăcii comemorative să urmeze exemplul profesorilor lor. “Placa aceasta comemorativă este un semn că dumnealor, atunci, au eliberat poporul român de constrângerile fizice şi morale ale unui regim totalitar. Dar opera dumnealor continuă şi astăzi. Dumneavoastră, generaţie cu generaţie şi cele care vor veni, suntem datori să ne recâştigăm permanent libertatea”, a spus Valentin Delcă.

Placa comemorativă de pe clădirea colegiului are următoarea inscripţie: „În 21 decembrie 1989, în faţa acestei clădiri a avut loc prima confruntare din Sibiu dintre “Grupul Balanţa” şi forţele represive ale puterii comuniste”.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

7 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  dancp2

  incercati sa dati de un domn udila care in 21 a rasturnat/a participat la rasurnarea masinii militiei in centru/
  sa va povesteasca SI el

  stiu ca a lucrat la mirsa inainte de 89,locuia in hipodrom

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  revolutionar fara certificat

  Au fost multo sibieni in strada in 21, dar mai ales in 22. Ma numar printre ei… A fost, n-a fost lovitura de stat, sau doar o manipulare de profesiinisti, poate pt. noi, oamenii de rand, nu mai conteaza… Conteaza ca ne-am mobilizat si ca pt. cateva ore sau zile am fost uniti asa cum nu am mai reusit sa fim dupa acele evenimente…

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  rosu

  Caraghios: “Directorul instituției, Gabriel Negrea, a mărturisit că, în acele zile, era să moară împreună cu câţiva elevi, cu care s-a adăpostit în Parcul Sub Arini din oraş.” Asta o invatat la istorie ca in caz de pericol otravesti fantanile si fugi in padure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact