X
Sibiu parcul cetatii zid aparare primavara coposu (12) (Copy)

Proiect de două milioane de euro. Zidul Cetății Sibiului și trei turnuri medievale intră în reabilitare

Administrația locală a pregătit documentațiile necesare reabilitării zidului medieval situat pe bulevardul Corneliu Coposu, a porților aferente acestui zid, precum și celor trei turnuri medievale din parcul Cetății.

Cea mai costisitoare lucrare este cea de reabilitare a celor 700 de metri de zid care au mai rămas din Zidul Cetății, mai precis porțiunea cuprinsă între bastionul Porțile Cisnădiei – Sala Thalia – poarta Gheorghe Lazăr și Bastionul Haller. Cu o înălțime cuprinsă între 4,5 și zece metri, Zidul Cetății a fost ridicat în jurul anului 1791 și face parte din cea de-a treia centură de fortificație a vechii cetăți a Sibiului. “În acest moment, zidul necesită intervenții de reparație pentru evitarea degradării totale a acestuia“, se arată într-un raport al Serviciului de coordonare lucrări din cadrul Primăriei Sibiu.
Raportul a fost redactat pentru a fi dezbătuți în Consiliul local indicatorii tehnico-economici, calculați de SC Euras SRL, din Satu Mare (societatea care a reabilitat numeroase monumente istorice din oraș), în faza de proiectare a lucrărilor necesare. 7,78 milioane de lei, cu tot cu TVA, este valoarea estimată a întregului proiect, din care lucrările de construcții și montaj sunt estimate la 6,7 milioane de lei. Valoarea exactă a lucrărilor va fi stabilită în urma procedurii de atribuire a contractului de execuție.

Potrivit documentației citate, lucrările necesare vizează atât zidul, cât și stâlpii porții Gheorghe Lazăr și cei ai bastionului Haller. Este vorba de lucrări de desfacere și înlocuire a zidăriei degradate (refacerea va fi realizată prin «țesere» cu zidăria veche și utilizând mortar medieval). “Se va reface coronamentul elementelor de fortificație din cărămidă. Cărămida va fi de duritate maximă. Se va reface fațada zidului, cu respectarea materialelor impuse de normele și legislația în vigoare privind restaurarea monumentelor istorice, mortar medieval și cărămidă plină, de duritate maximă, de culoare apropiată celei a zidului existent“, se mai arată în raportul Serviciului coordonare lucrări.
Zidul Cetății urmează să aibă și o hidroizolație nouă, va fi curățat pe toată suprafața, iar arbuștii crescuți fie pe zid, fie până la o distanță de trei metri urmează a fi îndepărtați. În lista de lucrări prevăzute, printre altele, mai intră și refacerea iluminatului arhitectural.

Sibiu parcul cetatii primavara coposu (5) (Copy)

Plus trei turnuri din parcul Cetății

Tot în dezbaterea Consiliului local Sibiu programată pentru joi urmează a intra și proiectul de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea celor trei turnuri din parcul Cetății: Dulgherilor, Olarilor și Archebuzierilor. Ridicat între secolele XIII și VVI pentru a apăra orașul de invaziile tătarilor, zidul care lega cele trei turnuri a mai fost păstrat doar pe porțiunea dintre Dulgherilor și Olarilor (înspre Sala Thalia), fiind restaurat între 1967 și 1962, arată reprezentanții administrației locale. “În acest moment, aceste turnuri necesită intervenții de reparație pentru evitarea degradării totale a acestora“, susțin reprezentanții Serviciului coordonare lucrări, în raportul înaintat consilierilor locali.

Investițiile necesare pentru reabilitarea celor trei turnuri au fost aproximate la 1,2 milioane de lei, cu tot cu TVA, din care valoarea efectivă a lucrărilor de construire și montaj ar urma să fie de cel mult un milion de lei.
Prin proiectul tehnic elaborat tot de cei de la Euras s-a stabilit că printre lucrările necesare sunt cele de desfacere și înlocuire a zidăriei degradate, de curățare a zidurilor sau refacere a coronamentelor. Și, la fel ca în cazul Zidului Cetății, sunt solicitate și utilizarea de soluții antisăruri, îndepărtarea arbuștilor și a iluminatului arhitectural.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  liviu

  se va lucra cu picamerul ca pe strada manejului? si totusi pe strada manejului ce s-a mai intamplat? ziduri ridicate in 1791? ce secol este VVI? poarta Gheorghe Lazar? curatarea se va face cu apa sub presiune? am asistat acum vreo doua luni cand un angajat al…? batea niste cuie in turnul olarilor pentru a instala o placuta cu “cea mai frumoasa strada…” (exact pe bietul vestigiu care ii mai trebuie asa ceva) si alta data intre arcadele zidului dintre dulgherilor si olarilor inspre “cea mai frumoasa…” cineva facuse gauri pentru instalarea unor panouri/bannere… burghie, picamere,,,

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact