X
gradinita bergman 4

Noile trenduri în educație ajung la Sibiu: Meniu vegetarian pentru copii, plimbări cu căruța și drumeții

Plimbări cu căruța, drumeții scurte pe dealuri și prin livezi și mâncare exclusiv vegetariană: e vorba despre principalele puncte din oferta educațională a unui nou tip de grădiniță care se va deschide în luna mai în județul Sibiu.

Mai exact, în localitatea Sibiel, aflată la aproximativ 23 de km de Sibiu, se pregătește inaugurarea noii grădinițe care va activa după conceptul de „nature kindergarten”, adică după modelul Bergman Kindergarten. Fondatorii conceptului – care au deschis câte o grădiniță la București și Arad – spun că acest lucru înseamnă că oferta educațională este o alternativă pentru sistemul educațional preșcolar tradițional din România.

„Originile acestuia se regăsesc în sistemul educațional german. Ceea ce distinge grădinița noastră de cele clasice este ieșirea din spațiul închis de predare și mutarea activităților în spațiul extern, cel al pădurii”, explică aceștia.

Cum a ajuns Grădinița Bergman la Sibiu?

Cei care au venit cu ideea deschiderii unei astfel de grădinițe în Sibiu sunt două mămici care, spun ele, s-au gândit cum să le ofere copiilor lor „un stil de viața cât mai sănătos și natural, atât pentru sănătatea lor fizică, dar și emoțională și intelectuală”.

Oana Suciu, care locuiește cu familia în Sibiel, și Liviana Catalina, care intenționează să se mute din București în Sibiel, sunt partenere în noua grădiniță. Despre Oana Suciu și soțul său am scris în această vară, atunci când i-am descoperit că ridică prima casă din cânepă din România.

„Băieții noștri cresc frumos și se bucură de animale, de hrană proaspătă, de zăpadă, de fructe culese din copac. Ne-am dat seama că n-am putea (și nici nu ne dorim) să-i încartiruim într-o sală închisă cu alți 20 de copii, luându-le din libertate și din pofta de descoperire. Așa ne-am decis că e momentul să ne facem o grădiniță după gândurile noastre, o grădiniță în natură. În paralel, am întâlnit o familie din București, la fel ca a noastră, și care plănuiește să se mute aici în Sibiel. Ne-au vizitat, le-a plăcut și acum mămica (Liviana Catalina) și cu mine suntem partenere în noua grădiniță. Și cum gândurile bune au un efect de undă, am identificat în București un model de grădiniță în natură – Bergman Kindergarten – și un mentor adevărat în fondatoarea acestui concept în România – Adina Horga – pe care le aducem din această primăvară la Sibiu. Pe Adina mai ales, părinții interesați o pot cunoaște pe parcursul unor sesiuni de informare pe care le organizăm în Sibiu la finalul acestei luni. Pe pagina noastră de Facebook, Bergman Sibiu Nature Kindergarten, publicăm toate informațiile și detaliile în acest sens”, ne-a explicat Oana Suciu.

gradinita bergman sibiel

Grădinița își va deschide porțile în această primăvară, orașul Sibiul fiind punctul central și oficial.

„Pentru că prin natura ei, grădinița noastră presupune activități in exterior, ieșiri in pădure, activități de fermă, de grădinărit, ne vom deplasa zilnic către Sibiel unde avem un spațiu dedicat, într-o curte mare, aproape de pădure și cărări de drumeție”, adaugă una dintre fondatoare.

Oana Suciu a spune că autoritățile oferă sprijin pentru deplasările din Sibiel către pădure, „chiar și cu căruțe trase de cai, un mod de a-i împrieteni pe cei mici cu viața simplă, frumoasă și aproape de natură”.

Costuri

Astfel, părinții care-și vor înscrie copiii la această grădiniță vor avea asigurat transportul din Sibiu la Sibiel și înapoi, ieșirile în Pădurea din Sibiel, care vor fi de două ori pe săptămână, precum și în împrejurimile locației (dealuri, pârâuri, livezi). „Alimentația zilnică a copiilor este exclusiv vegetariană, astfel: micul dejun și gustarea de la producători locali autorizați/surse certificate, produse bio/organice certificate; prânzul oferit de She’s Green Catering)”, se menționează pe site-ul instituției.

gradinita bergman

Grupele vor avea maxim opt copii (o grupă mică) și maxim 12 copii (o grupă mare).

„Ținem foarte mult sa nu aglomerăm grupele, chiar dacă asta înseamnă locuri limitate. E o practică deja ca grădinițele, tot din lipsa de locuri, să depășească numărul alocat în funcție de vârstă și astfel este afectată semnificativ experiența celui mic – nu beneficiază de ghidarea potrivită, nu are libertatea necesară de experimentare și descoperire, nu este suficient observat de personal și practic tendințele lui naturale nu sunt încurajate și hrănite”, spune Oana Suciu.

Încă nu se cunoaște câți părinți își vor înregistra copiii la grădinița Bergman, dar potrivit ei, până acum numărul celor care și-au arătat interesul prin formularul online ar ocupa 50 % din locurile disponibile pentru luna mai.

Părinții trebuie să știe că dorința lor de a-și da copiii la o astfel de grădiniță costă 460 de euro lunar pentru programul lung (orar 8:00 – 17:30 și include mic-dejun, prânz și gustare) sau 420 de euro lunar pentru programul scurt (include micul dejun, doar cursa de dimineață dinspre Sibiu și prânzul; pick-up la prânz este asigurat de părinți).

gadinita bergman 2

Limba în care se va derula programul este limba germană.

„Numărul de educatori depinde de numărul de copii înscriși. Pentru că avem locuri limitate pentru programul care se va derula din luna mai, vom începe cu trei educatori și un biolog. Rolul lui este esențial în descoperirea și experimentarea naturii. Contăm și pe implicarea personalului Bergman din București, în special pe partea de psihopedagogie, care va petrece mai mult timp la Sibiu o dată cu începerea activității”, a adăugat Oana Suciu pentru Turnul Sfatului.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sibian

  Mai terminati cu legumele..nu poti trai doar cu patrunjel.Pt. dezvoltarea unui copil e nevoie si de carne.Omul prin natura lui e un animal carnivol.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   dancp2

   cind va infundati copii de la mc.si alte mc.uri locale nu va ginditi,faceti o vizita la mc,kfc,…etc sa vedeti citi copii sint pe acolo,de diferite virste

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Darius

  Dieta vegetarian pentru copii? Astia sunt imbecili de-a dreptul.. alte bazaconii venite din Germania dusa tot mai rau cu pluta pe Rin la vale in ultimii 15-20 de ani.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact