Au trecut aproape 3 ani de când unul dintre colegii mei a trecut pragul restaurantului Prima ca să savureze o ciorbă de burtă, scriind apoi un text aproape lăudăros. Am decis să merg și eu acolo, cu dorința de a mă pomeni și eu în fața unei farfurii pline, dar am ieșit fără intenția de a mă mai întoarce pentru următorii alți cel puțin 3 ani.
Prima ciorbă de burtă care mi-a plăcut nemaipomenit de mult a fost la Kon Tiki – concurentul restaurantului Prima la acest tip de mâncare – acum 4 ani, cred. Mi-a plăcut atât de mult încât am zis că o să mă întorc neapărat. Îmi aduc aminte că era foarte cald și oamenii cu care stăteam la masă - seniori - erau transpirați. Că de, de unde aparate de aer condiționat. Nu țin minte să mă fi deranjat mirosurile, iar ciorba de burtă mi se păru atunci fenomenală. Atunci nu știam de Prima, deși orice sibian ți-ar spune că „cele mai bune ciorbe de burtă din România le găsești la Kon Tiki și la Prima”.
În această săptămână am ajuns la Prima. Am mers acolo seara, după serviciu. M-am înfometat intenționat, căci dacă nu mi-e foame cu adevărat risc să nu mănânc din ce nu-mi place cum arată, indiferent de gust. Aveam intenția să comand o ciorbă de burtă și ceva de-al casei – o recomandare a bucătarului-șef. Cu cardul însă nu se poate achita, de aceea m-am limitat la banii pe care îi aveam în buzunar.
Nu vreau să scriu mult despre local sau despre atmosferă, nu sunt foarte pretențios. Din pozele pe care le-am mai văzut, mi-am dat seama că lucrurile stau cam la fel de multă vreme, inclusiv anunțul de la intrare despre interzicerea accesului persoanelor ce poartă salopete.
Dar ce aș menționa e că în atmosfera de acolo aș înlocui micul televizor cu un aparat de radio vechi, iar pe fundal să se audă cântece românești din perioada interbelică: Jean Moscopol, de exemplu (...)
Evident, prima comandă a fost ciorba de burtă – m-am gândit că dacă sunt la Prima nu are rost să comand altceva. În timp ce așteptam comanda, chelnerii curățau mesele, adică „băteau” fărâmiturile cu ștergarele pe care le țin în buzunar.
Servirea a fost bună și timpii de așteptare la fel. În câteva minute ne-am pomenit cu castronul lângă noi. Dar nu numai cu castronul, dar și cu un miros deranjant. De la farfuriile din care am mâncat venea un iz de blide nespălate. Doar foamea ne-a convins să îndurăm nemilosul miros.
În afară de ciorbă, care costă acum 14 lei spre deosebire de 9,5 lei cât costa în 2016, am primit întregul pachet: smântână, care a fost minunată, mujdei, pe care doar l-am încercat și l-am abandonat – parcă era în plus acolo, dar nici la gust nu era cine știe ce - , doi ardei murați și pâine. Pâinea a fost minunată, o pâine veritabilă, nu puful pe care suntem nevoiți să-l procurăm din magazine. În total, pentru ciorba de burtă și „accesorii”, pentru două persoane, am plătit 39 de lei.
Am decis să mai încercăm ceva. Totuși, nu mai venim degrabă pe aici. Am luat mici: 3,5 lei costă unul. Surprinzător, dar ăștia au fost chiar buni, i-am mâncat cu plăcere, chiar dacă aveam burta plină deja.
Am ieșit îmbibați de atmosferă și de mirosul de cârciumă mai mult decât de gustul bucatelor - căci mai degrabă asociez localul cu o cârciumă. N-am putut scăpa de mirosul de blide nespălate, așa că a trebuit să aruncăm toate hainele la spălat. Concluzionând, cred că am nevoie de mai mult timp ca să-mi revin ca să intru la Kon Tiki ca să pot face o comparație reușită. Cert este că nu-mi doresc să mai gust degrabă ciorba de burtă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Jean Moscopol , Kon Tiki
Vizualizari: 26946
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
MB
Acum 13 ore
Claudiu
Acum 13 ore
Liberal autentic
Acum 13 ore
Neli Oproiu
Acum 13 ore
Bobo