Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Micile afaceri: Cel mai mic magazin din Sibiu vinde cea mai bună pâine

Micile afaceri: Cel mai mic magazin din Sibiu vinde cea mai bună pâine

Toată lumea o știe pe doamna care vinde pâine printr-un geam micuț, la parterul unui bloc din cartierul Vasile Aaron. Angela Cibu își petrece diminețile în mica încăpere unde e mereu parfum de pâine proaspătă, locul în care poveștile nu se opresc niciodată. Femeile mai în vârstă vin la prima oră să prindă pâinea caldă și rămân puțin să discute cele mai importante evenimente din ziua precedentă, iar tinerii trec pe lângă micul magazin din scara blocului și se opresc din graba zilnică să o salute respectuos și să o întrebe dacă mai are pâine.

„Cea mai bună pâine din Sibiu, aici se vinde”, își începe Angela Cibu povestea despre micul magazin de care se ocupă în fiecare zi. În afară de duminica, desigur, pentru că aceea este ziua ei specială în care se reculege și se pregătește pentru o nouă săptămână la magazinul de pâinișoare. Cam o sută de pâini se vând aici în fiecare dimineață.

„Am lucrat odată trei ani aici și ei apoi au închis o vreme, iar acum am revenit din luna mai. Am program până la ora 16:00, dar nu prea stau așa mult. Uite și acum, că nu e nici ora 12:00, deja mai am doar câteva pâini. E cea mai bună pâine. Nu că o laud eu, deși mănânc și eu mereu, dar toată lumea zice că e cea mai bună. Nu e alta în Sibiu la fel. O face o fabrică locală, de la Mohu, iar pâinea e adusă apoi aici în fiecare dimineață”, povestește Angela, o doamnă cochetă și mereu zâmbitoare.
Pe lângă plăcerea de a sta la taclale cu trecătorii, Angela mai are un motiv care o determină să se trezească devreme zi de zi și să vândă pâine pe Șureanu - lipsa banilor.
„Eu sunt în pensie, am și rată la bancă, iar bărbatul meu e mai bolnăvicios de la o vreme… așa că sunt obligată să lucrez. Eu stau aici, în cartier, așa că îmi e la îndemână să vin aici. Oricum eu nu prea am stare, sunt o fire mai activă așa că îmi place că pot încă să lucrez”
O întreb dacă nu s-a săturat să stea în mica încăpere în fiecare zi, printre pâini și îmi răspunde râzând și pe nerăsuflate că „Nu! Și eu mănânc multă pâine, m-am și îngrășat din cauza asta”.

tanti paine vasile aaron micile afaceri (4)

„Când e sărbătoare se face coadă ca pe vremuri”

Magazinul e de vreo 15 ani deschis, povestește Angela, iar oamenii au căpătat încredere în calitatea pâinii care se vinde aici. Chiar și ea venea înainte și cumpăra de aici. Acum că e de partea cealaltă a geamului, spune că îi place mult și că se simte bine în micul ei loc.

„Eu mă simt în siguranță aici. Nu e estetic, așa, dar pe mine nu mă deranjează. Îmi văd de lucru, servesc oamenii la geam… să vezi dimineața, mai ales dacă e sărbătoare, stă lumea la coadă ca pe vremuri. Să vezi câți se strâng, imediat se dă, că pâinea e bună și nu se bagă porcării în ea”.
Și nu doar de sărbători! În doar 20 de minute petrecute în fața geamului, cam tot atâtea persoane au trecut pe la doamna Angela pentru o pâinică. Din păcate, cele mici pe care le caută toată lumea s-au dat deja de cel puțin o oră. Au mai rămas câteva mari, iar o vecină acceptă oferta.
„E bună, bună, bună rău de tot. Mereu venim să cumpărăm pâine de aici, că e cea mai bună. Dacă nu e mică, iau și mare, ce să fac. Oricum se mănâncă un-doi”, spune femeia grăbită să-și facă restul cumpărăturilor, dar tot rămâne preț de câteva minute la taclale.
Așa cum este expus și pe o hârtie lipită de unul din geamuri, pâinea este făcută din doar câteva ingrediente:

tanti paine vasile aaron micile afaceri (2)

La magazinul de pâine din Vasile Aaron, toată lumea e ca-n familie

Are 66 de ani, dar nici ridurile, nici oboseala nu se văd de zâmbetul larg pe care Angela îl afișează mereu. Spune că nu va renunța prea curând la magazin, pentru că face deja parte din rutina ei.

„Vara stau cu ușa deschisă larg, povestesc cu oamenii… e frumos. De ce să renunț? O să vin până când o să pot. Mă simt încă în formă și un tânăr să lucreze aici nu vine, să știi. Că zice <<Eu pentru zece milioane nu mă scol din pat>>. Dar e muncă bună aici, îmi dă salar de patru ore, eu sunt mulțumită”, povestește aceasta zâmbind.
Programul începe la magazin la ora 8:00, dar ea se trezește devreme, scoate câinele la plimbare, îl duce înapoi în casă și vine la 7:30 să se pregătească pentru clienți. Așază pâinile în raft, deschide geamul și așteaptă primii cumpărători. Duminica e zi liberă. Gătește ceva, mai iese cu cățelul, pregătește niște haine pentru muncă și așteaptă cu zâmbetul larg ziua de luni, când revine la micul magazin de la parterul blocului de pe Șureanu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

nobody like everybody

Acum 5 ani

Asa si ? E paine a buna, nu asa trebuie sa fie ? " micile afaceri " din titlul articolului sunt ale altuia, Doamna din reportaj e doar o angajata care da niste paini print - un gem. Bai, asta e articol de ziar? ???
Raspunde

nobody like everybody

Acum 5 ani

* geam
Raspunde

Radio Erevan

Acum 5 ani

...pita pt valcea - valea aurie ??? :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus