X
primarie piata mare iarna zapada sibiu (4)

Sutele de milioane din excedentul bugetar al Sibiului: pentru prima dată în șapte ani creșterea s-a domolit

Conducerea Primăriei Sibiu anunță că în 2018 a fost înregistrat cel mai mic excedent bugetar din ultimii șapte ani. Practic, dacă Guvernul nu ar fi dat în ultimul moment cei 10 milioane de lei pentru un nou sistem de supraveghere video în oraș, excedentul pe 2018 ar fi fost de doar 1,75 milioane de lei.

În condițiile în care Guvernul României nu a fost capabil să propună un buget de stat pe anul în curs, pe baza căruia să își elaboreze bugetele și autoritățile locale, conducerea Primăriei Sibiu a convocat o ședință extraordinară, în care a propus consilierilor locali ca orașul să funcționeze în perioada următoare din excedentul bugetar al anilor precedenți (prevedere prevăzută de legislația în vigoare, de altfel).
Cu acest prilej, autoritățile locale au anunțat și o premieră a ultimilor șapte ani. “Raportat la anul 2018, excedentul bugetar înregistrat este de 11,75 milioane de lei (din care zece milioane de lei reprezint sume defalcate din TVA primite din fondul de rezervă al bugetului de stat pentru anul 2018, pentru finanțarea sistemului de supraveghere video în municipiul Sibiu), cea mai mică valoare înregistrată în ultimii șapte ani la nivelul municipiului Sibiu“, se arată în raportul întocmit pentru utilizarea excedentului bugetar.
Acest raport ia în considerare și ultimele cheltuieli realizate din bugetul Sibiului în cursul ultimei luni din 2018, de unde rezultă că în acest moment “economiile“ din conturile orașului Sibiu sunt de aproximativ 80 de milioane de euro. “Valoarea cumulată a excedentului bugetar la finele anului 2018 este de 367.171.111,27 de lei“, se mai arată în raportul citat.

Ca termen de comparație, merită amintit că în primele 11 luni ale anului trecut, Primăria Sibiu a cheltuit în total 217,3 milioane de lei. În acești bani au intrat de la salariile angajaților, cheltuielile cu iluminarea orașului, cu Poliția locală, cu agendele culturală, sportivă și comunitară și până la subvențiile acordate pentru transportul în comun, reparațiile sau construcțiile de noi străzi.

Situația excedentului bugetar vine pe fondul unor cheltuieli de dezvoltare mai ridicate în 2018 decât în anul precedent: în primele 11 luni din 2018 au fost cheltuite pentru investiții 56 de milioane de lei, față de 43 de milioane de lei în 2017.
În paralel, veniturile la bugetul local au scăzut, prin diminuarea de către Guvern a impozitului pe venit, impozit din care redirecționate către bugetele locale sumele necesare investițiilor. În urma diminuării impozitului pe venit, în bugetul Sibiului au intrat în primele 11 luni ale anului 2018 cu 30 de milioane de lei mai puțin decât în perioada similară a anului trecut (142 de milioane de lei au intrat în bugetul orașului până în noiembrie 2018 din cotele defalcate din impozitul pe venit, față de 172 de milioane de lei în primele 11 luni din 2017).

La județ este tocmai invers

Și consilierii județeni au fost convocați la o ședință extraordinară în cursul zilei de miercuri, 9 ianuarie, pe a cărei ordine de zi a fost inclus și proiectul referitor la utilizarea excedentului bugetar, în condițiile în care Guvernul nu a reușit să întocmească și supună votului Parlamentului legea bugetului pe 2019.
Doar că, din datele prezentate de conducerea CJ Sibiu, în cursul anului trecut cheltuielile cu investițiile au fost mai mari decât veniturile. “Veniturile secțiunii de dezvoltare au fost încasate în sumă de 7,65 milioane de lei, iar plățile efectuate au fost de 18,23 milioane de lei constatându-se astfel un deficit în secțiunea de dezvoltare de 10,58 milioane de lei“, după cum se arată în raportul întocmit de Direcția Economică din cadrul CJ Sibiu.
Acest deficit a fost acoperit din excedentul bugetar al anilor precedenți. “Excedentul bugetar la sfârșitul anului 2018, după acoperirea deficitului secțiunii de dezvoltare este în cuantum de 73,15 milioane de lei“, se mai arată în documentul citat. Tot ca un termen de comparație, toate cheltuielile realizate de CJ Sibiu în primele 11 luni din 2018 (salarii, reparații drumuri și poduri etc) au fost de 108,4 milioane de lei.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Robert

  Nu sint contabil nu ma pricep dar inteleg ca sint niste bani in plus.atunci intreb…ce vor sa faca cu ei sa.i ingroape ca escobar??? Nu era normal ca de banii astia sa modernizeze orasul??? Sau se lauda acum ca au facut economii? Probabil de lene!!! Orasul e plin de gropi(acolo unde s.a reasfaltat gropile sint…gurile de canal…9 din 10 nu sint la nivel) e murdar…e supraaglomerat…etc etc etc..si ei stau pe o gramada de bani (pe care oricum 90 % o sa.i cheltuie aiurea pe..proiecte…studii…lucrari prost facute sau de care nu e nevoie…etc) si…fac sedinte. Asa va intreb iar…sinteti in stare sa schimbati in bine fata orasului sau sinteti acolo doar pt a sta in sedinte????

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Inspectorul Javert

  Sunteți aşa de puturoşi şi nesimțiți ,că deşi v-ați mărit salariile la nivel de excroci , totuşi nu ați reuşit să cheltuiți toți banii pe care i-ați primit de la buget .O explicație de bun simț ,ar fi că nu vă pasă de oraşul pentru care sunteți plătiți să-l administrați !!!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ss

  de trafic cand va ocupați?
  – piste de biciclete adevarate
  – parcari mari la intrarile in oras si transport in comun mai des
  – !!!!!centura de sud!!!!! – zona de Vest,Turnisor,Hipodrom,Selimbar!!!!!!

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact