X

Următorul Zelea Codreanu s-a născut deja

Alin Bratu

Noul PSD, cel pe care îl vedem manifestându-se în aceste luni, va aduce, după părerea mea, apariția – și la noi – a unor grupări de extremă dreapta.

Tineri decenți, chiar școliți, dar și oameni maturi, trecuți prin viață, vor găsi un ideal comun în a combate tot ce există pe piața națională a politicii. Nu vor găsi arme în PNL, prins între gloria trecutului și neputința prezentului, nici în USR, văzut probabil ca un salon de pension în vremuri când trebuie bărbați cu atitudine și forță, nu vor vedea viitor nici în PLUS-ul lui Cioloș, un Don Quijote care pare că luptă cu morile de vânt. Vor căuta altceva: Forță, prestanță, demnitate, rigoare, acțiune. Aceste calități, asezonate cu puțin naționalism și credință, vor da ceva ce mulți caută deja. Noua gardă.

Mă bazez, când spun asta, pe faptul că liberalismul, la noi, nu e deloc speculat politic. E evident că mulți români s-au săturat de actualul sistem politic. De felul cum este oferită democrația marilor mase. Românii se tot întreabă, de câteva cicluri electorale, ce rost au voturile, atâta timp cât opiniile lor nu au niciun ecou acolo, sus. E evident pentru toată lumea că de cele mai multe ori agenda cetățeanului nu e deloc aceeași cu cea a politicianului. Obiectivele diferă. Așteptările sunt cu totul altele. Degeaba se vorbește acum de bună credință, când prioritatea politicienilor de la putere este eliberarea infractorilor. Degeaba vorbim despre dreptul cetățeanului, când prioritare sunt drepturile pușcăriașilor.

Setea oamenilor de a aduce agenda publică la rostul ei nu poate fi ostoită de actualii politicieni, care respectă actualele reguli ale jocului, pentru a fi la rândul lor respectați de ceilalți. Aceasta este opinia pe care o aud tot mai des și care mie îmi spune că se va naște altceva. Ceva ce a mai fost.

Deunăzi l-am auzit pe noul consilier al liderului USR, Dan Barna, Andrei Caramitru pe numele lui, vorbind așa cum mulți vor să audă. ”Vreau să le zic clar (n. r. liderilor PSD): nu vă jucați cu focul. Dacă așa ceva devine posibil și acceptat ca fiind constituțional – de ce nu am da și noi un OUG retroactiv în prima zi de guvernare care să anuleze tot ce ați făcut voi și să vă și arunce în pușcărie imediat pe toți? Ce ne-ar împiedica, dacă există precedent?”. În traducere liberă: dacă dați ordonanțe de urgență pe teme juridice, când vom ajunge la putere vă vom aresta pe toți. România a mai trecut prin asta… În sfârșit, ceva ce sună bine!, au spus mulți, frecându-și mâinile.

Noi, cei de la Turnul Sfatului, suntem somați aproape zilnic să nu mai publicăm punctele de vedere ale social-democraților sibieni. Pentru mulți, a prezenta ce spun PSD-iștii înseamnă un afront maxim. Sunt mulți oameni, și nicidecum proști, dimpotrivă, care vor o mass-media în care să nu mai existe PSD. Pur și simplu. Scoși. Șterși. Interziși.

Înțeleg că unele puncte de vedere sunt toxice, pur și simplu. Sunt îmbâcsite de ură, cu litere cioplite în lemn. Dar nu pot fi ignorate. Nu în această formă de democrație, în care și nebunul, dacă e validat electoral, are un punct de vedere.

Țopăiala politică românească nu se va încheia cu dans. Românii s-au plictisit de dans de salon. Europenii arată că s-au plictisit de actualele norme. Ai noștri vor tot țopăi, până când vor prinde o cadență și de acolo vor porni în marș.

Azi e Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Pe cine interesează asta, în afara câtorva politicieni pe rit vechi? Din păcate, agenda publică reală e alta.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

13 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Codreanu

  Extrema dreapta romaneasca e in formare incipienta, dar va lua avant rapid, datorita prostiei PSD-ului in cea mai mare masura si a letargiei celorlalti, daca nu se misca mai repede.

  Daca-i pune dracu sa dea lege retroactiv, atunci de-acolo va incepe tot.

  Sunt doua optiuni cu psd-u…ori sunt pur si simplu foarte prosti, ori prostii sunt doar in fata, ca o cortina, iar in spate ruleaza planul de distrugere sistematica a Romaniei.. prin distrugerea sperantei, asasinat economic, invrajbire, pana la exasperare. Iar cand masele sunt exasperate…. va puteti uita la Siria, Ucraina si alte locuri distruse.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Decebal

  Până la un punct am subscris integral….și încă aș vota cu două mâini… Un patriot cinstit….
  Dar atunci când :”… toxice… ură, cu litere cioplite în lemn. Dar nu pot fi ignorate. Nu în această formă de democrație, în care și nebunul, dacă e validat electoral, are un punct de vedere.”
  Asta E greșit d-le Bratu.
  Nu poți doar pt a fi “politically correct” Sa fi portavocea care împrăștie kkt-ul lui trif și al PSD-ului. Nu poți lăsa lăsa cu bună știință molima sa se împrăștie doar pt a fi fair…. când molima e perversa și nu cunoaște conceptul de corectitudine.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Victor

  Actiunile pe care le imaginati ca se vor intampla in viitor, sunt de extrema stanga.

  Daca va fi o miscare extremista in Romania, aceasta va fi tot de extrema stanga, pe modelul bolsevic, impus dupa 1944.

  Trimiterea catre miscarea legionara, arata doar o intelegere si cunoastere precara a acelor evenimente si vremuri.

  Cat despre renasterea acestei miscari, nu putem sa vorbim de asa ceva, deoarece a fost un context cultural, social, politic si economic cu totul aparte, iar oameni providentiali, precum Corneliu Zelea Codreanu, nu cred ca mai poate furniza societatea noastra, chiar daca ei exista, deoarece noi, datorita noi stangi: #diez, usr, plus, pnl (da, pnl se comporta ca un partid de stanga) si suspiciunilor noastre cauzate de zeci de ani de activitate securistica, de ca care nu scapama nici acum, continuata de SRI, nu vom avea incredere sI nu vom urma aceasta miscare.

  In schimb, filonul conservator profund romanesc, devine din ce in ce mai puternic si se va concretiza intr-o miscare gen PiS, din Polonia in cativa ani.

  Ce ee bine, este ca dupa boicotul de la referendum, multi romani, si-au pierdut sI putina incredere ramasa in media si clasa politica, asa ca un nou astfel de exercitiu al “societatii civile” si al noi stangi, nu vor mai avea acelasi succes.

  Pana si miscarea #diez se stinge.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  S

  Avem nevoie de dreapta, care sa susțină companiile, băncile și oamenii care muncesc, deci economia. nu pe toți trântorii, ca PSD. Asta înseamnă patriotism.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   poate sunt chiar patriot

   Asta inseamna patriotism?! Sa acceptam tot ce vine din afara? Marfuri de proasta calitate , dar mai scumpe decat in tara care le produce, dobanzi cumplite la banci, ordine venite de sus cand sa tusim, cand sa ne vaccinam..Asta aplaudam? Noua forma de sclavagism?

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cititescu

  Turnul Sfatului e perceput ca un ziar serios si echidistant politic. Partidele n-au decat sa-si spuna punctele de vedere, dar minciuna si “punctele de vedere toxice” trebuie imediat demascate cu argumente pe intelesul tuturor. E singurul mod de a destepta electoratul si a-l face sa inteleaga importanta votului. NU VOTAI MINCINOSI, NU VOTATI FATARNICI, NU VOTATI SARANTOCI CARE SE VOR BOIERI !

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  S

  Ce de downvote-uri la primul comentariu… Ce ardelean adevărat respecta un legionar de la Moldova? Sau în fine, pe orice legionar? Mișcare izvorâta din complexe de inferioritate. Ardeleanul care e mândru ca e ardelean nu are nevoie de asa ceva.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Dan

   Complet paralel si naiv in ale istoriei, dar complet increzut si plin de principii. Poate ai auzit de Horia Sima, un adevarat om lipsit de complexe si pur ardelean, sigur nu a avut nimic de impartit cu legionrii, nu?….(fugi repede si cauta pe Google)…..Si eu sunt ardelean dar nu sunt asa increzut ca tine…..am bunul simt sa citesc inainte sa vin sa scriu porcarii pe net. Din aceleasi principii de superioritate individuala a luat nastere si miscarea legionara, care a facut mai mult rau decat bine, sa nu cumva sa se inteleaga gresit. Oricat ma doare inima, tind sa cred ca directia in care merge tara nu e cea corecta, si aici nu ma refer neaparat (oare intelegi cuvantul neapart sau vei citi numai NE-ul de la inceput, pe care in mintea ta il vei substitui cu NU?) la ce face PSD, ci la ideile radicale si naive care apar in acea parte a societatii ce se opune PSD. Dupa cum a spus si domnul Bratu, exact din aceleasi principii radicale a luat nastere si miscarea legionara, diferenta este ca ideile lor erau directionate catre everi, iar in cazul nostru sunt directionate catre politicieni. Oare se va repeta istoria? La cat de indiferenti sunt tinerii din ziua de azi cu privire la istorie eu zic ca suntem in pragul unui nou ciclu de violete asemenea celor facute de legionari, un lucru complet de condamnat din orice punct de vedere.
   Un lucru haios legate de ardeleanul mandru, mentionat de domnul “S” mai sus, este iornia ca Sima a fost nascut si in satul Mandra, si sigur din principii de mandrie si superioritate a devenit legionar. O zi buna tuturor.

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  S

  @dan
  N-am zis ca n-au fost și ardeleni idioți care au devenit legionari :))
  Stai liniștit, aia cu bătaia și omorul sunt comunistii/pesedistii, de 75 de ani încoace. Nu noi.

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  S

  Și era simt de mândrie și superioritate de roman la Sima, nu de ardelean. Un lucru mult mai nociv. Mândrie din aia ca la Funar. Nu ca la Iuliu Maniu, de exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact