X
masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-15

Sibiul colectează selectiv! Cine nu sortează corect deșeurile reciclabile va fi amendat (P)

Modificările aduse din acest an sistemului de colectare selectivă a deșeurilor au rolul de a încuraja sibienii să selecteze în mod cât mai corect deșeurile reciclabile. Cei care, însă, vor încerca să păcălească sistemul riscă amenzi de până la 600 de lei.

Din acest an, sistemul de colectare a deșeurilor din Zona 1 a județului Sibiu va fi modificat prin aplicarea principiului “plătește pentru cât arunci“. Acest sistem este sustenabil având în vedere că cetățenii vor mai plăti doar pentru descărcarea și transportul deșeurilor reziduale (cele din pubela neagră) și biodegradabile (cele din pubela maro). Iar acest lucru va fi contorizat prin intermediul cip-urilor amplasate pe fiecare pubele, sistem care permite monitorizarea digitalizată a descărcărilor realizate.

Ridicarea deșeurilor reciclabile (plastic și metal, hârtie și carton și, respectiv, sticlă) nu va mai fi taxată din acest an. Acest lucru a fost aprobat de către membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, împreună cu autoritățile locale, cu scopul de a încuraja populația să sorteze în mod corect și conștiincios deșeurile reciclabile ca urmare a modificărilor legislative apărute în anul 2018.
Totodată, pentru a descuraja tentația de a încărca recipientele pentru fracțiile reciclabile cu deșeuri reziduale vor fi demarate controale permanente.

Prima dată, avertisment. Apoi, amenzi

Toate cele 22 de unități teritorial-administrative componente ale Zonei 1 a județului Sibiu au luat decizia să aplice sancțiuni pentru cei care nu respectă regulile sortării deșeurilor. Sancțiuni care sunt, deja stipulate în regulamentul județean de salubrizare.

Prin urmare, din acest an, echipe de control ale ADI Eco Sibiu și persoane din cadrul autorităților administrației publice locale vor fi prezente în spatele autospecialelor de colectare a deșeurilor. Prin sondaj, vor fi alese anumite pubele destinate deșeurilor reciclabile (care se ridică gratuit). Aceste pubele alese prin sondaj vor fi golite pentru a se verifica dacă înăuntru au fost sortate în mod corespunzător deșeurile reciclabile. Cei care ascund deșeuri reziduale în astfel de recipiente pentru reciclabile vor fi ușor de identificat o dată cu noul sistem. În primă fază, sibienii care nu selectează în mod corect vor primi doar un avertisment: ”Stimate locatar, din cauza faptului că deșeurile reciclabile din această pubelă au fost contaminate, pubela nu a fost descărcată. Vă rugăm să sortați în mod corect deșeurile, pentru a putea fi colectate. La a doua abatere sunteți pasibil de o amendă cuprinsă între 300 și 600 de lei”, este una din variantele de avertisment.
Totodată, acești sibieni vor intra într-o ”listă scurtă” a celor depistați că nu colectează în mod corect, pentru a fi verificați mai des. La cea de-a doua abatere depistată, pubelele de deșeuri reciclabile nesortate corespunzător vor fi descărcate drept ”deșeu rezidual”, facturat ca atare și, în plus, va fi aplicată și o amendă în intervalul mai sus amintite.

În cazul celor care locuiesc la bloc și folosesc platformele publice, autoritățile recunosc că identificarea celor care nu sortează în mod corect este, în acest moment, imposibilă. În viitorul apropiat, însă, urmează a fi introduse noi sisteme – aflate acum în faza de studiu – prin care și în zonele de blocuri să poată fi identificate persoanele care nu sortează în mod corect deșeurile. Până atunci, autoritățile mizează și pe activismul civic al cel puțin unei părți din populație.

Citește și
Sibiul colectează selectiv! Sistemul de colectare se digitalizează: recipientele pentru rezidual vor fi dotate cu cip-uri

Sibiul colectează selectiv! Fiecare va “plăti pentru cât aruncă“

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  io de la tara

  si cine plateste amenzile in Selimbar unde avem la case doar tomberoane negre?
  prima data sa se asigure infrastructura pentru colectare selectiva si apoi sa se vina cu amenintari si amenzi….

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mi-e scarba

  Nesimtirea ce razbate din aceste amenintari cu amenda depaseste limitele suportabilului si ma face sa te intreb pe tine, băi jmechere, ce lege, ce act normativ ITI DA TIE DREPTUL SA AMENDEZI ? Esti stapan de sclavi, noi suntem carpele tale ? Daca esti tare in legislatie raspunde de ce ai acceptat sa incasezi plata pe tot anul la serviciul de salubritate? Hai, publica-ti diploma de studii juridice sa vedem cu cine ne von razboi in instantă . Te somez public sa indici in baza carui act normativ ai dreptul sa amendezi. Daca nu, comiti tentativa la infractiunea de inselaciune

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cetatean

  La case este simplu, la blocuri cum veti face? Amendati asociatiile cu 300-600 lei? Este echitabil? Cum ne-ati informat sa selectam? Prin ziare? Iar eu daca nu citesc ziarul? Bani pentru pliante nu ati cheltuit sa ne informati corect, dar veniti sa ne amendati. La tara nu aveti gunoi selectat, in tomberonul negru se arunca in continuare tone de hartie, plastic, sticla care poate fii selectata pentru ca lumea nu este informata si sunt comozi sa se deplaseze la tomberon.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   LaFlemme

   Eu colectez selectiv si pun deseurile corect in tomberoane. Dar sunt foarte multi care nu fac asta (pe Aleea Biruintei). Asociatia nu se implica cu NIMIC (zero barat, multimea vida) si cand ii atragi atentia “duamnei” Popescu cei care sar ca arsi sunt chiar locatarii. In fine! Primaria ar trebui sa cheme TOTI presedintii de asociatii si sa-i instruiasca. Ca apoi acesti presedinti sa faca intalniri cu locatarii unde sa se discute aceasta problema. Bineinteles ca trebuie si niste flyere sa fie distribuite sau postere puse la avizier atunci cand se pune si lista cu datorii. Doar cateva idei. Sunt curios ce va face primaria.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  jan de la vai jan

  Platim taxa de gunoi la Primarie si mai platim si amenzi si ce mai platim ptr ridicarea gunoiului Noi il selectam bine Lazile galbene sant pline la doua saptamani si am inteles ca aduce venituri bune celor care il sorteaza …Metal nu prea gasesc in ptr ca la golire din container in masina metalul este scos de lucratori si pus deoparte care ulterior este vandut de ei la fier vechi si impartiti bani cu soferul Celelalte containere nu sant cu importanta dar se vor taxa daca sant mai consistente in gunoi …Bine bine cat mai platim ptr ca in urmacu doi ani primaria spunea ca vor scadea taxa de salubritate daca gunoiul aduce plus valoare la valorificare …Pai totul a ramas ca minciuna si acuma ne cere alte dijme pe gunoi ..hotarti va odata platim s au nu in plus cei de la case in detrimentul celor de la blocuri …D na primar Rusine ptr incocsenventa si minciuna

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact