Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Reabilitare eco: Panouri solare și grădini suspendate la Palatul Copiilor Sibiu

Reabilitare eco: Panouri solare și grădini suspendate la Palatul Copiilor Sibiu

Mai mulți liceeni, ghidați de specialiștii din comunitatea Științescu Sibiu, au găsit o modalitate eco de a reabilita Palatul Copiilor. Proiectul implică grădini suspendate, un șir de eoliene, o instalație de biogaz care ar purifica apa și panouri solare. 

Un proiect în valoare de 11.000 de lei ar putea să transforme clădirea în care se va muta Palatul Copiilor într-un spațiu care va funcționa prin soluții inspirate din natură. Proiectul a fost pus cap la cap de un grup de tineri sibieni alături de specialiștii de la Științescu Sibiu, care au un vis frumos - vor să vadă pe clădirea de pe Henri Coandă grădini suspendate, eoliene și apă care ar putea fi purificată printr-o instalație de biogaz.

„NESC (Nature Engineering Smart Cities) a început cu o mână de pasionați de biomimetică, care și-a propus să găsească, alături de o gașcă de liceeni, soluții inspirate din natură pentru reabilitarea unei clădiri vechi din Sibiu. S-au oprit la Palatul Copiilor – imobilul în care urmează să se mute - și au venit cu ideea de a integra grădini suspendate, un șir de eoliene, o instalație de biogaz care să purifice apa prin filtre naturale și panouri solare dispuse în forma unui copac, astfel încât să acopere toate unghiurile de lumină directă a soarelui”, se arată pe pagina oficială de facebook a Științescu Sibiu.

Cristina Costea, coordonatorul proiectului, povestește că ideea nu a pornit direct pe Palatul Copiilor, iar proiectul a fost demarat încă de anul trecut, cu scopul de a găsi soluții pentru a îmbunătăți lumea.
„Munca la proiect a început de anul trecut. Au fost implicați cam 15 elevi, iar cinci dintre ei au fost mai activi. Ideea era să învățăm cum să îmbunătățim lumea cu ajutorul naturii. Elevii au propus mai multe chestiuni care se pretau la îmbunătățirea unei clădiri, motiv pentru care am și început să căutăm o clădire care să fi fost într-o stare de degradare și așa am dat peste viitoarea clădire a Palatului Copiilor”, spune Cristina.
 

Pentru ca acest proiect să poată fi implementat pe viitoarea clădire a Palatului Copiilor, ar trebui ca imobilul să fie întâi reabilitat. Acesta nu este însă singurul impediment.

„Ei acum în clădirea respectivă lucrează pentru restaurarea ei completă, întrucât nu se poate utiliza. Noi cu proiectul acesta pe Științescu am avut și o propunere pe Bugetarea Participativă, dar nu a fost aprobat. Răspunsul pe care l-am primit a fost că nu cade în incidența Primăriei Sibiu să susțină reabilitarea Palatului Copiilor, aparținând de Ministerul Educației și de fapt ministerul ar trebui să aloce fonduri”, spune coordonatoarea proiectului.

De la propunere și până la realizarea unui astfel de proiect mai este cale lungă. O machetă a fost trimisă conducerii Palatului Copiilor, însă importantă este și finanțarea.

„Noi prin fondul Științescu am avut proiectul acesta pe biomimetică și ca rezultat al proiectului am făcut o propunere pentru Palatul Copiilor și există o machetă care ar trebui să ajungă în curând în posesia celor de la Palatul Copiilor. Practic a fost doar o propunere de ceva ce s-ar putea face, dar finanțarea ar presupune niște sume destul de mari și oricum în primul rând trebuie renovată clădirea și apoi să se pună problema de instalațiile propuse de noi”, spune Cristina.

Mai multe detalii despre acest proiect puteți afla de pe site-ul oficial al Științescu Sibiu.

50989381_1206102606231911_7267235044521934848_o 50501284_1206102916231880_5257897009553080320_o WhatsApp Image 2019-01-24 at 14.16.33

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Mosu

Acum 5 ani

Bravo, tineret speranța! Ne bucuram ca sunteți activi, creativi și implicați. Tot asa s-o țineți!
Raspunde

Foarte frumos

Acum 5 ani

Sa speram ca se va si realiza, ca o chestie ca asta poate inspira mai departe si asa evoluam si noi ca societate !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus