X
fuga lolelor-6

Peste 200 de lole alungă spiritele rele duminică, în Agnita

Turiști din toată țara și din străinătate sunt așteptați în week-end la Agnita, pentru a lua parte la Fuga Lolelor, unul dintre cele mai vechi obiceiuri păstrate în zona Transilvaniei.

“Duminică, începând cu ora 9:30 vor începe activitățile în Agnita. Vor fi undeva la 200-220 de lole, unele dintre ele venite special din Germania pentru acest eveniment. Până la ora 12:00 va avea loc parada pe străzile Agnitei, după care lolele vor alerga până seara”, spune Helmuth Lerner, organizator al evenimentului.

Obiceiul de pe Valea Hârtibaciului își are rădăcinile în Evul Mediu. Pe atunci însă, a fost vorba despre o femeie. Curajoasa Ursula s-a îmbrăcat într-un costum înfricoșător, iar cu biciul scotea sunete asurzitoare cu ajutorul cărora a reușit să alunge turcii. Acum, sunetele asurzitoare le servesc lolelor la înlăturarea iernii friguroase, astfel încât primăvara să aibă loc să se desfășoare.

fuga lolelor-12

„Rolul lolelor este mai nou să înlăture spiritele rele și iarna geroasă. Ca să îi facem loc primăverii să vină, în primul rând trebuie să alungăm iarna, evident. Prin gălăgia provocată de talăngi și bice îndepărtăm iarna geroasă. Avem și gogoși, pentru că trebuie să îi îndulcim pe oameni atunci când se sperie de noi. Mai ales copiii și tinerii se sperie de măștile fioroase pe care le purtăm și de gălăgia pe care o provocăm, dar ca să ne ierte îi recompensăm cu ceva dulce”, explica în anii anteriori Bogdan Pătru, unul dintre cei care au reînviat tradiția.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

3 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Mircea v

    Băteau romanii, nu turcii. Nu aveau voie romanii sa intre in sat ca erau biciuiți de sași. Citiți istorie înainte să scrieți. Aplaudam un obicei antiromânesc.

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact