X
cersetori

A crescut numărul cerșetorilor în Sibiu. Ce se întâmplă cu copiii puși de părinți să ceară milă?

Datele Poliției Locale pe ultimii doi ani arată o creștere a numărului de cerșetori din Sibiu. În medie, zilnic doi sărmani sunt amendați în oraș. Protecția Copilului a fost sunată să intervină în 2018 de 21 de ori, după ce sibienii au văzut copii mici ținuți în frig pe stradă sau în ploaie și puși să ceară bani de la turiști.

Raportul Poliției Locale pe anul 2018 relevă un număr de 646 de sancțiuni aplicate pentru ”apelare în mod repetat la mila publicului”.

1

Cifrele sunt mai mari decât cele înregistrate pe tot parcursul anului 2017 și aproape duble față de anul 2016.

Raportul Poliției Locale pe anul 2017 arată că ”În conformitate cu Legea 61/1991 au fost aplicate 1350 de sancțiuni, cele mai multe sancțiuni, în număr de 626, fiind date pentru apelarea în mod repetat la mila publicului sau pentru îndemn de apelare la mila publicului”. Acestea însumează 336.659 de lei.

Prin comparație, tot pe Legea 61/1991, în 2016 au fost aplicate doar 704 sancțiuni, în valoare totală de 139.820 de lei.

Cele mai des întâlnite locuri unde își fac simțită apariția cerșetorii, de cele mai multe ori minori, sunt: Piața Mică, Piața Mare, zona Teatrului Național ”Radu Stanca”/ Cazarma 90, bulevardul Nicolae Bălcescu și pasajele pietonale din zona Pieței Unirii. De asemenea, cerșetori sunt adesea întâlniți și în parcările marilor centre comerciale.

Reprezentanții Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu spun că în mediul rural și în rândul categoriilor sociale needucate este considerat normal să folosești copilul pentru a obține anumite avantaje, inclusiv materiale.

“Fenomenul exploatării prin muncă afectează un număr însemnat de copii, însă este greu de monitorizat, având în vedere că folosirea copilului în gospodărie sau la muncă ţine de “normalitatea” mediului rural şi aproape nimeni nu o raportează ca abuz. Copiii exploataţi prin muncă nu merg la şcoală şi au foarte puţin timp la dispoziţie să se joace sau poate chiar deloc, iar mulţi dintre ei nu primesc nici hrană sau îngrijire corespunzătoare, fiindu-le refuzat, practic, dreptul la copilărie”, au explicat pentru Turnul Sfatului reprezentanții DGASPC Sibiu.

De la începutul anului 2019 și până în prezent, la DGASPC Sibiu nu au fost înregistrate sesizări de exploatare prin muncă a copiilor, însă în anul 2018 au fost 13 sesizări cu privire la 21 de copii care au făcut referire la exploatarea prin muncă a acestora. Dintre acestea, când au fost verificate în teren doar cinci sesizări s-au confirmat.

Dacă un copil este prins cerșind în centrul istoric al Sibiului, cazul lui este evaluat de o serie întreagă de specialiști în domeniu, urmând să fie luată o decizie în privința lui în funcție de mai mulți factori sociali și familiali.

La nivelul fiecărui județ sunt constituite echipe multidisciplinare și interinstituționale (EIL) cu misiunea de a identifica/referi/monitoriza cazurile de muncă a copilului. EIL include reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor angajate în combaterea exploatării copiilor prin muncă: DGASPC, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția de Sănătate Publică, Organizații Neguvernamentale, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP)– Centrul Regional Alba Iulia.

Pentru a reclama orice formă de abuz asupra minorilor este la dispoziție Telefonul Copilului – 0269983. Acest număr de telefon poate fi apelat de luni până vineri în intervalul orar 08.00 – 16:30, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să sesizeze cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate.”

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   sa fim mai realisti!

   Iar pesedeul? Povestea asta e mai veche decat pesedeul! Directia n-a facut niciodata nimic! Nici pe vremea pesedeului, nici a pedeleului si nu va face nimic nici pe maoi departe. Nu cumva e de vina pesedeul pt. temperaturile ridicate din zilele astea?

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     realistul

     Vax! Toti incurajeaza nemunca, nu doar pesedeul. Du-te in comuna V. din judetul Sibiu sa vezi cati asistati sunt. Cu totii la “prestatii” ca sa primeasca ajutorul social. Iar la “prestatii” mai strang hartiile de pe marginea santului///

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact