X
lole 7

FOTO VIDEO Lolele din Agnita, în acțiune: paradă și gogoși

Peste 200 de lole și alte câteva sute de oameni participă la „Fuga Lolelor” în orașul Agnita la unul dintre cele mai vechi obiceiuri din județ.

Legendele spun că acest obicei îşi are rădăcinile în Evul Mediu. Pe când năvălitorii turci au asediat cetatea Agnitei, o tânără curajoasă pe nume Ursula s-a deghizat într-un costum înfricoşător, a ieşit din cetate şi pocnind din bici făcea zgomote asurzitoare ce i-au alungat pe turcii speriaţi.

Astăzi, evenimentul este unul mai mult simbolic, cei peste 200 de oameni cu măști participând la o paradă pe strada principală din localitate și împărțind câte o gogoașă trecătorilor care le apreciază gestul.

lole 1

rsz_lole_gogoasa

În secolele XVII-XVIII, obiceiul lolelor era strâns legat de obiceiul înmânării lăzii de breaslă noului staroste. Adunarea era însoţită de lole, personaje amuzante, care aveau rolul de a proteja lăzile de vecinătate.

Astăzi, obiceiul se desfăşoară sub forma unei parade deschise de căpetenia breslei cizmarilor însoţită de doi copilaşi, simbol al îngerilor păzitori. Urmează apoi breasla croitorilor, breasla blănarilor şi breasla dogarilor, fiecare dintre aceste bresle prezentând publicului meşteşugurile tradiţionale, elemente şi personaje specifice.

lole 2

lole 3

lole 4

lole 6

lole 7

Deobicei, defilarea se încheie cu intonarea Imnului Transilvaniei apoi lolele aleargă în grupuri pe străzi pentru a alunga spiritele rele prin pocnete de biciuri şi zgomotul tălăngilor.

„Fuga lolelor” este organizată de Breasla Lolelor în fiecare ultima duminică din luna ianuarie.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact