Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Micile afaceri: Un licențiat în drept sculptează în lemn. „Nu mai există oameni calificați pentru asta”

Micile afaceri: Un licențiat în drept sculptează în lemn. „Nu mai există oameni calificați pentru asta”

Valentin Vârtopeanu are 42 de ani, este absolvent de Drept, dar nu a profesat niciodată, iar marea sa pasiune este prelucrarea lemnului. Cu o ambiție care nu l-a lăsat să renunțe niciodată și doar 600 de Euro în buzunar, Valetin a reușit să își creeze afacerea visurilor lui – deține un atelier cu ajutorul căruia transformă lemnul într-un mobilier deosebit.

Meșter în prelucrarea lemnului și un mare pasionat al acestui meșteșug, Valentin Vârtopeanu locuiește de ani buni în Sibiu și realizează piese de mobilier la comandă. De la proiecte mari pentru restaurante sibiene și chiar pentru Dorin Cioabă, regele autoproclamat al romilor, până la mici reclame din lemn sculptate manual pentru locuințe sau pensiuni, meșterul realizează orice obiect din lemn.

Cu un liceu pe prelucrarea lemnului și ambiția de a face o facultate deși părinții nu au avut posibilitatea să îl susțină, meșterul a urmat cursurile Facultății de Drept la ULBS.

„Eu am făcut liceul de prelucrare a lemnului, de la Vâlcea. Mai departe, am făcut Facultatea de Drept, dar nu am profesat niciodată. Suntem cinci frați, din cinci eu sunt singurul băiat, iar surorile toate erau la facultate. Eu rămăsesem fără facultate și am decis să urmez și eu acest drum. Când am venit la Sibiu, am făcut acest lucru pe forțe proprii, pentru că părinții nu m-au putut ajuta financiar. Mi-au spus că având deja patru fete în facultate, le era peste mână să mă ajute și pe mine, așa că m-au îndrumat să rămân acasă. Eu am vrut totuși să merg să urmez niște cursuri și așa am ajuns la Sibiu, la Facultatea de Drept”, povestește Valentin.
micile afaceri lemn (3)

Totuși, atracția către creat mobilă nu i-a dat pace și prea curând a ajuns înapoi la marea sa pasiune.    

„Pe timpul facultății am avut și un atelier de mobilă din pal, unde am avut mulți clienți. Ulterior, când a venit criza din 2007-2008, am închis și am fost nevoit să mă reprofilez. Am descoperit că oferta pe această piață e mult mai restrânsă pe lemn, deși cererea este destul de mare”, spune meșterul.
micile afaceri lemn (2)

Mobilă făcută de puține mâini, cu multă dedicare

Valentin spune că mobila făcută în fabrici este destul de impersonală. Fiecare meșter care lucrează la o piesă de mobilier într-o fabrică va face practic doar o mică parte din piesa respectivă, nereușind să își arate adevărata îndemânare. Pe de altă parte, în atelierul său, meșterul sibian își lasă pe de-a întregul amprenta.

„Nu se mai lucrează în lemn. Nu există oameni calificați pentru asta. Cei care mai erau cu liceu de prelucrare a lemnului sunt puțini, școli profesionale nu mai există, iar cei care erau meseriași au plecat din țară. Așadar, suntem puțini cei care mai lucrăm în lemn în mod profesionist. Cei care lucrează în fabrică nu sunt puși să facă o mobilă de la cap la coadă. Fiecare are câte un pas de urmat. Noi aici facem totul cap-coadă doar o mână de oameni. O singură persoană face o mobilă cap-coadă, de când luăm scândura și până se montează efectiv mobila”, spune acesta.
micile afaceri lemn (4)

Mobilă pentru restaurante sibiene și casa lui Cioabă

Meșterul povestește că printre marile sale proiecte s-au numărat și două restaurante sibiene, precum și o comandă mai specială.

„Am lucrat pentru Enzo, restaurantul de pe centru unde barul și mesele sunt făcute de noi, iar acum avem un restaurant pe Turnului, în locul fostului restaurant Timiș la care lucrăm. De asemenea, am lucrat pentru familia domnului Cioabă, pentru casa „regală”. În rest, la persoane fizice”, spune acesta.
Într-o mai mică măsură, Valentin creează și reclame din lemn, personalizate pentru diferite locații.
„Reclame facem mai puține. Sunt sculptate manual, din lemn masiv de stejar și le putem face pentru orice locație, de la pub-uri și restaurante, până la pensiuni, cabane și chiar locuințe. Reclamele pot fi de diverse dimensiuni, forme, culori, în funcție de dorința clientului. Ca preț, se încadrează între 600 și 1000 de lei”
micile afaceri lemn 1

Valentin acceptă în jur de trei sau patru proiecte mari pe an. O lucrare costă în medie între 10.000 și 15.000 de Euro și durează aproximativ 3-4 luni.

O afacere ridicată de la zero, cu buget limitat

Ceea ce astăzi îi aduce câteva zeci de mii de Euro pe an, acum ceva ani nu l-a costat nici măcar 1000 de Euro.

„Când am avut bani mulți, nu am făcut nimic cu ei. Au fost perioade în care am avut foarte mulți bani și nu am reușit să fac nimic cu ei, dar atunci când am rămas fără, am știut că trebuie să facem ceva. La început am avut costurile minime. Nu cred că am ajuns la 1000 de Euro cu banii investiți în afacere inițial. Am pornit fără bani, pentru că efectiv nu aveam bani. Fără nicio problemă poți să îți faci o afacere, atâta timp cât ești ambițios”, spune Valentin.
micile afaceri lemn (9)

Atelierul se află la Lotrioara, acolo unde inițial ar fi trebuit să fie doar o casă de vacanță. S-a mutat acolo, alături de soția sa, pentru că e departe de nebunia orașului, un spațiu liniștit în care poate să acorde întreaga atenție proiectelor sale.

„Ne-am mutat din Sibiu și ne-am luat un teren pe care inițial am vrut să ne facem o casă de vacanță, dar am ajuns să ne facem casa în care locuim permanent și în care avem și un atelier, pe Lotrioara”
Pentru mai multe amănunte, prețuri și idei de mobilier, Valentin Vârtopeanu poate fi contactat la numărul de telefon 0762 276 978.

micile afaceri lemn (8) micile afaceri lemn (10) micile afaceri lemn (5) micile afaceri lemn (7)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5147

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus