X
cartierul arhitectilor blocuri noi constructii (2)

Criză imobiliară în Sibiu? Tranzacțiile imobiliare sunt la o treime față de anul 2015

În 2018 s-au înregistrat în județul Sibiu 9.398 de tranzacții imobiliare, în condițiile în care în 2015, numărul acestora era de 23.770.

Anul trecut, tranzacțiile imobiliare înregistrate la Agenția Județeană de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu (AJCPI) au fost la 39,5%, față de câte tranzacții erau înregistrate în 2015, fiind într-un declin evident. În 2018, Mureșul a avut mai multe tranzacții imobiliare decât Sibiul, lucru petrecut o singură dată în ultimii 10 ani.

Poate părea surprinzător, atâta timp cât anul 2018 a fost declarat unul al consumismului de către guvern. Salariile și pensiile au crescut, salariul minim a urcat, iar Banca Mondială, FMI, BNR și băncile toate decretau creștere economică în 2018 de 4-5%. Cu toate acestea, datele ANCPI demonstrează că tranzacțiile imobiliare au fost în scădere. Specialiștii pun această scădere pe seama pierderii încrederii în viitor. ”Am avut un ROBOR în creștere, inflație în creștere și s-a schimbat și formula gradului de îndatorare. Toate acestea cumulate au erodat încrederea potențialilor cumpărători”, scria la sfârșitul anului trecut Georgian Marcu,  de la Green Angels, agenție imobiliară specializată în tranzacționarea proprietăților din zona de Nord a Bucureștiului, într-un articol în wall-street.ro.

Pentru situația din Sibiu, o explicație pentru tranzacțiile în scădere ține de prețurile mult prea mari la locuințele din blocurile vechi. ”Dacă vorbim strict de vânzările care s-au făcut anul trecut, în primul rând, la ora actuală, tot ce se construiește se rezervă înainte cu 5, 6, 12 luni. Și normal că dacă se rezervă acum un an, abia la anul se vede tranzacția. Alt motiv ar mai fi locuințele vechi sunt foarte, foarte scumpe în comparație cu cele noi. De exemplu un apartament în Broscărie se vinde la 55.000 – 60.000 de euro. În Broscărie… Dacă oamenii care stau pe Milea aud că cei care stau în Broscărie vând cu 60.000 pe două camere, atunci ei cât să ceară? Anul acesta prețurile se vor așeza puțin. Va fi o stagnare, nu va crește, în niciun caz. Din contră, la cele vechi ar trebui să mai scadă. Sunt oamenii care-și vând apartamente în blocurile vechi cu banii luați se îndreaptă spre un constructor și le mai și rămân bani”, a declarat reprezentantul unei societăți imobiliare.

Vârful din ultimii 10 ani: 2015

Tranzacțiile imobiliare în județul Sibiu sunt în scădere din 2015, când s-a consemnat vârful din ultimii 10 ani: 23.770 de tranzacții imobiliare înregistrate la AJCPI Sibiu. În 2009, s-au înregistrat 16.838 tranzacții, au scăzut puțin în 2010, la 16.793, trendul rămânând în scădere și în 2011 – 17.692. În 2012, tranzacțiile au început să crească: 18.140 în 2012, 21.141 în 2013, 22.059 în 2014, atingând apogeul creșterii în 2015 – 23.770. Din 2016 a început scăderea: 10.057 în 2017, iar anul trecut numărul tranzacțiilor a scăzut pentru prima dată sub 10.000 – 9.398.

general tranzacții ok-01

Trendul scăderilor tranzacțiilor imobiliare poate fi observat în aproape toate județele din jurul Sibiului. Diferența este că scăderea din 2018 este minimă, în niciun caz atât de drastică față de ce s-a întâmplat în Sibiu în 2017 și 2018. În Mureș, de exemplu, numărul tranzacțiilor în 2018 este chiar mai mare decât în 2017, însă și aici acest an a însemnat un declin adânc în tranzacțiile imobiliare.

Cel mai ”sănătos” grafic al tranzacțiilor imobiliare este cel care reflectă situația în județul Brașov. Aici, în ultimii 10 ani s-a format un tipar ce aproape poate fi anticipat. Într-un an numărul tranzacțiilor crește, iar în următorul urmează o consolidare, urmând ca ciclul să se reia din al treilea an. Conform acestui grafic, în Brașov este de așteptat ca în 2019 numărul tranzacțiilor să crească.

 

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

26 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Jon Bizon

  S-a cosntruit mult si prost, proiecte mediocre la suprapret si probabil e momentul sa se aseze piata… Sa crestem ca societate avem nevoie de lucruri frumoase. De case care sa arate bine, nu de ce s-a facut pana acum, adica niste constructii care arata ca si fiind concepute de oameni cu 3 clase… si proabil asa si e.
  Pan acum s-a construit cantitativ… probabil e timpul si pentru calitate. E ceva normal sa fie asa, nu e nici o criza, doar ca s-au saturat oamenii sa plateasca niste puscarii de incaperi la suprapret.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Mai Bizonule, dacă stii așa bine cum ar trebui sa se construiască, de ce nu o faci tu!??
   Apuca-te , prietene de construcții, și fa-le bune , ieftine și frumoase, ca e o piața liberă unde fiecare poate sa o facă!!
   Sau ești doar un șomer frustrat și tare-n gura?
   TS a ajuns un forum de frustrați , unde fiecare își vărsa laturile și neîmplinirile …
   Asta nu e forum constructiv, seamănă mai mult cu un grup de terapie pentru frustrați.

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Jon Bizon

    Bai derbedeule, eu sunt un Bizon autentic, nu somer.
    Trecand peste asta si peste frustrarile tale evidente… in cazul in care esti matale vreun dezvoltator sau constructor de-asta cu 2 clase ca la CFR, nu cred ca ai vrea sa faca Jon Bizon cladiri, ca ai da faliment. Dar Jon Bizon nu are timp de asezat caramizi, asa ca ai noroc…. doar constata si el, ca orice alt bizon romanesc cum cocalarii constructori autohtoni raman mirati ca s-a saturat lumea de “ofertele” lor. Era si timpul.
    O casa e cea mai mare investitie pe care 99% din oameni, care o fac, o fac in viata. Esti unul dintre cei 1%, Mfucker ?… nu cred. Multi oameni isi amaneteaza vietile pe 30 de ani pentru asta si oricat de prosti ar fi, ca faci asta, totusi e un contract greu, pe care orice inconstient incepe sa il perceapa mai bine si sa isi imagineze, ca poate…daca tot isi vinde sufletul la banci sa ingrase vreun monosilabic care a facut o casa, atunci macar sa fie bine facuta si frumoasa !
    Sau ca sa iti fac o analogie bai Mfucker.. tu daca e sa iti cauti muiere sa stai cu ea 30 de ani sau pana te ingroapa, iti iei o vita ? Sau cauti si tu una cat de cat…macar sa fie draguta si bineinteles destul de proasta sa isi incurce viata cu unu ca tine, dar no, asta nu comentam, o putoare tot gasesti. Intelegi ? Se schimba piata, asta se intampla, iar cocalarii care au facut deja cosntructii proaste pe banda rulanta le vor vinde greu sau deloc. Asta e, doar nu credeau ca e mare smecherie sa faci niste cladiri cu proiecte furate de pe net si o sa mearga la nesfarsit. In orice afacere e risc, oricat de prost esti, asta nu te salveaza.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     Wtf

     Bizonule, după cât timp ai ca sa scrii asfltfel de dizertatii, ești cam lipsit de ocupație, adică șomer , sa inetelegi și tu:)
     După felul greu in care înțelegi, pari a fi mai mult soțul vacii decât bizon, dar ma rog, tot patruped, tot cu coarne tot cu același grad de inteligenta sunteți ambii, deci, whatever, ceea ce nu reusesti sa înțelegi , sunt principiile economiei de piața, bazate pe cerere și oferta, se ofera pieței exact ce se cere, dacă crezi ca poți sa faci lucrurile mai bine,apuca-te de construit!!
     După ura pe care ai acumulat-o , cred ca ti-ai luat și tu un apartament pe 30 de ani și nu te prea descurci cu ratele:))
     “Cine nu deschide ochii, deschide punga!:))”
     Bafta sa îți găsești și tu un job, cred ca e greu sa ai prea mult timp liber…
     PS. Dacă te pricepi la zugrăvit/ amenajări interioare te iau eu,îți dau doua mese pe zi și țigări , băutura nu, ca îți agravează problemele de la mansarda, asta ca sa păstram domeniul , construcțiile:)))

     • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      Jon Bizon

      @Wtf @ Mfcker 😀 (a doua porecla se refera la complexul lui Oedip indelung exersat ?)

      In fine, sa ne intelegem, tu zici acolo ca eu mi-as fi luat teapa… adica speri asta, practic, in acleasi timp sustinand ca tu esti constructorul capcanelor la suprapret pe care le numesti locuinte sau case, etc.
      Pai daca eu mi-am luat teapa si tu esti constructor, aia nu se numeste ca esti tepar ? Iar eu fraier ? Pai nu recunosti tu, oare ca esti un tepar ? Iar clientii tai sunt fraieri. 😀

      Ideea acestui dialog, mai Mfcker, nu e sa deomnstrezi tu, ca o persoana care nu e de acord cu tine e cumva proasta, saraca sau alte lucruri care te-ar face pe tine sa te simti superior. Ideea e sa iti spui parerea despre subiect cu argumente, iar tu in schimb preferi sa arati cat esti de prost si ca am dreptate cand va numesc cocalari si retardati, pe toti teparii astia care construiesc cocioabele alea supraestimate. Ca spui acolo ca esti dezvoltator.

      Acum despre faptul ca tu crezi ca e ura… nu, nici pe departe. E scarba, mai degraba. Cand te uiti in jur si vezi “creatiile” acestor dezvoltatori fara creier, iti dai seama ca nu putem ajunge prea departe asa. Case si cartiere, facute fara spatii verzi, fara scoli, fara cai de acces… exact pentru fraieri, de catre tepari, in mare parte.

      Din pacate pretul nu e oferit de cerere si oferta. Sunt preturi sustinute de intelegeri intre tepari/agentii imobiliare si banci, tacit sau nu. Nu de preturi, costuri ale muncii si asa mai departe. Uite acolo poate ar trebui sa umble cineva la legislatie, sa oblige “dezvoltatorii” sa justifice preturile pe care le pretind. Aia ar fi interesant…DAR nu preturile sunt cea mai mare problema, marea problema e uratenia si calitatea indoielnica a constructiilor.

      Stii ca time is money zic doar saracii/slugile, nu ? :)
      Oamenii care au bani, pretuiesc timpul, nu banii. Dar tu ar trebui sa stii asta, nu ? :) ..of of.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     Bizonule, derbedeu e puțin spus, sunt mai rău decât atât, dar am mai multă vacanța la activ decât școala ai tu, pregătirea profesională îmi permite sa am un statut , și implicit bani….ca toți luptam pentru asta, unii recunoaștem , alții nu.
     Ura pe care ai acumulat-o e nesănătoasă și merita investigata, ceea ce postezi tu nu e o opinie, e o refulare necontrolata care are nevoie imediata de tratament.
     Poate construiesc, poate nu, dar asta nu contează, contează ca nu poți sa-i acuzi pe toți constructorii ca sunt la fel,generalizările gen toți bărbații sunt porci, sau toate femeile sunt c…, sunt pentru cei cu educație putina și minte îngusta , după logica ta, ar trebui acuzați de prostie cei care au cumpărat, nu cei care au vândut , dar astea sunt regulile pieței libere, prețul este stabilit de cerere și oferta!
     Acum du-te la păscut , nu mai am timp, time is money!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Petrica

  Foarte bine ca ii mai opresc pe samsari de dezvoltatori in a mai da tepe celor care se straduiesc sa isi cumpere o locuinta care este prost construita cu materiale ieftine si ulterior preturile umflate petru castiguri cat mai mari, poate vor lua si ei ulterior o teapa mai mare decat castigul lor si la care sa nu o poata plati si sa ajunga instrada.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Adevarul doare

  Cumparati fratilor teren catnde.mic.si va constuiti voi o casuta aveti si unde iesi afara nu cutiile.de.chibrituri de pe calea cisnadiei

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Republica Teleormăneană România

  Stați să vedeți ce urmează! Se scumpesc creditele (mulțumim PSD și ALDE) inflația va scăpa de sub control și se va deprecia leul (mulțumim PSD și ALDE) și vor scădea și mai mult numărul de tranzacții!
  Cum Primăria nu este capabilă să construiască infrastructură pentru noi cartiere de case unde cei ce doresc să poată să-și construiască ceva întreg sectorul de construcții local se va duce de-a berbeleacu!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    @the one

    NIci nu a multumit PSD-ului pentru asta!Ci pentru viata tot mai scumpa iar despre primarie a spus ca nu-i in stare de nimic!Voua PSD-istilor trebuie sa va explice cineva textul?Ia mai citeste o data!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Andrei

   Zici bine tu acolo ! Cred ca planul maret al gunaoielor de la guvernare e sa arate cu degetul spre banca nationala, in speranta ca-i vor fura imprimanta lui Isarescu si vor printa bani ! La mintea pesedeului, asta rezolva tot ! Vom ajunge ca Venezuela daca reusesc, oricum suntem pe cale. Vom cara banii cu saci sa cumparam o paine, probabil euro va ajunge la 1 trilion. Atunci se pot lauda in Teleorman ca au adus bunastare… toti vor fi triliardari, vor vinde o ceapa pe o caruta de bani.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Eugenia Hambasan

  Eu si familia ne-am mutat acum 2 ani de la Salzburg la Sibiu. La Sibiu nu se compara cu ce e in Europa, e mult mai bine! Bunastare, civilizatie, oameni cu mult bun simt si cultura! Am devenit sibieni si pentru asta multumim zilnic providentei!

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ion_la Teatru

  O mare vina o are Primaria Sibiu, directia de Urbanism care are un ritm de melc turbat.
  Turbat, pentru ca asa se comporta cu contribuabilii normali. Eh, daca esti sas sau ungur altfel merge treaba ;)..
  Cate zone au dezvoltat ei ca sa poata si omul simplu sa-si cumpere un teren relativ cu preturi decente si sa-si faca el o casa, nu sa cumpere “cocioabele” alea de pe Calea Cisnadiei si Selimbar la preturi de case de lux. Da nu ai cu cine ca matusa o uitat de ce e aleasa pe acel post!
  Incet, incet ne ducem in cap si din cauza astora de la Bucuresti care mai viseaza noaptea cate o idee si dimineata o aplica!
  Dar poate gresesc eu..numa bine!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Ion Bidon

   “daca esti sas sau ungur altfel merge treaba”… bai teleorman, iar incepeti cu insinuari ?
   Tu la cat esti de habarnist, se vede ca ai citit din ziare despre toate alea… daca te ducea mintea cat de cat si erai din zona, ai fi stiut ca pe calea cisnadiei e Cisnadie, nu Sibiu.
   Si nu se pune problema asa…. cu cate zone au dezvoltat ei. Asa pui problema acolo la Caracal, unde stai sa iti dezvolte “statul” si stai cu mana intinsa.
   Ca s-a administrat slab, aia e alta discutie, dar povestea e veche si tine in mare parte de Selimbar si Cisnadie, unde cam stim cine erau primarii si cu ce se ocupau cand se incepeau dezvoltarile acolo. Erau niste spagari de la partide, unii dintre ei dovediti de DNA, dar care s-ar putea sa scape, multumita hotiei generalizate instaurata de PSD. Deci, bucura-te.

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  !?!

  Imobiliare in Romania???
  O masinarie imensa de spalat bani!… cu profituri uriase. Totul esre x 3 si la final bancile mai fac x 2. Camatarie in toata regula.

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Pentru NEmultumiti;

  Buna ziua tuturor! Am cunostinte care au achizitionat locuinte in zona C-lea Cisnadiei si/sau in zona Brana – Selimbar. Marea lor majoritate sunt nemultumiti de calitatea constructiilor si inerent de problemele aparute ulterior, gen: igrasie, crapaturi, disconfort cauzat de lipsa izolarii fonice care este aproape inexistenta, in locuintele colective se aude tot dintr-o locuinta in alta.
  Recomand celor nemultumiti sa se constituie in asociatii de locatari si sa actioneze in judecata constructorul, care de cele mai multe ori si-a schimbat sediul social sau denumirea firmei de mai multe ori => evident sa-si piarda urma sa nu mai ofere garantii post vanzare.
  E pacat sunt banii vostri, mai ales daca in contractul de cumparare ati avut parte de alta oferta, de alta calitate promisa.
  Daca sunt NEmultumiti, ce am sugerat eu (actionarea in instanta) este singura solutie ce s-ar putea concretiza intr-un castig, desi sansele sunt mici, ptr ca mafia imobiliara are multe conexiuni.
  O zi buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact