X

Reclamagii de serviciu. Pe care să îi și plătim

Traian Deleanu

La intervale regulate de timp – scurte de cele mai multe ori – vocea națiunii se revoltă mai ales prin rețelele de socializare și mai apoi prin mass-media pe seama comportamentului unora dintre concetățeni.

Spre exemplu, începutul lui 2019 stă sub semnul ghiolbanilor care își savurau semințele de floarea soarelui scuipând cojile pe podeaua trenului în care se aflau. Revoltă maximă, inclusiv printre vecinii de vagon și mai ales o revoltă de lungă durată, dacă judecăm după dimensiunile maldărului de coji deasupra căruia mestecau cele două exemplare de biped fără urmă de bun simț. Și în toată această ”lungă revoltă” nimeni din vagonul înțesat de oameni nu le-a atras atenția asupra măgăriei. Bine, malacul era de dimensiuni care ar fi putut intimida rapid, dar situația nu este una singulară. Căci imediat după viralizarea clipului cu ”sămânțarii” a apărut și cel cu două femei care fumau într-un vagon asemănător, iar pufăitul le era acompaniat de manelele urlate dintr-un telefon. Nici lor nu le-a atras nimeni atenția.

În Sibiu, noile autobuze circulă cu tapițerii rupte după nici o lună de la punerea în circulație, iarăși un motiv de revoltă ”viralizată”. Iar lista poate continua.

Numărul actelor de încălcare a normelor sociale ”de zi cu zi” (parcările aiurea, depășirile cu imens potențial de pericol, curățenia etc) este unul pe o pantă ușor ascendentă, dar constantă. Nu este o impresie, ci o certitudine, dacă avem în vedere că și în statisticile oficiale infracțiunile stradale au cea mai mare creștere (detalii aici). Și asta se întâmplă la Sibiu, ai cărui locuitori se țin mai apropiați de spiritul ”civilizației” occidentale decât media pe țară.

Efectele conviețuirii cu exemplare care înțeleg să încalce țanțoșe normele sociale sunt la fel de dăunătoare ca cele ale unei conduceri politice dezastruoase, precum cea actuală. Nu ai cum te bucura de un trai decent înconjurat de munți de gunoaie și proastă creștere.

Cum încurajezi în acest context creșterea responsabilității sociale? Cum îl convingi pe Ion, 37 de ani, de pe o străduță din Vasile Aaron, de exemplu, să sune la poliție sau la vreun serviciu de inspectori pentru a-l reclama pe vecinul care nu a selectat corect gunoiul? Cum îl determini pe Andrei, care publică adesea on-line diferite contravenții surprinse în trafic să ofere imaginile poliției și să fie și martor în dosarul ce ar trebui deschis?

Cred că cel mai la îndemână răspuns ar fi ”cu bani”. L-ai văzut pe Geani spărgând lateralele unei stații de autobuz? I-ai făcut o poză, ai sunat repede la Poliție, ai dat declarație ca martor și, pac, primești echivalentul a 200 de euro, adică echivalentul a zece procente din paguba produsă de Geani.
Ai văzut că al tău vecin parchează seară de seară pe spațiul verde, amenajat de nicio lună în cadrul unei lucrări publice? Îl reclami cu minimele dovezi de rigoare și primește 100 de euro. L-ai filmat pe cel care a depășit toată coloana și a trecut de intersecție forțând culoarea roșie fiind la doi centimetri de lovirea unui pieton? Ai 1.000 de euro pentru că vei fi martor în dosarul prin care ghiolbanul ar merita să rămână mult timp fără carnet.

Iar exemplele pot continua și nu e vorba de inventarea roții, ci de preluarea unui sistem care funcționează de ani buni în multe alte țări cu un nivel de trai la ani-lumină (cum ar fi Germania).

Evident, aici e un întreg mecanism care are nevoie de pârghii atent reglate pentru a funcționa. De la a facilita din punct de vedere legislativ colaborarea între instituțiile locale (primăria să dea banii, poliția să indice cine merită acești bani), dar și la a înăspri sancțiunile și a crea acele echipe de intervenție care să îi și poată prindeși sancționa pe cei care încalcă normele sociale. Din păcate, cu actuala putere este evident că acest lucru nu se poate întâmpla. PSD și ALDE, cu susținerea UDMR, adică un imens spectru politic, nu a dovedit în niciun moment că are altceva în cap decât încurajarea acelora dintre români care micționează pe restul. Prin mituirea bugetarilor cu o imensă listă de ”zile libere” în preajma sărbătorilor, până la diferite inițiative de eliminare a radarelor ascunse, de exemplu, sau de îndulcire a sancțiunilor pentru alte mărunte fapte antisociale. Culmile au fost atinse prin eliberarea din pușcării a unor tâlhari și violatori, hăcuirea legilor Justiției, promovarea ideii de amnistie și grațiere fără niciun fel de justificare, iar sfârșitul acestui dezmăț cu efecte pe termen lung nu se întrevede.

În acest context, cred că presiunea trebuie să vină ”de jos în sus”. Mă refer la administrațiile locale. Da, este adevărat, li se cer multe, tot mai multe, administrațiilor locale, dar tot acestea sunt cele care solicită – pe bună dreptate – descentralizarea. Este evident că nu o vor primi cadou de la puterea centrală, prin urmare, trebuie să lupte pentru aceasta. ”Alianța Vestului” este doar un exemplu prin care primarii nu mai așteaptă după cataclismul care conduce acum România. Primarii, care trebuie să recunoască faptul că de-a lungul anilor au avut parte de un aparat propriu ale cărui dimensiuni a crescut tot timpul, trebuie să își asume și încurajarea respectării normelor de conviețuire socială în rândul celor care i-au ales. Imposibil nu este pentru ei, cum este pentru parlamentarii PSD, ALDE și UDMR, cu un sprijin greu de ignorat din partea multor liberali.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sibiu

  Taica, nici tu nu ai habar despre ce vorbesti… dupa cum ai abordat subiectul, ai dovedit necunoastere a subiectului si… atat! In afara de ura impotriva bugetarilor si nepricepere in ale jurnalismului, ce mai poti oferi?!?

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Am si eu o vecina ce imi face reclamatie in functie de cum se scoala dimineata. Intr-o zi imi face reclamatie ca imi repar casa. Poc, vine politia sa imi stopeze lucrarile. A doua zi imi face reclamatie ca am lasat materialele de constructii in curte (pentru ca nu le-am mai putut folosi). Poc, vine politia locala in control. A treia zi imi face reclamatie ca de ce strang materialele de constructie din curte… sigur m-am apucat iar de lucrari. Poc, reclamatie.
  Nici nu as vrea sa stiu ce bine ar duce-o daca ar si lua bani pentru numarul de reclamatii. Apropos, in Germania se da si bonus daca depui peste 10 reclamatii/luna? :)

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   rosu

   Asta cu recompensele in Germania nu-i chiar asa. Nimeni nu-ti va da recompensa daca faci reclamatie ca te-o depasit unu pe interzis ori ca o trecut pe rosu.
   Recompense se dau doar in cazuri grave, de interes public.
   In Romania, daca s-ar reclama toate infractiunile din viata de zi cu zi, ar fi nevoie de un milion de politisti.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact