Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

Palatul Copiilor, Liceul de Artă, Liceul Pedagogic  (Aspecte sociale, de legislație, de conștiință)

Este vorba despre trei componente formativ-educaționale de colosală importanță, toate trei cu profunde implicații sociale. În iureșul goanei după profituri, după bani, după interese, uităm că formarea sănătoasă - fizică, morală și intelectuală – a indivizilor care alcătuiesc corpul social și care configurează ținuta elevată a oricărei societăți, este unul dintre rosturile de căpetenie ale organizării social-statale. Chestiunea capătă o deosebită relevanță când se adresează mijloacelor și modalităților formativ-educative ale generațiilor tinere.

De ani buni, obiectivele despre care vorbim preocupă în mod deosebit atât forurile locale cât și pe sibieni în străduința de a le găsi locații adecvate desfășurării activității lor specifice. Primăria a făcut eforturi și a găsit o soluție pentru Liceul pedagogic. Să înțeleg că sunt în derulare demersuri – nu lipsite de greutăți – pentru amenajarea unor noi locații pentru Liceul de Artă și Palatul Copiilor. Am reținut apelul adresat în acest sens sibienilor de către conducerea Palatului Copiilor.

Nu știu cărui fapt i se datorează trenarea rezolvării acestor probleme. Probabil că atât forurile locale cât și părinții copiilor s-au încrezut în trăinicia aranjamentelor în virtutea cărora s-au folosit locațiile de până acum. Nu încape nicio îndoială că, indiferent de greutăți, problema trebuie să-și găsească o rezolvare grabnică și optimă.

Sibiul și sibienii – și nu numai ei - nu s-ar fi confruntat cu atare dificultăți dacă, la timpul potrivit, nu s-ar fi greșit în privința modului în care s-a rezolvat problema proprietății după 1989. În ideea de a decomuniza proprietatea s-a pus un accent deosebit pe restituirea integrală a ei foștilor titulari fără a se fi ținut seamă de faptul că între timp, fizic și juridic, ea a suferit transformări în bună parte incompatibile cu reconstituirea și restituirea în natură. Alte țări ca de ex. Ungaria, Bulgaria, Polonia au avut în vedere situația astfel creată și au echilibrat restituirea în natură cu cea în echivalent.

S-a greșit și în privința anvergurii restituirii. Dacă restituirea terenurilor s-a făcut în limitele unor suprafețe apreciate necesare și suficiente pentru reînchegarea de gospodării eficiente, în schimb imobilele construite au fost restituite fără limite raportate la necesități. Așa se face că unor foști proprietari imobiliari, persoane fizice, ca și deosebit de numeroaselor entități juridice – fundații, societăți, culte – li s-a reconstituit și restituit dreptul de proprietate dincolo trebuințe, dincolo de necesarul de funcționare determinat de natura și întinderea misiunii lor, inclusiv asupra unor imobile afectate uzanței publice. Este cazul în care s-au aflat și cele trei entități instructiv-educative mai sus pomenite.

Palatul Copiilor – fostul Palat al Pionierilor – și-a desfășurat activitatea în condiții mai mult decât optime în splendida clădire situată pe Calea Victoriei, restituită Bisericii Ortodoxe. N-am înțeles de ce a trebuit să părăsească această locație care, ca una dintre edificiile cele mai frumoase și prezentabile ale urbei, stă acum în paragină, supusă de ani buni degradării fizice și morale. Câțiva ani apoi s-a reacomodat condițiilor de funcționare în clădirea restituită Bisericii Evanghelice din str. Constituției, din care acum i se cere insistent evacuarea fără o motivare pertinentă. Nu cred că Biserica Evanghelică nu are la dispoziție numeroase alte construcții restituite pentru a-și desfășura activitatea, ba chiar peste necesitatea curentă și care deserveau o mare masă de credincioși în comparație cu cei acum rămași în țară. Este nedrept și total deplasat a arunca locația unei instituții de prestigiu, de o asemenea importanță pentru formarea tinerei generații, la periferia orașului într-un bloc ponosit total impropriu desfășurării activității ei. În plus iată și dificultățile de ordin financiar, nu ușor de depășit.

O situație cvasi asemănătoare s-a petrecut și cu locația Liceului Pedagogic. Nu se știe ce motivație a luat în considerare Biserica Romano-Catolică atunci când a cerut insistent evacuarea din clădirea de pe str. General Magheru, construcție anume destinată exercitării activității de instruire și formare școlară, de vreme ce și aceasta zace fără uz, supusă unui puternic proces de degradare.

Să înțelegem că pentru Liceul de Artă, de pe str. Odobescu, Primăria a inițiat un proiect - substitut al acestei locații, undeva pe str. Oituz, soluție costisitoare și care se împiedică de o prea bună bucată de vreme de meandre birocratice. Ni se spune că evacuarea din str. Odobescu s-ar motiva prin necesitatea afectării acestei locații unor trebuințe suplimentare ale Liceului Brukenthal. Poate, dar nici în acest caz nu cred că Biserica Evanghelică nu ar fi găsit un alt imobil din patrimoniul restituit apt a satisface o asemenea cerință.

Una peste alta, este vorba de o lovitură aplicată celor trei componente instituționale din domeniul atât de important al instruirii și educării tinerelor generații. Situația a devenit posibilă numai datorită faptului că legislația adoptată în problema restituirii proprietăților s-a abătut de la cel puțin două cerințe de bază. Anume, de o parte, să nu se fi restituit de principiu și, în niciun caz în natură, edificii de interes social-național, iar de altă parte, să nu se fi restituit proprietatea în natură decât în limita unui patrimoniu necesar și suficient desfășurării activității beneficiarilor. În acest mod s-ar fi pus la adăpost, la dispoziția societății și a statului, obiective patrimoniale necesare unei optime funcționări a instituțiilor social-statale care, dimpotrivă, cum se constată, după restituire sunt abandonate sau exced necesității de folosință la nivelul reconfigurat de trebuințe ale beneficiarilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

MORANDAU

Acum 5 ani

Acest comentariu, pertinent de altfel, este totuși tardiv! Era bine ca domnul ministru, parlamentar etc sa ia aceasta inițiativă când vocea dânsului se auzea clar în Parlament și în Guvern și se puteau salva, în acest mod, sute de imobile care au avut rol determinant în dezvoltarea socio-cuilturală a comunităților. Păcat că ”după război mulți viteji se arată...”
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus