Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Proiect: Nu poate fi mărită perioada suspendării permisului şoferilor care contestă acţiunea

Proiect: Nu poate fi mărită perioada suspendării permisului şoferilor care contestă acţiunea

Trei liberali şi un deputat PMP au depus la Senat un proiect care propune ca perioadă suspendării permisului de conducere să nu poată fi majorată pentru şoferii care contestă procesul-verbal de contravenţie, până la epuizarea căilor de atac.

Potrivit Mediafax, proiectul de lege, iniţiat de deputaţii PNL, Florin Roman, Ioan Bălan, Laurenţiu Leoreanu şi deputatul PMP Petru Movilă, vizează completarea Ordonanţei Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Astfel, iniţiativa propune introducerea a două alineate la articolul 103:

„(8) Pentru situaţiile în care titularul dreptului de a conduce, contestă procesul-verbal de contravenţie, la instanţa competentă, nu se poate majora perioada de suspendare a dreptului de a conduce, până la epuizarea tuturor căilor de arac, ordinare şi extraordinare, fiind o excepţie de regulile instituite prin normeleze cuprinse de art. 103 alin. (7).

(9) Obligaţia de a preda permisul de conducere curge de la data comunicării de către Serviciul Rutier Judeţean, în scris, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, obligaţie care va fi îndeplinită de către acesta, din momentul în care intră în posesia Hotărârii Judecătoreşti, ultimă pronunţată, care confirmă menţinerea duratei de suspendare a dreptului de a conduce, conform procesului-verbal de contravenţie contestat”, potrivit proiectului de lege.

În forma în vigoare a Ordonanţei Guvernului, alineatul (7) al articolului 103 prevede că neprezentarea nejustificată a contravenientului în termenul de cinci zile de la primirea înştiinţări scrise, pentru a preda permisul de conducere, „atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, prevăzută la alin. (1) lit. a) şi b)”.

Conform alineatului (1) al OG în vigoare, suspendarea exercitării dreptului de a conduce este dispusă pe: „a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare; b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce”.

Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că proiectul este justificat de „încălcarea dreptului la apărare în modul de comunicare de către Serviciile Rutiere, din cadrul Inspectoratelor Judeţene de Poliţie, a înştiinţărilor privind majorarea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, reglementată la acest moment, ca procedură, de art. 103, respectiv 104 din OUG 194/2002”.

„Situaţiile pe care le avem în vedere sunt legate de exercitarea dreptului la apărare reglementat prin dispoziţiile art. 24 din Constituţia României şi liberul acces la justiţie, reglementat prin art. 21 din Constituţia României. Astfel, în situaţia în care titularul dreptului de a conduce, contestă procesul-verbal de contravenţie, prin care s-a suspendat dreptul de a conduce, se instituie prin OUG 195/2002, un regim discriminatoriu faţă de alte tipuri de procese civile în care orice obligaţie procedurală curge de la data la care se comunică Hotărârea Judecătorească, respectiv de la data la care se epuizează toate căile de atac cu privire la aceasta”, argumentează iniţiatorii, în expunerea de motive.

Parlamentarii Opoziţiei susţin că reglementările din cuprinsul Ordonanţei Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice conţin „criterii subiective de apreciere a datei la care titularul dreptului de a conduce trebuie să-şi predea permisul, în raport cu rezultatul judiciar nefavorabil obţinut”.

De asemenea, aleşii mai arată că „în procedura civilă actuală, care guvernează acest tip de litigii, procedura de citare şi comunicare stabileşte foarte clar data la care justiţiabilul are cunoştină de un act de procedură civilă şi facem referire în acest sens la dispoziţiile art. 163, 164, 165 Cod de procedură civilă”.

Astfel, în opinia iniţiatorilor, modificarea propusă are în vedere şi sancţiunea de care este pasibil titularul dreptului de a conduce, din perspectiva normelor cuprinse la art. 335 Cod penal – Conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

„În vederea respectării normelor constituţionale, privind dreptul în situaţia contestării procesului-verbal de contravenţie, prin care I s-a suspendat acest drept, să nu fie expus sancţiunii de majorare a duratei de suspendare, pentru nepredarea permisului, care în prezent se calculează de la data afişării rezultatului judiciar pe portalul instanţelor de judecată. Propunerea noastră, în consonanţă cu normele constituţionale, anterior amintite, este ca acest termen să curgă de la data epuizării tuturor căilor de atac de la care curge obligaţia Serviciilor Rutiere Judeţene, din raza teritorială a domiciliului titularului dreptului de a conduce, de a le comunica conducătorilor auto, ca în termen de 10 zile să predea permisul, cu menţinerea duratei de suspendare, constată iniţial prin procesul-verbal de contravenţie, neschimbat prin Sentinţa Civilă, pronunţată de către ultima instanţă de judecată”, conchis iniţiatorii, în expunerea de motive.

Proiectul a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, iar decizională este Camera Deputaţilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus