Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

INTERVIU Cristi Cismaru despre Sibiu Regiune Gastronomică: Nu e cum am visat noi

INTERVIU Cristi Cismaru despre Sibiu Regiune Gastronomică: Nu e cum am visat noi

Anul acesta Sibiul este Regiune Gastronomică Europeană. Despre „bucătăria” interioară a acestui titlu, dar și despre evenimentele programate în județ, am stat de vorbă cu Cristian Cismaru, specialist în gastronomie și turism, unul dintre cei mai implicați sibieni în acest domeniu. Organizează de mai bine  de 10 ani brunch-uri în satele din jurul Sibiului și a reușit să ducă cultura gastronomică la alt nivel. În ceea ce privește Regiunea Gastronomică, recunoaște că lucrurile nu sunt cum și le-a imaginat

Reporter: Este pregătit Sibiul să  fie Regiunea Gastronomică Europeană?

Cristian Cismaru: Sibiul este mai pregătit acum decât era acum un an sau doi însă, nu e cum am visat noi. Lucrurile în branșa ospitalității nu se mișcă mai repede ca în alte domenii, reorientarea spre valori autentice și mai ales locale durează mai mult decât speram noi. În plus, în turism depinzi de oameni profesioniști care lipsesc, de un know-how pe care nu îl ai neavând un model de dezvoltare existent și de aceiași clienți sau oaspeți pe care nu i-am putut educa sau obișnui mai repede cu ceea ce vrem noi. Deci startul e OK, trebuie doar să ne încălzim mai bine.

Rep: Cum v-ați pregătit pentru anul acesta? Ce evenimente veți avea și ce veți promova?

C.C. Agenda noastră principală se concentrează, din nou, pe evenimentele din sate în încercarea de a promova locul de producție al alimentelor, continuăm munca de dezvoltare acolo unde efectiv se produce. Dacă până anul trecut aveam circa 25 de evenimente, anul acesta depășim 50. Deci mult mai multe sate pitorești de văzut, cunoscut și gustat. Legat de aceste brunch-uri avem două noutăți. În primul rând avem apariția unui card ”Eat Local - Gourmet Weekend” prin care încercăm să ținem oaspeții mai mult în regiune și care include trei experiențe legate de teritoriul nostru. Prima e, evident, participarea la un brunch ca să fim siguri că ajung în sate. A doua este o degustare la unul din producătorii cooperativei Sibiu Food Hub unde vrem să intre în contact direct cu producătorii. Experiența complet nouă este un tur de cultură gastronomică organizat împreună cu Muzeul ASTRA la care arătăm cum se producea totul în mod tradițional în gospodăria țărănească. Acest card e valabil un weekend între aprilie și noiembrie 2019.

A doua noutate este legată de apariția unor ateliere și workshopuri în programul în sine al brunch-urilor. Vrem să arătăm ce producem ca alimente, meșteșuguri dar și latura noastră artistică: de exemplu să înveți să dansezi un joc local sau să cânți la orgă. De fapt, să înveți ce știu sătenii. Mai sunt apoi evenimentele mai mari, gen Transilvania Gastronomică, din 12-15 septemrbie, care e un etalon de educație în gastronomie și un festival focusat pe cartierul Hipodrom în care continuăm seria degustărilor muzicale începută acum doi ani și care a făcut turul României. În plus, anul acesta, mai avem niște evenimente care se desfășurau în alte locuri din țară iar în 2019 se vor întâmpla la Sibiu, amintesc doar de un meeting național al comunităților Slow Food și de o conferință de agroturism.

2

Rep: Știu că ești un tip optimist din fire, dar tu chiar mai crezi în programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană?

C.C. Programul în sine acționează ca o mică locomotivă în jurul căreia se strâng idei, inițiative și multă energie, des constructivă. Eu cred foarte mult în acest program iar faptul că ne preocupă atât de mult ideea de gastronomie locală e deja un câștig foarte mare. Bănuiesc că efectele lui se vor vedea mai mult în timp însă chiar și pe termen scurt există avantaje majore cum ar fi poziționarea județului nostru ca un teritoriu unde produsul local e o prioritate. Apoi faptul că sunt atât de multe inițiative din Sibiu și chiar și din afară care se vor manifesta aici este un beneficiu direct. Deci, da, cred cu mare bucurie că vom avea un program de succes, cred că regiunea în care trăim poate înflori cu astfel de programe.

Rep: Din afară tot programul Sibiu RGE 2019 pare o nebuloasă, în sensul că a început anul și nu avem un program clar, nu avem evenimente anunțate, nu știm ce se întâmplă cu micii producători. Cum se vede din interior toată treaba ”organizatorică”?

C.C. Da, cu organizarea e mai complicat un pic. Dar nu cred că există o vină punctuală ci gradul de reușită al proiectului reflectă doar capacitatea noastră de comunitate, dacă putem să ne implicăm și impunem sau nu. Ce pot să critic în schimb e un aspect evident, o greșeală majoră a consorțiului în care sunt adunate mai multe instituții: lipsa unei echipe de execuție a programului cu câțiva coordonatori tehnici care să gestioneze munca multă din spate. Ei bine, fără echipă, nu prea merge nimic. Fără echipă nu poți face nici comunicare adevărată. Iar lipsa aproape totală a comunicării duce la două lucruri: deciziile luate în interiorul consorțiului sunt sau par netransparente, iar de promovarea programului nu se ocupă nimeni. În acest moment cei care sunt activi în domeniu (mă refer la operatori culturali, agenții de turism, unități de alimentație publică, ong-uri) promovează mai consistent și mult mai profesionist programul. Asta e trist, clar. Dar vom avea o listă de evenimente bogată, vom avea multe evenimente faine care vor face un mare serviciu județului și vom învăța să lucrăm împreună mai bine. E un win-win până la urmă.

Familie 3

Rep: Cum vezi implicarea membrilor consorțiului în program? Nu ai impresia că muncești mai mult decât cei care ar trebui? Apropo, cine muncește la Sibiu RGE 2019 și unde?

C.C. Cred că membrii consorțiului își fac foarte bine treaba, fiecare în curtea lui. Primăria va gestiona o agendă bogată, universitatea va continua programe de educație bune, consiliul județean va susține dezvoltarea rurală, AJTS promovează turismul cu energia cunoscută și așa mai departe. Împreună nu prea iese treaba, proiectele comune nu sunt încă de succes. Poate că exercițiul acesta e mai greu pentru toți decât am crezut. Dar da, nu există o echipă executivă așa cum prevedea angajamentul față de cei care au acordat titlul.

Rep: Tu ai fost alături de acest program de mai bine de cinci ani, încă de când s-a scris proiectul și s-a depus. E ceea ce sperai să fie, e ceea ce ai văzut în Barcelona sau în alte regiuni gastronomice?

C.C. Eu am fost cumva cel mai vechi din lumea privată cu background în turism și evenimente rurale, așa am ajuns să fiu parte din echipa care a scris bid-ul iar prin brunch-uri suntem și cei mai vizibili. Dacă compar așadar doar ce ține de noi, adică unde eram acum cinci ani față de acum, e un progres fair. Legat de ce și-au asumat alții, trebuie ei să-și facă fiecare evaluarea. Eu sunt foarte fericit, încă din 31 decembrie de la ora 24:00.

Rep: Ne poți da câteva exemple concrete de politici care vor ajuta Sibiul pe termen lung datorită Regiunii Gastronomice? Altfel spus, cu ce crezi tu că vom rămâne?

C.C. Pe lângă multă muncă vom rămâne și cu multe roade: diverse modele economice care apar strict legate de oferta gastronomică, se schimbă perspectiva de câștig a tuturor producătorilor, produsele lor fiind acum tot mai cerute, învățăm accelerat tot ce e legat de gusturi și să ne schimbăm așteptările față de restaurantele din Sibiu, ne profilăm o identitate gastronomică tot mai bine, suntem pe harta Slow Food ca o regiune foarte activă, vor apărea brand-uri locale tot mai cunoscute.

3. cabana_apus

Rep: Crezi că Sibiul se va regăsi, anul acesta, pe lista internațională a turiștilor dornici să încerce gusturi autentice?

C.C. Nu, aici motivația de călătorie e aceeași. Decizia turiștilor străini de a veni la Sibiu a cam fost luată fără a ține cont de acest program. În România însă situația e alta, vor veni sigur să guste ce avem de oferit.

Rep: Crezi că se va schimba ceva în comportamentul sibienilor odată cu Regiunea Gastronomică? Vor renunța la fast-food, de exemplu?

C.C. Da, programul va ajuta foarte mult la redescoperirea culturii gastronomice locale și la apetitul sporit pentru produse locale și de sezon. Restaurantele care nu vor avea de acum încolo un meniu de sezon nu vor fi printre cele mai bune.

Rep: Mâncarea este o parte importantă din cultura unei țări. Ce spune mâncarea din regiunea Sibiului despre oamenii care locuiesc aici?

C.C. Mâncarea spune despre noi că trăim în paradis. Avem o diversitate a reliefului foarte mare, avem tot felul de resurse nebănuite și mai putem redescoperi multe avantaje ale naturii de la noi. La fel și pe partea culturală. Suntem un mozaic de popoare și influențe culturale cum rar găsești, doar aici fiind unsprezece diferite care se reflectă direct în farfurie și pahar.

Gastro 2 landscape

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

yyy

Acum 5 ani

prea diplomat ca sa puna punctul e I. Programul e un dezastru datorita celor care l-au deturnat de la strategia, scopul si forma initiale, primul fiind un individ fara dram competenta dar si fara rusine pe nume Iordanescu
Raspunde

cdv

Acum 5 ani

adica Ciordănescu
Raspunde

David

Acum 5 ani

Nu, Iordanescu e de vina ci persoana care la promovat pe Iordanescu adica Presedinta Consiliului Judetean Sibiu atotstiutoarea si omnipotenta Daniela Campean @company.
Raspunde

Silberpfeil

Acum 5 ani

Titlul imi aduce aminte de patania unui popa:Se plimba linistit pe strada cind dintr-un bar ies trei insi machiti bine si-l caftesc pe popa de-i merg fulgii.La plecare unu-i striga:-Vezi ba ninja ca nu-i ca-n filme?
Raspunde

Ion ionescu

Acum 5 ani

https://www.zf.ro/eveniment/topul-restaurantelor-bucuresti-2018-primul-loc-le-bistrot-francais-iar-cel-bun-chef-alex-petricean-maize-cred-avem-printre-cele-bine-amenajate-restaurante-europa-iar-bucuresti-mananca-mult-bine-17860287
Raspunde

nobody like everybody

Acum 5 ani

Un tip batrâior de-acum , care are adresa de email ceva cu rekynaşu - nu-mai-stiu ce, si care si-a mai facut si o firma de cica turism iar cu nume de rechinel sau ceva de gen, caruia nu-I prea place munca dar care crede despre el ca munceste si face o joaca dragutica cu ceva mancarica si ceva atmosfera bucolica, dar nu e un rechin cum se crede ci un bibănel care emite ( si in articol si in afara lui ) niste pareri cam subtirele, cam ca brunchurile lui cu jumări si vin oțetit ( vinul nu e oțetit din cauza lui ce-I drept ) Sibiu RGE 2019 e un fiasco din pacate, un eveniment pompos numit, care Insa avea nevoie de mult si sustinut know how si timp mai indelungat pentru a fi ceva pe masura pretentiilor. Va fi Insa un brunch a la Cismaru dar un pic mai mediatizat ( aici Cristi face 1-0 in meciul cu consortiul )
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus