X
Cele două propuneri de “ocupare“ a terenului de către viitorul spital

Sibienii sunt invitați la dezbaterea urbanistică a noului spital județean. Cu două propuneri de amenajare

Consiliul Județean Sibiu invită sibienii la o dezbatere publică pe tema planului urbanistic zonal al unui viitor nou spital județean, pentru care au fost elaborate și două variante de mobilare urbanistică. Concomitent, PUZ-ul în discuție intră în consultare publică și la Agenția de protecție a mediului Sibiu.

Până la 1 februarie 2019, sibienii sunt așteptați să transmită eventualele opinii și sugestii referitoare la planul urbanistic zonal elaborat pentru proiectul unui nou spital pe adresa Primăriei Sibiu (pms@sibiu.ro), în cadrul consultării publice lansată înainte de supunerea acestui PUZ aprobării Consiliului local Sibiu.
Pe de altă parte, instituția care a inițiat acest PUZ, adică CJ Sibiu, va organiza o dezbatere publică în ziua de 30 ianuarie 2019, de la ora 17:00, la sediul instituției din strada Gen. Magheru.
În fine, documentația urbanistică în discuție va intra în procedură de consultare publică și prin intermediul Agenției de protecție a mediului Sibiu, la sediul căreia a fost depus raportul de mediu redactat odată cu elaborarea PUZ-ului. Consultarea publică pe partea de mediu se va încheia în 20 februarie 2019.

Cele 20 de ha de teren unde ar urma ridicat spitalul se află la ieșirea din oraș

Cele 20 de ha de teren unde ar urma ridicat spitalul se află la ieșirea din oraș

Planul urbanistic zonal a fost elaborat la comanda CJ Sibiu pentru terenul de aproape 20 de ha situat la ieșirea din Sibiu, pe str. Calea Șurii Mici. Pe acest teren, administrația județeană, împreună cu cea a municipiului Sibiu, intenționează să ridice un nou spital clinic județean de urgență, în cadrul căruia să fie incluse și secțiile de Pediatrie ale spitalului care acum se află în subordinea Consiliului local Sibiu. “Elaborarea PUZ este o etapă anterioară elaborării studiului de fezabilitate când se vor elabora indicatorii tehnico-economici, iar apoi se va putea trece la etapa de autorizare a proiectului de construcție. Prin demersul de urbanizare se vor defini criteriile și cerințele care se impun pentru reglementarea funcțiunii terenului, utilizarea funcțională a terenului în relație cu planurile de urbanism aprobate în zonă; modul de ocupare al terenului şi condițiile de realizare a construcțiilor; trasarea și profilarea viitoarelor drumuri în corelare cu cele existente sau prevăzute prin planurile de urbanism; realizarea lucrărilor rutiere și tehnico-edilitare necesare creării unei infrastructuri adecvate noilor funcțiuni; asigurarea unei dezvoltări durabile a zonei“, se arată într-un comunicat redactat de reprezentanții CJ Sibiu și remis redacției Turnul Sfatului.

Două variante de mobilare

Viitorul nou spital județean ar urma să aibă 1.499 de paturi, dintre care 1.104 sunt alocate pentru secțiile clinice de adulți (50 fiind rezervate spitalizării de zi), iar restul de 395 de paturi sunt rezervate Pediatriei (80 de paturi pentru spitalizarea de zi).
Planul urbanistic zonal elaborat de o echipă condusă de Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România, propune și două variante de mobilare a celor 20 de ha de teren pe care ar urma ridicat viitorul spital.

Cele două propuneri de “ocupare“ a terenului de către viitorul spital

Cele două propuneri de “ocupare“ a terenului de către viitorul spital

O primă variantă propune ca viitorul spital să fie ridicat sub forma unor corpuri de clădire extinse, pe când cea de-a doua variantă propune un ansamblu de corpuri de clădire mult mai compact. Cele două variante, însă, sunt reprezintă doar propuneri orientative, care pot fi modificate substanțial în faza de elaborare a proiectului, o fază destul de îndepărtată încă.

Descarcă de aici Reglementarile urbanistice și Memoriul tehnic si regulamentul local de urbanism din cadrul PUZ elaborat pentru viitorul spital județean

Străzi cu patru benzi și un parc pe trei ha

În interiorul celor peste 202.000 de mp cât măsoară terenul alocat viitorului spital județean, 87,5% ar urma ocupat de instituțiile și serviciile medicale, 11,6% de către circulații și amenajări aferente, restul de 1.750 de mp reprezentând cursuri de apă. Procentul de ocupare a terenului va fi de maxim 60%, iar coeficientul de utilizare a acestuia de maxim 2,4, se arată în documentația urbanistică supusă consultării publice.

Proiectul are în vedere o relaționare specială cu pârâul Rusciori, înspre care ar urma deviate trasee pietonale “prin intermediul unei piațete care debușează într-un bulevard cu un pietonal generos, relaționat direct cu un canal amenajat peisajer“. Documentația mai arată și faptul că în incinta viitorului spital ar urma amenajat un parc, destinat recreerii bolnavilor. Potrivit normativelor referitoare la unitățile medicale, suprafețele verzi trebuie să fie de cel puțin 20 de mp pentru fiecare pat (de unde rezultă că viitorul spital județean ar avea nevoie de un parc de 30.000 de mp).

Viitorul spital mai are nevoie de un studiu de fezabilitate, de proiect tehnic și, cel mai important, de o sursă de finanțare, înainte de lucrările de execuție. Autoritățile locale – Consiliul județean și Primăria Sibiu – speră ca fondurile necesare să fie atrase din finanțări europene nerambursabile. Deocamdată, astfel de fonduri europene au fost alocate doar pentru spitale regionale.

Accesul în incinta viitorului spital ar putea fi realizat prin cinci puncte: Calea Șurii Mici la sud, viitoarea stradă a Cuarțului (două puncte de acces) la est, o prelungire a străzii Tractorului la nord și un nou acces dinspre vest, peste canalul colector al ANIF.

Amplasarea unui nou spital județean în zonă va duce la creșterea indicatorilor de trafic, fapt care necesită atât reconfigurarea intersecțiilor din zonă, cât și realizarea unor noi infrastructuri de transport, se arată PUZ-ul elaborat. ea mai importantă prevedere referitoare la trafic propune lărgirea Căii Șurii Mici la patru benzi de circulație, la fel cum se cere a fi amenajată viitoarea stradă a Cuarțului (prima stradă la dreapta, înainte de terenul viitorului spital, pe sensul de circulație dinspre centru). “Suplimentar se pot amenaja benzi de încadrare pentru ieșirea din incinta spitalului, viraj obligatoriu la dreapta, pentru diminuarea întârzierilor de încadrare în fluxul major de circulație. De asemenea, sensul giratoriu care se va realiza la intersecția Căii Șurii Mici și Strada Cuarțului să se prevadă cu două benzi de circulație pe calea inelară“, este propunerea celor care au elaborat PUZ-ul.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    MM

    O nouă modă cu dezbaterile publice ! Doar nu vă imaginați că o să țină cineva cont de părerile publice .Au nevoie de acoperire pentru matrapazlîcuri …

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      Noway

      Bai MM, tu confirmi regula frastratului de serviciu, dacă te întreabă , spui ca oricum nu țin cont de paererea ta, dacă nu te întreabă, de ce nu te întreabă!
      Ce zici sa-ti iei un job?

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    K.Samuel

    De ce nu ati atasat toate piesele desenate? Acolo s-ar vedea foarte bine ca doar in zona dinspre Calea Surii Mici se admit functiuni publice, in spate admitandu-se doar functiuni de locuinte colective. Incalca primaria reglementarile din propriul PUG, pe care-l invoca cu sfintenie la fiecare piedica pe care o pun muritorilor de rand?

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Cosmin B

    Nu arată rău proiectele. Totuși, văd din nou aceeași greșeală repetitivă la toate proiectele! Domnule arhitect, dumneavoastră o sa mergeți in vizita la pacienți la spital doar pe jos sau cu autobuzul? Sau ați gândit parcări tot ca pe Mihai Viteazu? Doua benzi, din care una pentru disperați sa parcheze ilegal, pentru a putea fi ridicate mașinile? Parcările unde sunt??? Este inacceptabil ca pentru o clădire publica atât de mare sa nu fie luată in considerare măcar o parcare importantă!

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Klaus

    Mai bine îl făceau pe str. Bâlea in locul fabrici de bere oricum parca era de vânzare și era și aproape de urgență și era ok , nu in câmp pe lângă stane de animale și poluare din zona de vest .

Lasă un răspuns către K.Samuel Anulează răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact