X
casa-de-pensii, inspectia muncii, directia de munca si protectie sociala

Cele mai mari țepe date de firmele care trimit sibieni la muncă în străinătate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a verificat în decembrie câteva zeci de firme care se ocupă cu plasarea de formă de muncă în străinătate. În urma controalelor s-au găsit mai multe probleme grave.

Cea mai gravă a fost aceea că un agent cerea bani de la oameni pentru a le găsi locuri de muncă, activitatea interzisă prin lege. Reprezentantul unei alte firme nu a putut să le arate inspectorilor ITM baza de date cu job-urile disponibile și cine sunt angajatorii reali din spatele lor.

Controalele au avut loc în perioada 05 – 14 decembrie 2018 și s-au desfășurat, la inițiativa Inspecției Muncii, în cadrul unei campanii naționale.

În total, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Sibiu au verificat 25 de agenți de plasare forță de muncă, din județul Sibiu și au constatat 28 de deficiențe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere.

De asemenea s-au aplicat sancțiuni contravenționale sub formă de avertismente și 3 amenzi, în valoare totală de 28.000 de lei.

”A fost sancționat cu amendă în cuantum de 20.000 de lei un agent depistat că efectua activități de mediere contra cost, intrând astfel în contradicție cu prevederile art. 8, alin. (5) din Legea nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, modificată. Un alt agent a fost sancționat cu amendă în valoare de 5.000 lei pentru nerespectarea obligației de organizare a unei baze de date care să conțină ofertele ferme de locuri de muncă din străinătate și datele de identificare ale solicitanților. De asemenea, a mai fost aplicată o amendă în valoare de 3.000 de lei, pentru netransmiterea situației trimestriale cu persoanele mediate și angajate în străinătate”, explică inspectorul șef al ITM Sibiu, Remus Furtună.

Au mai fost sancționate cu avertismente neconformități privind lipsa elementelor prevăzute de lege în ofertele de locuri de muncă în străinătate.

Persoanele fizice nu au voie să intermedieze forță de muncă peste graniță, ci cetățenii pot fi plasați la muncă în străinătate doar prin intermediul unor societăți comerciale acreditate de ITM. În prezent, în județul Sibiu există 69 de agenții de ocupare a forței de muncă care trimit sibieni în străinătate. Lista celor avizate de ITM poate fi consultată aici.

Mulți sibieni s-au trezit în postura de a plăti sute sau chiar mii de euro pentru oportunitatea de a munci în Occident, pentru a constata ulterior că au fost înşelaţi sau, mai rău,  că sunt exploataţi în condiţii asemănătoare sclaviei.

Anul trecut, la data de 5 martie 2018, au intrat în vigoare prevederile legii nr. 232 din 29 noiembrie 2017 pentru modificarea şi completarea legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.

Conform prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate – republicată, cu modificările şi completările ulterioare, activitatea de plasare forţă de muncă în străinătate, o poate desfăşura un agent de plasare a forţei de muncă persoană juridică.

Acesta are în principal următoarele obligaţii:

-să se înregistreze la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul;

-să aibă încheiate cu persoane juridice sau fizice, stabilite intr-un alt stat decât România, care au calitate de angajator conform legislaţiei statului respectiv, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă;

-să încheie cu solicitanţii locurilor de muncă contracte de mediere;

-să efectueze activităţile de mediere şi plasare în mod gratuit.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  binema

  Prosti ! se duc in Germania la sclavareala pentru 200 Euro in plus cand aici e plin de joburi. Lasa ca vin Nepalezii si Vietnamezii aici la munca sa vedem la ce se mai intorc “harnicii” sibieni.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cred ca a sosit timpul ca romanii , și in special cei din zonele ca Sibiul unde se câștiga 3000 lei net fără studii superioare, sa înțeleagă ca e mult mai bine sa rămâi acasă pe 700 de euro net, decât sa muncești și sa fii tratat ca un untermensch in Germania de exemplu, și sa itu rămână aceeași bani sau 100-200 in plus!!!
  Sunt de acord cu cei care pleacă pe salarii de 4-5000 de euro, e de înțeles, dar sa muncești pe 1500 , sa plătești chirie, asigurare, combustibil sau abonamente la transport, eu zic ca nu mai reprezintă demult un business…
  Fiecare cu părerea lui, dar matematica nu minte, iar o adunare și o scădere eu zic ca poate sa facă oricine, sau ma rog, aproape oricine:))

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Erlkonig

   mda, dar acolo nu exista leviutz si veorica sa-ti mai puna o taxa peste noapte, te poti baza pe ce bani castigi. si daca te zbati sa-ti faci o afacere, statul te subventioneaza, nu-ti trimite 5 controale pe luna

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Dragos

  Depinde.. pleaca sot, sotie, cumnat si sotie. Fiecare cu 1 sau 2 copii. Trei lucreaza, unul sta cu copiii. Impart un apartament de 3 sau 4 camere si cheltuielile comune. 3 x 1500 plus alocatiile cate 200 de euro. Plus ca daca stii limba si te integrezi intre oameni chiar poti trai civilizat. Singur nu merita sa mergi pt 1500, asa e.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact