X
urgenta spital (1)

Până la noul spital, vin bani europeni pentru Urgențe: “acest spațiu trebuie adus la standardele spitalelor private“

Din câteva milioane de lei nerambursabile alocate din fonduri europene, autoritățile județene speră să schimbe modul de interacțiune al pacienților cu personalul din cadrul Unității de primiri urgențe a Spitalului clinic județean Sibiu.

Proiectul de modernizare a UPU Sibiu a intrat în faza de precontractare, au anunțat la finele anului trecut reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Centru. Iar la mijlocul acestei săptămâni, în cadrul unei ședințe extraordinare, consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici actualizați ai investiției prin care speră să îmbunătățească interacțiunea dintre pacienți și personalul medical.
Bugetul total al proiectului de modernizare este de puțin peste opt milioane de lei, cu tot cu TVA, din care valoarea lucrărilor de construcții și montaj a fost evaluată la 4,76 milioane de lei (cu TVA inclusă).

Investițiile care urmează a fi realizate la UPU Sibiu au fost descrise în tema de proiectare redactată de reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, în vederea contractării serviciilor de întocmire a studiului de fezabilitate necesar. “Proiectul de modernizare, extindere și dotare a Unității de primiri urgențe din cadrul Spitalului clinic județean Sibiu are la bază necesitatea extinderii spațiului existent pentru a putea include spațiile lipsă din structura actuală a unității, pentru a crea condiții optime preluării fluxului crescut de pacienți și pentru a eficientiza actul medical pe care personalul unității îl prestează“, se arată în tema de proiectare redactată la începutul anului trecut.

Acces reconfigurat

Concret, proiectul are în vedere reconfigurarea zonei de acces în UPU. “Acest spațiu trebuie adus la standardele spitalelor private, acest lucru presupunând rășină și covor PVC ușor de întreținut, scaune ergonomice pentru sala de așteptare, acces facil spre toalete și zona de triaj. În acest spațiu trebuie să existe acces separat pentru pacienții aduși de ambulanțe și pentru pacienții care vin cu mijloacele auto proprii și să limiteze accesul persoanelor care doresc să tranziteze UPU spre alte secții“, se arată în tema de proiectare amintită.
În paralel, accesul ambulanțelor va fi mutat și reconfigurat, iar noua zonă de oprire a autospecialelor va fi acoperită de o copertină sub care vor putea intra două sau trei mașini.

Prin extinderea cu 351 de mp a UPU (300 de mp la parter și un etaj tehnic de 51 de mp), se intenționează și amenajarea unor noi spații care în prezent nu există. Este vorba de o cameră de decontaminare (dotată cu filtre de aer și dușuri pentru pacienții care au suferit accidente chimice sau biologice), o cameră pentru pacienții decedați care să fie amplasată la intrarea în UPU, dar și o boxă pentru colectarea deșeurilor și igienizarea tărgilor și a altor materiale folosite la transportul pacienților.
Investițiile au în vedere și registratura unității. “Registratura UPU trebuie modernizată și transformată într-un spațiu modern. Este necesară proiectarea unei rotonde de recepție deschisă cu acces spre sala de așteptare și zona de triaj, care să ofere ușurință la înregistrarea pacienților“, se mai arată în tema de proiectare.

Proiectul are în vedere și achiziția unui computer tomograf, pentru care urmează a fi amenajată o cameră dedicată, conectată la actuala cameră de radiologie a UPU. Totodată, mai sunt avute în vedere o cameră de resuscitare pentru pacienții în stare critică și o cameră de instruire pentru personal.

Laolaltă cu igienizarea și reorganizarea spațiilor existente, lucrările ar urma realizate în decurs de 11 luni. Până la demararea acestora, însă, mai trebuie semnat contractul de finanțare cu ADR Centru, după care atribuite lucrările în urma unei proceduri publice de atribuire.

Pentru de trei ori mai puțini pacienți

Secția UPU a Spitalului județean din Sibiu funcționează într-un spațiu care a fost amenajat în urmă cu 30 de ani. Singurul proces de reabilitare a fost implementat în perioada 2005 – 2006. Structura UPU Sibiu este, în prezent, proiectată să asigure serviciile specifice pentru un număr de aproximativ 20.000 de pacienți pe an. În realitate, fluxul de pacienți care apelează la serviciile UPU depășește 60.000 de persoane pe an.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

8 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  gg wp

  E jale ce e la urgente.
  Majoritatea spitalului judetean are nevoie de investitii, pentru ca a fost neglijat, ca orice serviciu sau institutie condusa de cocalarii damboviteni.

  Anul trecut venise marele penal si gropar national, numit Dragnea sa promita “investitii si spital nou pana in 2019” Unde sunt ?…. acum au venit oficialitatile UE la Bucuresti iar penalul este in concediu. Se comporta ca presedintele Venezuelei sau Turkmenistanului. PSD…

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Singur Eu

  Omul sfinteste locul. Degeaba dam vina pe altii si nu vedem incompetentii de pe plan local. Daca judeteanul vi se pare jale….stai sa vezi cum e la spitalul militar…sau mai bine zis “cimitirul militar” … ca acolo te duci sa mori nu sa te faci bine.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Santa

  Chiar crezi ca tot Dragnea e de vina si la Sibiu? Pai aici e fdgr de aproape 20 de ani si au si Primaria de tot atatia anisori…puteau face un spital pana acum …daca vroiau cu adevarat…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   dana

   Spitalul e in administrarea ministerului sanatatii iar spitale private sunt. Nu mai incerca sa dai vina pe primarie sau fdgr pentru dezastrul din ograda ministerului condus de pesede si seicul lor.

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    ghita

    Spitalul are buget finantat atat de la bugetul judetean cat si minister (poti verifica documentandu-te), daca nu stii nu vorbi, trage un joint si da-i mai departe cu pareri despre lucruri de care habar nu ai

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     dana

     Da-mi sursa de informare, daca pretinzi ca stii. Altfel, presupun ca habar n-ai, de fapt. Scrie procentaje, surse, daca stii ceva. Altfel, sa induci minciuni, e prea simplu pentru un low life ca tine.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact